Tłuszcz shea – czy jest zdrowy? Co warto o nim wiedzieć?

tłuszcz shea czy jest zdrowy

Tłuszcz shea jest olejem wytłaczanym z owoców wyjątkowego drzewa, które rośnie w Afryce. Jest on od stuleci wykorzystywany przez rdzennych mieszkańców środkowej Afryki. Czy warto stosować tłuszcz shea? Czy jest zdrowy? Odpowiadamy! Tłuszcz shea znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jest produktem organicznym. W postaci nieprzetworzonej ma białawą barwę i jest niemal bezwonny. Dlaczego jego … Dowiedz się więcej

Gąski marynowane – przepis na pyszne i aromatyczne grzyby!

gąski marynowane

Gąski marynowane to znane i lubiane pyszne i aromatyczne grzyby zamknięte w słoikach, idealne na zimę. Przepis na ich wykonanie jest niezwykle prosty. Koniecznie wypróbuj! Gąski marynowane to wyjątkowo aromatyczne grzyby, których smaku nie da się pomylić z żadnym innym. Dzięki ich zamarynowaniu w zalewie octowej z dodatkiem liści laurowych i innych przypraw, smakiem tych … Dowiedz się więcej

Pierniczki thermomix – najlepsze przepisy na pierniczki świąteczne z thermomixa

pierniczki thermomix

Pierniczki to niekwestionowany symbol Świąt i całego okresu bożonarodzeniowego. Słodkie wypieki mają swoją długą tradycję na całym świecie. Z lukrem? Miodem? A może bakaliowe? Przedstawiamy najlepsze przepisy na pierniczki thermomix. Okres Świąt Bożego Narodzenia zachwyca nie tylko wyjątkową rodzinną atmosferą i dekoracyjną oprawą, ale także bogactwem smaków i aromatów. Wśród świątecznych smakołyków, najbardziej aromatyczne są … Dowiedz się więcej

Jak obrać dynię i pestki dyni? Podpowiadamy!

jak obrać dynię

Złoty i aromatyczny miąższ dyni jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Jeśli należysz do grona osób, które zastanawiają się jak obrać dynię, ten tekst jest właśnie dla ciebie! Wiele osób rezygnuje z kupna dyni tylko dlatego, że jest trudna do obrania. Jest to duży błąd, ponieważ jest fantastycznym składnikiem wielu pysznych deserów, zup i ciast. Nie wiesz, … Dowiedz się więcej

Jak jeść tofu? Podpowiadamy!

Jak jeść tofu

Tofu jest żywnością wytwarzaną z soi. To wszechstronny produkt, który może być stosowany w różnych potrawach i stanowić zdrową alternatywę dla mięsa. Jak jeść tofu? Czy jest to wartościowy produkt? Sprawdzamy! Tofu to żywność produkowana ze skrzepów soi, które zostały sprasowane w blok. Jest ono doskonałym źródłem białka i może być używane w wielu potrawach. … Dowiedz się więcej

Czy fasola jest zdrowa? Sprawdź, co warto o niej wiedzieć!

czy fasola jest zdrowa

Fasola nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Obok grochu, soi i soczewicy, to jedno z najczęściej uprawianych warzyw strączkowych. Czy fasola jest zdrowa? Czy powinna się znaleźć w codziennej diecie? Dowiesz się tego w naszym artykule!  Czy fasola jest zdrowa? Tak, to bardzo cenny i zdrowy produkt. Jest dobrym źródłem białka i błonnika. Pomaga regulować trawienie, … Dowiedz się więcej

Seler marynowany doskonały do sałatek – wypróbuj nasz przepis!

seler marynowany

Seler marynowany to smaczny składnik wielu różnych sałatek, który można przygotować samodzielnie w domu korzystając z prostego przepisu. Przetestuj go koniecznie! Seler marynowany, in. konserwowy to popularny składnik wielu sałatek, który może być także dodatkiem do dań nie tylko warzywnych. Zamknięty w słoikach w octowej zalewie nadaje się do długotrwałego przechowywania przez zimę, idealnie komponując … Dowiedz się więcej

Zastanawiasz się, jak smażyć rybę? Sprawdź nasze porady!

jak smażyć rybę

Ryby najczęściej spożywamy w formie smażonej. Nie ma większego znaczenia, czy będzie to pstrąg, dorsz, mintaj, czy łosoś. Jak smażyć rybę? Ryba smażona na patelni jest jednym z najsmaczniejszych dań. Smażenie wymaga jednak posiadania pewnej wiedzy i umiejętności, by przyrządzić rybę jak najlepiej. Podpowiadamy, jak smażyć rybę na patelni, by była soczysta i chrupiąca! Jak … Dowiedz się więcej