Szarlotka to, obok sernika i makowca, jedno z tradycyjnych, najchętniej pieczonych, w Polsce ciast. Poznaj przepis, dzięki któremu jej przygotowanie nie będzie kosztowało cię zbyt wiele pracy! Jak zrobić taka szarlotkę? Thermomix sprawdzi się idealnie jako Twój pomocnik!
Ścieranie na grubych oczkach tarki, a potem podsmażanie jabłek na szarlotkę to jedne z mniej lubianych etapów pracy podczas pieczenia. Chcesz maksymalnie ułatwić sobie zadanie, ale wciąż cieszyć się smakiem domowej szarlotki? Thermomix to rozwiązanie najlepsze dla ciebie! Sprawdź, jak szybko przyrządzić w urządzeniu pyszne ciasto!
Jabłka i cynamon, czyli szarlotka Thermomix
Z czego składa się prawdziwa, domowa szarlotka? Na spód z kruchego ciasta należy wyłożyć przygotowane jabłka, a potem całość posypać kruszonką. Chcesz poznać najprostszy przepis na taką właśnie szarlotkę? Thermomix i blaszka do pieczenia wystarczą ci do jego wykonania! Kruchy spód przygotujesz, wykorzystując następujące składniki na ciasto:
- 200 g masła;
- 100 g cukru;
- 300 g mąki pszennej;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego lub wanilinowego;
- szczyptę soli.
Wszystkie składniki włóż do misy Thermomixa i utrzyj na obrotach 5 przez 40 sek. Następnie uformuj z ciasta kulę, owiń srebrną folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Jeśli się spieszysz, możesz włożyć ciasto do zamrażarki na ok. 10-15 minut.
W tym czasie przygotuj jabłka. Potrzebne będzie:
- 1,5 kg obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek (najlepiej którejś z kwaśnych odmian. Jeśli jabłka są słodkie, zmniejsz podaną w przepisie ilość cukru);
- 3 łyżki białego albo brązowego cukru;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie).
Składniki na masę jabłkową umieść w misie Thermomixa i rozdrobnij (wystarczą 2 sek. na obrotach 4). Teraz podgrzej masę – 10 minut w temperaturze 100 stopni na najmniejszych obrotach (1). Jeśli spodziewasz się dziecka, sprawdź najpierw czy można jeść cynamon w ciąży.
Wyjmij z lodówki przygotowane wcześniej kruche ciasto i rozwałkuj je. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej ciasto. Nakłuj widelcem. Teraz na spodzie umieść przygotowaną masę jabłkową i odstaw na chwilę, aby przygotować kruszonkę. W tym celu potrzebujesz:
- 70 g mąki pszennej;
- 50 g zimnego masła;
- 50 g cukru pudru.
Umieść składniki w czystej misie Thermomixa i miksuj na obrotach 6 przez 10 sekund. Gotową kruszonką posyp jabłka. Piekarnik rozgrzej do 180 C i piecz ciasto na środkowym poziomie przez godzinę. Wyjmij i ostudź przed pokrojeniem.
Jabłecznik a szarlotka – jaka jest różnica?
Ciasto z jabłkami czasem nazywane jest szarlotką, a czasem – jabłecznikiem. Czy wiesz, na czym polega różnica? Szarlotka to ciasto z nadzieniem owocowym pieczone na kruchym lub półkruchym spodzie. Choć przyjęło się sądzić, że zawsze musi ono zawierać jabłka, to nie jest to do końca prawda. Tradycyjnie szarlotką można nazwać każde kruche ciasto z owocami (nawet, jeśli będą to wiśnie, śliwki albo truskawki). Z kolei jabłecznik to ciasto, które musi zawierać jabłka. Nie koniecznie jednak będzie ono kruche – jabłecznikiem może być również ciasto drożdżowe, bezowe lub biszkoptowe.
Jak podawać domową szarlotkę?
Pyszna domowa szarlotka może być serwowana zupełnie bez żadnych dodatków! Kiedy jednak chcesz, aby deser prezentował się bardziej elegancko, sięgnij po odpowiednią oprawę. Zaparz ulubioną kawę, a najmłodszym członkom rodziny przygotuj ciepłe mleko albo herbatę. Następnie podgrzej kawałki ciasta (wystarczy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 130 st. C). Wyłóż ciepłe ciasto na talerze i serwuj z gałką lodów śmietankowych i kleksem bitej śmietany, Szarlotkę możesz posypać wiórkami czekolady albo ułożyć obok plasterki truskawek, pokrojone winogrona i borówki!
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Jej lekki, owocowy smak nieodmienne zachwyca kolejne pokolenia smakoszy! Jeśli jesteś jednym z nich, teraz możesz przygotowywać ulubione ciasto, kiedy tylko masz na to ochotę. Wystarczy odpowiedni przepis – taki jak szarlotka Thermomix!
Zobacz także:
- Chałka Thermomix – zaskocz rodzinę pysznym, domowym śniadaniem!
- Sernik królewski – Thermomix a przepis na wypiek
- Ciasto drożdżowe thermomix – najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
- Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto
- Kruszonka? Thermomix zadba o idealne wykończenie twojego ciasta
- Szybkie ciasto – Thermomix. Poznaj wyjątkowo prosty przepis