Dynia ma niewiele kalorii, a zarazem obfituje w cenne wartości odżywcze. Istnieje mnóstwo sposobów na wprowadzenie jej do codziennej diety. Jednym z przykładów może być puree z dyni. Dowiedz się, jak je przygotować!
Puree z dyni, czyli inaczej mus, może być uniwersalną przekąską lub stanowić dodatek do posiłków. Jest pożywne, a jednocześnie wyróżnia się intensywnym aromatem i wyrazistym smakiem. Czas jego przygotowania to zaledwie kilkanaście minut, ponieważ dynię wystarczy upiec, a następnie zblendować. Mus sprawdzi się zwłaszcza na diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Dyniowe puree możesz kupić w puszkach lub przygotować samodzielnie. Jeśli wybierasz drugi wariant, sprawdź, co robić krok po kroku.
Zapraszamy do lektury artykułu, który jest wynikiem naszej wspólnej inicjatywy z potrawy.com.pl
Purée z dyni – jaki gatunek będzie najlepszy?
Podstawowym i tak naprawdę jedynym składnikiem smacznego puree jest dynia. Możesz wykorzystać różne gatunki jadalne, na przykład dynię piżmową lub olbrzymią, jednak najbardziej polecana jest odmiana Hokkaido. Ceni się ją między innymi dlatego, że ma zwarty i intensywnie pomarańczowy miąższ oraz słodkawy smak. Jej atutem jest też cienka skóra. Co więcej, dynia Hokkaido doskonale nadaje się do pieczenia i nie trzeba jej obierać.
Jak zrobić purée z dyni?
Aby zrobić purée z dyni, na samym początku trzeba odpowiednio przygotować warzywo do dalszej obróbki.
- Przede wszystkim należy ją umyć oraz starannie osuszyć papierowym ręcznikiem i odcisnąć nadmiar wody, dzięki czemu uzyskany mus nie będzie wodnisty.
- Jeżeli masz inną odmianę dyni niż Hokkaido, obierz ją ze skórki.
- Następnie za pomocą ostrego noża odetnij jej ogonki i przetnij całe warzywo na pół w poprzek.
- Kolejnym krokiem jest wydrążenie z niej miąższu łyżką.
Jak upiec dynię?
Tak przygotowaną dynię należy zawinąć starannie w folię aluminiową, by umieścić w piekarniku i piec przez około 20 minut. Możesz w tym celu użyć dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nie dysponujesz piekarnikiem, a mimo wszystko chciałbyś przygotować puree dyniowe? Ewentualnie możesz pokroić dynię w drobną kostkę i gotować na wolnym ogniu przez podobny czas. Aby się nie przypaliła, podlej ją małą ilością wodą lub sokiem z pomarańczy. Puree z dyni duszonej będzie równie aromatyczne, ale nieco rzadsze – możesz je jednak później zagęścić.
Przepis na puree z dyni
Po upływie 20 minut kawałki dyni powinni być już miękkie. Wyjmij je z piekarnika i odstaw, aby nieco przestygły. Następnie zdejmij folię i delikatnie przełóż upieczony miąższ do miski. Pozostaje ci jedynie zmiksować upieczoną dynię blenderem lub malakserem. Powinieneś miksować ją wystarczająco długo, aby uzyskać gładką i jednolitą konsystencję.
Puree z pieczonej dyni hokkaido – co możesz dodać?
Purée z pieczonej dyni możesz wzbogacić o różne przyprawy i dodatki. Jeżeli chcesz uzyskać rozgrzewający mus do jesiennych wypieków, dodaj do niego imbir, goździki, kardamon lub gałkę muszkatołową. Natomiast jeśli posłuży ci do przygotowania deserów (na przykład sernika czy innego ciasta), dodaj do niego cynamon lub wanilię.
Jak wykorzystać gotowe puree dyniowe?
Pyszny mus z dyni to uniwersalny produkt, który możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów. Na jego podstawie przygotujesz kotlety lub zrobisz placek dyniowy. To także odpowiednia baza pod zupę krem lub wielowarzywną. Puree z dyni wykorzystuje się też do dyniowego latte – w wersji na zimno z lodem użyj mrożonego puree.
Jak przechowywać puree z dyni?
Przygotowany mus z dyni możesz podzielić na porcje i przechowywać w lodówce przez około 7 dni lub zamrozić w woreczkach. Puree nadaje się także do pasteryzowania – w tym celu musisz umieścić je w słoikach i zawekować.
Chcesz w pełni wykorzystać sezon dyniowy? Przygotuj proste puree z dyni i ciesz się jej aromatem przez dłuższy czas. Mus można wykorzystać na wiele sposobów, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane!
Zobacz także:
- Kopytka z dyni – proste kluseczki dyniowe z ziemniaków, które pokochasz!
- Sernik z dynią i polewą – zdrowy i smaczny deser na jesienną szarówkę!
- Dania z dyni – warzywa o wielu twarzach!
- Makaron z dynią w sosie śmietanowym – przepis krok po kroku
- Frytki z dyni – poznaj przepis na zdrową przekąskę, którą możesz jeść na diecie
- Dżemy z dyni – jak zrobić? Poznaj sprawdzony przepis!