Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych – zobacz nasz przepis

Szukasz pomysłu na obiad? Doskonałą opcją może być zupa grzybowa ze świeżych grzybów. Poznaj prosty przepis na jej przygotowanie oraz najważniejsze zasady, których należy się trzymać, aby otrzymać smaczny i aromatyczny posiłek.

Dania z grzybami mogą gościć na naszych stołach przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są właśnie w sezonie, który zaczyna się w Polsce już w połowie września. W tym okresie obserwuje się masowy wysyp grzybów – w lasach spotkać można maślaki, kanie, borowiki, kurki czy podgrzybki. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to jeden z najlepszych sposobów, aby zrobić z nich dobry użytek w swojej kuchni.

Klasyczna zupa czy krem z borowików – zobacz, z jakich grzybów je przygotować

Najlepsza zupa grzybowa wychodzi ze świeżych grzybów zebranych w sezonie. Na jakie gatunki warto postawić? Danie to można przygotować praktycznie z każdego rodzaju grzybów. Jednak przede wszystkim sprawdzą się prawdziwki lub podgrzybki oraz borowiki – to z nich wychodzą aromatyczne i pełne smaku dania. W przypadku tych drugich, możesz przygotować na ich podstawie pyszny krem z borowików. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby użyć także innych grzybów. Mogą to być na przykład pieczarki czy maślaki.

Zupa ze świeżych grzybów – jak je oczyścić?

Zanim zaczniesz gotować zupę, musisz grzyby oczyścić – znajduje się na nich między innymi piasek lub inne zanieczyszczenia. Można to zrobić na kilka sposobów. Na początku oczyść je wstępie z liści i ziemi oraz sprawdź, czy nie są spleśniałe lub robaczywe – takie sztuki najlepiej od razu wyrzucić. Następnie do oczyszczania możesz użyć nożyka i za jego pomocą zeskrobać trudniejsze zabrudzenia. Wstępnie przygotowane grzyby najlepiej wypłukać pod bieżącą wodą i pozostawić do osuszenia. Pamiętaj, że jeżeli są one przeznaczone na suszenie lub zamrażanie, nie powinno się ich myć, a wystarczy przetrzeć mokrą szmatką. Po oczyszczeniu, grzyby pokrój na mniejsze kawałki – ewentualnie mogą zostać pokrojone w plasterki.

Zobacz też:  Puree z dyni – jak zrobić pyszny mus?

Przepis na sycącą zupę grzybową

Masz już oczyszczone i pokrojone grzyby? Ustaw patelnię na małej mocy palnika oraz dodaj do niej łyżkę oliwy z oliwek oraz dwie łyżki masła klarowanego. Obierz i posiekaj drobno cebulę, aby następnie zeszklić ją na patelni. Grzyby z cebulą to doskonałe połączenie, dzięki któremu zupa jest jeszcze bardziej esencjonalna, dlatego nie powinno się o niej zapomnieć. Po kilku minutach dodaj też 3 ząbki czosnku – pokrojone lub przeciśnięte przez praskę. Gdy tylko poczujesz aromat czosnku włóż na patelnie wszystkie pokrojone na małe kawałki grzyby i smaż je na przez około 20 minut.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów – jakie składniki się sprawdzą?

Jeżeli minęło już około 20 minut i grzyby są podsmażone pora dodać niektóre przyprawy – między innymi sól, pieprz oraz trochę surowego koperku. Podsmaż je przez kilka sekund, a następnie zdejmij z ognia. W między czasie przygotuj gorący wywar – powinny znaleźć się w nim aromatyczne zioła, na przykład ziele angielskie, lubczyk, liście pietruszki czy listek laurowy. Następnie dodaj do zagotowanego bulionu warzywnego lub mięsnego warzywa – mile widziany jest dodatek ziemniaków oraz marchewki. Możesz pokroić je na spore kawałki, a następnie przykryć i gotować ok. 15 minut.

Pyszna zupa grzybowa z makaronem lub ziemniakami

Ostatnim etapem przygotowywania zupy grzybowej jest dodanie zawartości patelni do garnka z zupy. Przypraw ją łyżeczką majeranku, który ułatwia trawienie, a następnie delikatnie zabiel zahartowaną wcześniej kremową śmietaną. Z czym możesz podawać taką zupę? Na przykład z makaronem lub ziemniakami.

Zupa z grzybów suszonych lub mrożonych

Jeżeli nie masz możliwości zrobić zupy ze świeżych grzybów, zawsze możesz wykorzystać te mrożone lub suszone. Te drugie trzeba wcześniej namoczyć w zimnej wodzie na całą noc, a następnie osuszyć. Zależy ci na czasie? W takim razie zalej je wrzątkiem i odczekaj około 2 godzin. Brązową wodę z moczonych grzybów możesz wykorzystać do przygotowania zupy – wystarczy wlać ją do bulionu. W przypadku grzybów mrożonych, trzeba dać im wystarczająco czasu na naturalne rozmrożenie. Zanim zaczniesz je kroić, powinieneś też odlać ewentualną glazurę, co ułatwi późniejsze gotowanie.

Zobacz też:  Dżemy z dyni – jak zrobić? Poznaj sprawdzony przepis!

Chcesz w pełni wykorzystać sezon na grzyby? Wypróbuj nasz prosty i sprawdzony przepis na zupę grzybową z dodatkiem ziemniaków lub makaronu!



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz