Czy kindziuk jest zdrowy i jakie ma właściwości odżywcze?

czy kindziuk jest zdrowy

Kindziuk to dojrzewająca kiełbasa, która jest najsłynniejszym przysmakiem kuchni litewskiej. Dzięki temu, że jego proces rozłożony jest na wiele etapów, kindziuk ma intensywny i wyjątkowy smak. Czy kindziuk jest zdrowy w związku z tak długą produkcją? Kindziuk to smaczna przystawka, dodatek na kanapki, ale także potrawa sama w sobie. Mimo że jego tradycja sięga aż … Dowiedz się więcej

Czy sałata jest zdrowa? Co warto o niej wiedzieć?

czy sałata jest zdrowa

Sałata jest często spożywana ze śmietaną, kefirem lub olejem. Jej liście są delikatne, lekko słodkie i soczyste. Czy sałata jest zdrowa? Jakie ma wartości odżywcze? Czy warto ją włączyć do codziennego menu? Odpowiadamy w naszym artykule!  Czy sałata jest zdrowa? Tak, jest bogata w składniki mineralne takie jak żelazo, potas, mangan, magnez oraz kwasy organiczne. … Dowiedz się więcej

Czy bób jest zdrowy? Najważniejsze informacje o bobie

czy bób jest zdrowy

W okresie letnim, gdy na targach i w sklepach pojawia się bób, wiele osób chętnie sięga po ten rodzaj fasoli ze względu na jej niepowtarzalny smak. Jednak czy bób jest zdrowy? W jakich ilościach można go jeść? Odpowiadamy na te pytania! Ogólna zasada, którą kierujemy się w trakcie wybierania produktów do naszego jadłospisu, jest taka, … Dowiedz się więcej

Pieczarki marynowane w occie – poznaj nasze przepisy

pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane w occie to absolutny klasyk na polskich stołach w sezonie zimowym, ale nie tylko. Sprawdź jak przygotować pieczarki w zalewie. Pieczarki marynowane w occie jest jednym z najpopularniejszych wykonywanych lub kupowanych przetworów serwowanych na świątecznych stołach oraz przy innych uroczystościach. Ta z pozoru prosta przekąska jest lubiana niemalże przez wszystkich, do tego stopnia, … Dowiedz się więcej

Krupnik – ile kaszy na litr wody potrzeba do stworzenia doskonałej zupy?

krupnik ile kaszy na litr wody

To wątpliwość osób, które gotują krupnik – ile kaszy na litr wody? Ustalanie idealnych proporcji składników może być wyzwaniem, ale odpowiedź jest prostsza, niż się wydaje. Czytaj dalej, aby odkryć tajniki przygotowania krupniku. Gotujesz tradycyjny krupnik? Ile kaszy na litr wody da idealny efekt? To zagadnienie, które zastanawia wielu kucharzy, zarówno amatorów jak i profesjonalistów. … Dowiedz się więcej

Smażony karp wigilijny – przepis

Karp wigilijny

Na ziemiach polskich karp wigilijny pojawił się w XII wieku dzięki czeskim cystersom. Wówczas ryba ta była hodowana w stawach przyklasztornych w dolinie Baryczy. Karp był doskonałą alternatywą dla mięsa podczas wielu postnych dni w kalendarzu mnichów, ponieważ przez około 180 dni w roku, mieli oni zakaz jedzenia mięsa. Nieprzestrzeganie tego zakazu było surowo karane. Co ciekawe, to właśnie Cystersi spod Milicza założyli w Polsce pierwsze stawy hodowlane karpia.

Rydze marynowane – jak marynować te grzyby?

rydze marynowane

Rydze marynowane są szczególnie cenione, bowiem grzyb ten rzadko występuje w naturze. Jednak są szczęśliwi grzybiarze, którzy na nie trafiają i z radością obrabiają w domowym zaciszu. Poznaj przepis na marynatę dla tych grzybków. Rydze marynowane to nie byle jakie grzyby leśne. Ich okazały kapelusz i rzadkość występowania w połączeniu z wykwintnym smakiem czynią go … Dowiedz się więcej

Gotowanie kalafiora – jak ugotować kalafior?

jak ugotować kalafior

Kalafior to warzywo, którego niezwykłe właściwości odżywcze zostały potwierdzone naukowo. Warto wiedzieć, jak odpowiednio go ugotować. Jest to rzecz prosta, lecz warto zwrócić uwagę na parę detali, by był smaczny i zachował swoje cenne składniki odżywcze.