Jak jeść bób? Podpowiadamy!

Bób ma grubą skórkę, która otacza kremowo-białe wnętrze. W Indiach nasiona bobu są często używane w curry i innych pikantnych potrawach. W Chinach są często smażone z czosnkiem i imbirem. Jak jeść bób?

Świeży bób jest dobrym źródłem witamin A i C oraz kwasu foliowego. Jest również dobrym źródłem błonnika i białka. