Potrawy wigilijne – propozycje i najlepsze przepisy

Potrawy wigilijne, czyli wyjątkowe, tradycyjne dania, które najlepiej smakują tylko raz w roku. Przygotuj się do świąt i dowiedz się, co podać na Boże Narodzenie. Sprawdź nasze przepisy i zachwyć świątecznych gości!

Potrawy wigilijne to zwykle dania, które wywodzą się z wieloletniej tradycji. Przysłowie „Co kraj, to obyczaj” bardzo dobrze opisuje to, jak wyglądają świąteczne stoły Polaków. Często receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie i adekwatne do rejonu kraju. Przykładem jest moczka – śląski deser na bazie piernika, czy też kutia – potrawa wigilijna spożywana m.in. na Podlasiu. Propozycji dań na Boże Narodzenie jest bardzo dużo, a 12 potraw wigilijnych dla każdego będzie oznaczać coś innego. Jednak niektóre dania są lubiane i znane przez wszystkich i wszędzie. Jeśli planujesz wyjątkowe święta, to koniecznie sprawdź nasze propozycje najlepszych potraw!

Ryba – nie tylko karp

Ryba to zdecydowanie królowa świątecznej kolacji. Najczęściej jest to oczywiście karp smażony, jednak można go również upiec w piekarniku. Tradycja karpia na wigilijnym stole, choć wszystkim znana, jest jednak dość młoda. Ryba zagościła na świątecznych stołach pod koniec lat 40. Karp był wówczas łatwo dostępny, czego nie można było powiedzieć o innych gatunkach ryb. Jednak to właśnie wyjątkowy smak karpia sprawił, że tradycja kultywowana jest do dziś, a w wielu domach spożywa się go wyłącznie w czasie świąt. Jak się okazuje ryba na wigilię to nie tylko smażony karp, ale również inne dania. Ogromną popularnością cieszy się ryba po grecku, którą można przygotować z filetów różnych gatunków ryb. Innym pomysłem na rybę wigilijną jest karp w galarecie, który doskonale sprawdza się w roli przystawki, a także pieczony łosoś i dorsz.

Zobacz też:  Ciasto wigilijne. Jakie desery przygotować na Boże Narodzenie?

Śledzie w śmietanie i innych sosach

Jak wspomnieliśmy wcześniej, karp to niejedyna ryba, która gości na świątecznym stole. W wielu domach spożywa się również śledzie, a te występują w wielu odsłonach. Tutaj królują smaki najbardziej lubiane przez domowników, dlatego wybierając śledzie na wigilię, warto kierować się własnymi preferencjami. Delikatne śledzie w sosie śmietanowym lub wyraziste matiasy w sosie musztardowym zachwycą podniebienia gości. Jednak to tylko niektóre propozycje, a największą popularnością cieszą się oczywiście śledzie po kaszubsku – w pomidorach i z cebulką.

Krokiety z kapustą i grzybami

Kolejna potrawa, bez której wielu nie wyobraża sobie świąt to oczywiście krokiety wigilijne. Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, jednak mimo wszystko warto dodać je do swojej listy potraw wigilijnych. Ale z jakim farszem takie krokiety zrobić? Oczywiście z kapustą i grzybami, które wcześniej należy usmażyć. To jednak niejedyna propozycja, ponieważ przygotowując krokiety na wigilię, również można kierować się własnymi upodobaniami. Oto ciekawe pomysły na farsz do krokietów: mięso mielone, pieczarki z serem, pieczarki z cebulką, kasza gryczana, duszone warzywa.

Sałatka obowiązkowa!

Sałatka na wigilię to obowiązkowy punkt programu kulinarnego. Z pewnością w tej kategorii masz swoje ulubione propozycje, dlatego zachęcamy, by podać najbardziej lubianą przez domowników sałatkę na świąteczny stół. Świetnie sprawdzą się sałatki rybne: z łososiem, śledziami, a nawet tuńczykiem. Jednak jeśli na twoim stole gości już wystarczająco dużo ryb, to lepiej sprawdzą się inne, bardziej urozmaicone potrawy. Pozycja najpopularniejszej sałatki świątecznej mimo wszystko należy do sałatki jarzynowej, czyli tej z ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki i groszku, podawanej z majonezem.

Zupa – barszcz, grzybowa, a może rybna?

Podczas świąt Bożego Narodzenia nie obejdzie się też bez zupy. W tej kwestii zdania są podzielone. Spora część osób nie wyobraża sobie Wigilii bez barszczu czerwonego z uszkami. Są też fani zupy rybnej, choć nie każdemu przypada ona do gustu. W wielu domach króluje zupa grzybowa wigilijna. Taką zupę można przygotować z ususzonych jesienią grzybów leśnych, ale również z pieczarek. Elementem obowiązkowym jest makaron, najczęściej łazanki. 

