Domowy przecier pomidorowy Thermomix – zdrowy dodatek do wielu dań!

Przecier pomidorowy (Thermomix) sprawdzi się jako sos do pizzy, podstawa zupy pomidorowej, sosu do spaghetti albo tradycyjnych gołąbków, a nawet jako… ketchup! Jak go przygotować? Sprawdź!

Jeśli uprawiasz ogródek i masz w nim pomidory albo możesz odkupić od kogoś takie bezpośrednio z działki, korzystaj! Kupuj całe skrzynki, a potem przetwarzaj na przecier pomidorowy! Thermomix pomoże ci z tym zadaniem. Zimą na pewno docenisz niepowtarzalny smak dań, które przygotujesz wykorzystując domowy przecier pomidorowy!

Jak zrobić przecier pomidorowy Thermomix? Przepis krok po kroku

Pyszny przecier pomidorowy (Thermomix) przygotujesz naprawdę szybko! Urządzenie większość pracy wykona za ciebie. Zacząć musisz jednak od odmierzenia składników:

  • 1 kg pomidorów (nie musisz obierać ich ze skóry, po prostu pokrój na mniejsze części);
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cebula;
  • po 0,5 łyżeczki soli i cukru.

Pomidory, cebulę i czosnek umieść w misie Thermomixa i rozdrabniaj przez 5 sekund (obroty 10). Miarkę na pokrywie naczynia zamień na koszyczek i gotuj warzywa przez 20 minut (obroty 1, temperatura 100°C). Teraz na 10 minut przekręć urządzenie na ustawienie Varoma (nadal obroty 1). W ten sposób

z warzyw odparujesz nadmiar wody. Po 10 minutach sprawdź konsystencję – jeśli chcesz, aby twój przecier pomidorowy Thermomix był jeszcze bardziej gęsty, gotuj kilka minut dłużej. Kiedy przecier osiągnie właściwą konsystencję, zdejmij koszyczek i dodaj do naczynia Thermomixa przyprawy (sól i cukier). Miksuj 10 sekund na obrotach 10.

Pozostało ci zapasteryzować gorący przecier. W tym celu przelej go do czystych (umytych, wyparzonych i wysuszonych) słoiczków. Zakręć i szybkim ruchem przekręć słoiki do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Słoiczki z przecierem pomidorowym przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Sprawdzi się spiżarnia, piwnica, garaż albo boczna szafka kuchenna. Z właściwie przechowywanego przecieru będziesz mógł korzystać minimum przez rok (a nawet dłużej)!

Zobacz też:  Pyszna pizza bez wysiłku? To możliwe pod jednym warunkiem, czyli pizza Thermomix!

Pizza i zupa z domowym przecierem

Domowy przecier pomidorowy wykorzystasz podczas przygotowywania wielu dań. Gdzie konkretnie warto go zastosować?

  • Otwórz słoiczek, dodaj do niego bazylię i oregano – pyszny sos do pizzy gotowy!
  • Przecier pomidorowy dodaj do rosołu – uzyskasz pożywną zupę pomidorową.
  • Podgrzany przecier, jako sos pomidorowy, sprawdzi się do polania gołąbków, kotletów i innych mięs albo dowolnych klusek;
  • Zamknięty w słoiczkach przysmak przyda się również podczas przygotowywania warzywnych zapiekanek;
  • Szybki sos do spaghetti? Również to danie przygotujesz na bazie przecieru pomidorowego własnego wyrobu!;
  • Przecier pomidorowy podkręci także smak innych potraw. Możesz dodać go do curry albo smażonych warzyw;
  • Przecier sprawdzi się wreszcie jako… ketchup (o ile przygotowałeś go w nieco płynniejszej wersji).

Przecier, passata a koncentrat pomidorowy

Na rynku dostępne są różne pasty i wyroby z pomidorów. Czy wiesz czym się różnią? Co to passata pomidorowa, przecier albo koncentrat pomidorowy? Znaczenie ma przede wszystkim konsystencja wyrobów! Passata pomidorowa to najbardziej rzadki z wymienionych produktów. Dlatego też najczęściej znajdziesz ją na sklepowych półkach w butelkach albo kartonikach. Przecier pomidorowy jest bardziej gęsty od passaty, ale nie tak gęsty, jak koncentrat z pomidorów. Ten ostatni, w zależności od stopnia zagęszczenia, może zawierać od 12 do nawet 40% ekstraktu z pomidorów. Warto jednak wiedzieć, że jeśli ekstraktu jest więcej niż 30%, koncentrat zmienia się w pastę pomidorową.

Domowy przecier pomidorowy nie ma sobie równych! Jest pyszny, aromatyczny i świetnie podkreśla smak przygotowywanych dań. Warto więc spróbować go wykonać – zwłaszcza w Thermomixie, który ułatwi ci pracę. Pomidorów nie trzeba będzie obierać, drobno kroić ani przecedzać na sicie. Wystarczy umieścić je w misie urządzenia, podgrzać i… właściwie gotowe! Spróbuj więc – na pewno przepis (jak i smak przecieru) bardzo ci się spodoba!

Zobacz też:  Owsianka Thermomix - zdrowie śniadanie, które nigdy Ci się nie znudzi!


Zobacz także:
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz