Wielu osobom boczek kojarzy się z jajecznicą na bekonie, ale jego uniwersalność sprawia, że można przygotować z niego szereg innych potraw i to na różne okazje. Pora zastanowić się nad tym, co zrobić z surowego boczku, aby mile zaskoczyć domowników i gości.
Co zrobić z surowego boczku?
Polskie wędliny smakują wyśmienicie, szczególnie swojskie, zrobione zgodnie z tradycyjnymi recepturami, pozbawione chemicznych dodatków. Boczek jest powszechnie dostępny, tani i smaczny, można wyczarować z niego rozmaite potrawy. Zawiera zarówno tłuszcz, jak i białko, dzięki czemu jest znakomity i niezwykle pożywny. Amerykanie uwielbiają jajecznicę z bekonem, który powstaje właśnie z boczku. Staje się on kusząco chrupiący, przypomina wręcz chipsy. Boczek można też pokroić i podsmażyć na patelni, po czym dodać masę jajeczną, warzywa i zrobić omlet. Świetnie sprawdza się też do przygotowania muffinek w wersji wytrawnej, zapiekanki czy nawet w połączeniu z ciastem francuskim. Możliwości jest naprawdę wiele. Boczek pieczony może zastąpić mięso. Wystarczy natrzeć surowy boczek marynatą zrobioną z majeranku, soli i pieprzu. Następnym krokiem będzie podsmażenie boczku z obu stron i wkrojenie do niego cebuli. Tak przygotowany może zostać już wstawiony do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C i być pieczony przez półtorej godziny.
Smaczne potrawy z boczku surowego
Połączenie ciasta i boczku pozwoli na stworzenie pysznej tarty. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki:
- szklanka mąki pszennej;
- dwie łyżki zimnej wody;
- 3/4 kostki masła;
- Jajko;
- odrobina cukru;
- łyżeczka soli;
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zrobienie ciasta jest banalnie proste, wystarczy usmażyć wszystkie składniki i połączyć je ze sobą za pomocą robota kuchennego. Ciasto należy wyrobić, po czym owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Dodatkami do tarty będą:
- 300 g boczku;
- 300 g cebuli;
- gałka muszkatołowa.
Wszystkie składniki należy podsmażyć na patelni, doprawić do smaku. Kolejnym krokiem będzie rozwałkowanie schłodzonego ciasta, ułożenie go na natłuszczonej formie ceramicznej do tarty. Spód musi zostać wyrównany, należy też pamiętać o dociśnięciu ciasta do ścianek formy i wyłożeniu nim rantów po jej bokach. Zaleca się także ponakłuwać ciasto widelcem.
Tak przygotowane można włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C i piec przez kilkanaście minut.
Podczas zapiekania ciasta należy przygotować masę jajeczną, wystarczy wymieszać ze sobą:
- cztery jajka;
- 150 g żółtego sera;
- cztery łyżki jogurtu typu greckiego;
- cztery łyżki kwaśnej śmietany;
- sól;
- pieprz;
- gałkę muszkatołową;
- słodką paprykę w proszku.
Na spód ciasta należy położyć boczek z cebulą, następnie dodać masę serowo-jajeczną, po czym wstawić formę ponownie do piekarnika i piec przez pół godziny.
Wytrawne muffinki z jajkiem i boczkiem
- Muffinki świetnie smakują nie tylko na słodko, ale też w wersji wytrawnej. Można przygotować je z: dwunastu plastrów boczku;
- dwunastu jaj;
- dwunastu pomidorów koktajlowych;
- masła;
- soli i pieprzu do smaku.
Potrzebna będzie do tego blacha z otworami, czyli przeznaczona do muffinek. Na dnie każdego otworu należy ułożyć plaster boczku, dodać do tego dwie połówki pomidora, po czym zalać wszytko rozbełtanymi jajkami doprawionymi do smaku. Całość powinno się piec w piekarniku przez dziesięć minut, aż do ścięcia się jajek. Muffinki można podawać z tostami posmarowanymi masłem.
Pyszne roladki otulone boczkiem
Jeśli komuś marzy się zjedzenie czegoś niezwykle smacznego, wykwintnego, to warto poświęcić trochę czasu na zrobienie wyśmienitych rolad owijanych boczkiem.
Do ich przygotowania potrzebna będzie:
- włoska kiełbasa;
- pół szklanki świeżych wiśni lub śliwek;
- łyżka masła;
- połowa szklanki posiekanej cebuli;
- szpinak;
- dwie łyżki posiekanej natki pietruszki;
- ćwierć szklanki bułki tartej;
- pokrojony w kostkę ser żółty;
- trzy piersi z kurczaka;
- plastry boczku;
- sól.
Zacząć należy od pokrojenia kiełbasy w kostkę i podsmażenia jej na patelni, potem dodaje się do niej wiśnie i dalej smaży przez parę minut, po czym przekłada do osobnego naczynia. Kolejnym krokiem jest podsmażenie na maśle cebuli, po czym dodaje się szpinak, a na koniec wrzuca wszystko do kiełbasy z wiśniami. Trzeba jeszcze dodać do tego pietruszkę, bułkę tartą i ser, po czym wymieszać całość.
Po zrobieniu farszu można przejść do ubicia piersi z kurczaka, którą należy położyć na ułożonych naprzemiennie plastrach bekonu. Pozostaje rozłożyć farsz na powierzchni kurczaka, zwinąć ciasno w roladę i owinąć ją folią, wstawić do lodówki na godzinę. Po zdjęciu folii należy piec rolady w piekarniku przez dwadzieścia minut.
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Uszka wigilijne – Thermomix – poznaj składniki i przepis!
- Kopytka Thermomix – szybkie kluski, które pokocha cała Twoja rodzina!
- Pieróg kornwalijski – cornish pasty – przepis
- Makaron z suszonymi pomidorami i fetą
- Jaja po benedyktyńsku – jak zrobić jajko po benedyktyńsku? Przepis na śniadanie z jajkiem w koszulce
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym