Miękkie, a zarazem chrupiące racuchy z jabłkami to dla ciebie smak dzieciństwa? Aby do niego powrócić, wcale nie musisz odwiedzać rodzinnego domu. Zrób ulubiony deser w domu i oszczędź czas potrzebny na wyrobienie ciasta na racuchy – Thermomix ci w tym pomoże!
W jaki sposób Thermomix ułatwi ci przygotowanie racuchów?
Podobnie jak w przypadku każdego ciasta na bazie drożdży, również to na racuchy wymaga dokładnego wyrobienia, czyli wymieszania wszystkich składników i zagniecenia. Nasze babcie i mamy robiły to ręcznie – jeśli zdarzyło ci się towarzyszyć im w kuchni podczas robienia racuchów, na pewno wiesz, że trzeba w to włożyć sporo wysiłku. To właśnie konieczność wyrabiania ciasta zniechęca wiele osób do przyrządzania racuszków drożdżowych z jabłkami.
Tak jest również w twoim przypadku? Nie musisz z tego powodu rezygnować z ulubionych racuchów. Thermomix wykona najtrudniejszą część pracy za ciebie. Dokładnie wymiesza i zagniecie ciasto, dzięki czemu racuszki z jabłkami będą miękkie i puszyste – właśnie takie jak lubisz!
Jakich składników na racuchy drożdżowe potrzebujesz?
Dobra wiadomość jest taka, że potrzebnych ci będzie jedynie kilka podstawowych składników, aby przygotować pyszne racuchy. Thermomix nie różni się pod tym względem od tradycyjnych metod. W cieście na racuchy wykorzystuje się:
- 300 g mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 50 g cukru;
- 30 g świeżych drożdży;
- 250 ml mleka;
- 50 g oleju + 1 lub 2 łyżki do smażenia;
- szczyptę soli;
- 200 g obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w ćwiartki jabłek, najlepiej kwaśnej odmiany.
Z podanej ilości przyrządzisz posiłek – kolację lub deser dla 4 osób.
Jak przygotować racuchy? Thermomix i jego ustawienia
Na początku przygotuj jabłka na racuchy. Thermomix poszatkuje pokrojone w ćwiartki owoce – wystarczy, że ustawisz na urządzeniu rozdrabnianie (3 sekundy, obroty na poziomie 4). Wyjmij jabłka, a w naczyniu umieść pozostałe składniki ciasta. Następnie włącz wyrabianie ciasta na 2 minuty. Gdy składniki się połączą, wlej ciasto do naczynia z jabłkami.
Teraz musisz uzbroić się w cierpliwość. W przypadku ciasta drożdżowego konieczne jest pozostawienie go na około 20-25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie możesz zacząć smażenie. Nakładaj łyżką ciasto na pokrytą warstwą tłuszczu patelnię i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj z cukrem pudrem, dżemem, śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.
Szukasz przepisów na inne desery i ciasta? Thermomix zapewni ci wiele możliwości – sprawdź pozostałe propozycje!
Zobacz także:
- Rogaliki – Thermomix to twój sposób na udany deser
- Ciasto czekoladowe thermomix – najlepszy przepis na pyszne ciasto z czekoladą
- Szybkie ciasto – Thermomix. Poznaj wyjątkowo prosty przepis
- Uszka wigilijne – Thermomix – poznaj składniki i przepis!
- Beza – Thermomix pozwoli Ci przygotować ten smakołyk! Składniki i przepis
- Placki z cukinii – Thermomix pomoże ci przygotować je w kilka chwil