Zobacz też:  Sałatka na Wigilię. Sprawdzone przepisy na świąteczne sałatki

Pierogi na Boże Narodzenie

Choć pierogi spożywa się dosyć często w ciągu całego roku, pod różną postacią – na słodko i wytrawnie, to na święta w wielu domach obowiązkową potrawą są pierogi z kapustą i grzybami. Idealnie pasują do barszczu wigilijnego, a jeśli chodzi o same grzyby, to tutaj polecamy te prosto z lasu, czyli borowiki i podgrzybki. Jednak to niejedyna propozycja, ponieważ na ten szczególny czas sprawdzą się też tradycyjne pierogi ruskie.

Ciasta i ciasteczka świąteczne

Nie ma świąt bez słodyczy i pewnie każdy się z tym zgodzi. Pierniczki świąteczne w kształcie choinek, aniołków i gwiazdek to dla wielu tradycja świąteczna, a ich pieczenie to rodzinny rytuał. Trudno się dziwić, ponieważ unoszący się w powietrzu zapach korzennych przypraw jak nic innego wprowadza do domu świąteczny klimat. Jednak propozycji na świąteczne ciasteczka jest wiele, a szczególną popularnością cieszą się te maślane z kolorowym lukrem. Jeśli zaś chodzi o ciasto wigilijne, tutaj też mamy całkiem spory wybór. W wielu domach na stole wigilijnym króluje sernik. Gdzie indziej jest to makowiec, orzechowiec lub keks.

Tradycyjne potrawy wigilijne

Święta Bożego Narodzenia dla wielu są istnym powrotem do korzeni. Wówczas bowiem przygotowywane są dania tradycyjne, a sprawdzone przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jednym z takich dań jest oczywiście kutia – potrawa wi właściwa dla kuchni wschodniej. Do jej przygotowania potrzebne są pszenica, mak, bakalie i miód. Jest to więc nie tylko tradycyjna potrawa, ale też zdrowy deser, ponieważ wszystkie składniki zawierają wiele cennych witamin i minerałów.

Kompot z suszu i kluski z makiem

Kolejnym takim daniem, a w zasadzie napojem jest oczywiście kompot z suszu. Do takiego kompotu dodaje się suszone owoce, najczęściej jabłka, gruszki, śliwki i morele. Co czyni go wyjątkowym? Oczywiście obecność przypraw korzennych, które sprawiają, że kompot z suszu jest niczym esencja klimatu świąt. Są jeszcze kluski z makiem wigilijne, czyli makaron podawany z makiem i bakaliami. To kolejny tradycyjny deser świąteczny.

Zobacz też:  Zupa grzybowa wigilijna. Łatwy przepis

Przystawki na Wigilię – nie tylko ryba po grecku

Na żadnym przyjęciu, również tym świątecznym, nie obejdzie się bez przystawek, czyli przekąsek podawanych przed daniami głównymi. Przystawki wigilijne sprawdzą się podczas bożonarodzeniowej wieczerzy, jak i podczas kolejnych dni ucztowania. W tej roli bardzo dobrze sprawdzają się oczywiście sałatki. Szczególnie jednak polecamy rybę po grecku. Jest to danie wyjątkowe, w wielu domach przygotowywane wyłącznie podczas Wigilii. A co jeszcze może pełnić rolę przystawek na świątecznym stole? Na przykład śledzie w różnej postaci – koreczki i inne zawijasy. Dużą popularnością cieszy się też rolada z łososia czy karp w galarecie. Z kolei wielbicielom barszczu polecamy przekąski w postaci pasztecików z kapustą i grzybami lub pieczarkami i serem. Takie paszteciki można, wedle uznania, przygotować z ciasta francuskiego lub drożdżowego.

Symbolika 12 potraw wigilijnych

Obecność 12 potraw na świątecznym stole nie jest przypadkowa. Dla wielu dwunastka jest symbolem liczby Apostołów. Jednak nie bez znaczenia jest również to, że potraw wigilijnych jest dokładnie tyle samo, co miesięcy w roku. Dawniej wierzono, że obecność 12 potraw zapowiada obfitość i dobrobyt w kolejnym roku. Warto też zauważyć, że w tym szczególnym czasie pojawiają się pewne charakterystyczne dla świąt produkty: mak, grzyby, groch, miód, kapusta, buraki – dary natury, a każdy z nich symbolizuje inne wartości, które pragniemy przywołać do życia w kolejnym, nowym roku. 



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz