Jak jeść migdały – ze skórką czy bez? Podpowiadamy!

Jak jeść migdały ze skórką czy bez

Migdały to rodzaj orzecha, który jest zwykle uprawiany w klimacie śródziemnomorskim. Z migdałów można zrobić mleko migdałowe, które jest bezmleczną alternatywą dla mleka krowiego. Jakie mają witaminy? Jak jeść migdały? Ze skórką czy bez? Odpowiedzi w artykule! Migdały są popularnym składnikiem wielu potraw. Są także często spożywane samodzielnie jako przekąska. Istnieją dwa główne rodzaje migdałów: … Dowiedz się więcej

Jak jeść melona? Podpowiadamy!

jak jeść melona

Melon występuje w wielu różnych odmianach, z których każda ma swój odrębny smak i teksturę. Owoc ten jest chętnie wykorzystywany do sałatek i smoothie. Jak jeść melona? Jakie ma witaminy? Odpowiedzi poniżej! Melon jest dobrym źródłem witamin A i C, magnezu i potasu. Ponadto zawiera rodzaj cukru o nazwie fruktoza, który jest metabolizowany wolniej niż … Dowiedz się więcej

Burak liściowy – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

burak liściowy jak jeść

Burak liściowy jest zielenią liściastą, która jest spokrewniona ze szpinakiem i boćwiną. Jest uniwersalnym składnikiem, który może być stosowany w wielu różnych przepisach. Do jakich potraw pasuje burak liściowy? Jak jeść ten produkt?  Burak liściowy jest bogaty w witaminy A, C i K, a także żelazo i wapń. Ma również niską zawartość kalorii i tłuszczu, … Dowiedz się więcej

Jak jeść szparagi? Podpowiadamy!

Jak jeść szparagi

Szparagi pochodzą z Europy, Azji i Afryki. Sezon na szparagi trwa zazwyczaj od lutego do czerwca. Jak jeść szparagi? Jakie mają witaminy i wartości odżywcze? Czy warto je włączyć do codziennej diety? Szparagi to niskokaloryczne warzywa, które są bogate w składniki odżywcze. Są dobrym źródłem błonnika, folianów, witamin A, C i K, a także chromu, … Dowiedz się więcej

Jak jeść ostrygi? Podpowiadamy!

Jak jeść ostrygi

Ostrygi to rodzaj mięczaka, który można znaleźć zarówno w środowisku słodkowodnym, jak i słonowodnym. Są powszechnie spożywane jako pokarm. Kiedy ostrygi są zbierane, są zazwyczaj żywe. Jak jeść ostrygi? Jakie mają wartości odżywcze? Odpowiedzi poniżej!   Ostrygi są przyjazne dla środowiska, ponieważ pomagają filtrować wodę i usuwać z niej zanieczyszczenia. Są dobrym źródłem białka i kwasów … Dowiedz się więcej

Jak jeść bób? Podpowiadamy!

Jak jeść bób

Bób ma grubą skórkę, która otacza kremowo-białe wnętrze. W Indiach nasiona bobu są często używane w curry i innych pikantnych potrawach. W Chinach są często smażone z czosnkiem i imbirem. Jak jeść bób? Świeży bób jest dobrym źródłem witamin A i C oraz kwasu foliowego. Jest również dobrym źródłem błonnika i białka. Suszony bób jest … Dowiedz się więcej

Ser burrata – jak jeść i w jakich przepisach używać?

ser burrata jak jeść

Ser burrata to świeża, kremowa mozzarella, która pochodzi z regionu Puglia we Włoszech.  Ser powstaje poprzez uformowanie mozzarelli w kulę, a następnie wypełnienie jej śmietaną. Jak smakuje ser burrata? Jak jeść ten wyjątkowy składnik kulinarny? Ser burrata może być stosowany w daniach gotowanych i pieczonych. Zewnętrzna strona sera jest miękka i sprężysta, natomiast wnętrze jest … Dowiedz się więcej

Kumkwat – jak jeść i do jakich przepisów dodawać?

Kumkwat jak jeść

Kumkwaty mają owalny lub kulisty kształt, a ich wielkość waha się od szerokości kciuka do szerokości piłki golfowej. Nazwa tego owocu pochodzi od kantońskiego słowa oznaczającego „złotą pomarańczę”. Do jakich przepisów pasuje kumkwat? Jak jeść ten owoc? Kumkwaty są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminę A, witaminę C, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, wapń, potas, magnez, … Dowiedz się więcej

Jagody goji – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

jagody goji jak jeść

Jagody goji to małe, czerwone owoce, które rosną na krzewiastej roślinie pochodzącej z Chin. Są używane jako składnik suplementów dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością i aptekach. Z jakimi produktami warto serwować jagody goji? Jak jeść te owoce?  Jagody goji są bogate w przeciwutleniacze, a także są dobrym źródłem witamin A i C. Ponadto zawierają … Dowiedz się więcej

Jak jeść granat? Podpowiadamy!

jak jeść granat

Granat to owoc pochodzący z Bliskiego Wschodu i uprawiany od wieków. Ma długą historię stosowania w medycynie tradycyjnej, sięgającą tysięcy lat wstecz. Jak jeść granat? Jakie ma witaminy i wartości odżywcze?  Granat to okrągły owoc o twardej, skórzastej skórce i karmazynowej pestce. Nasiona stanowią jadalną część granatu i są często używane w sokach, sosach lub … Dowiedz się więcej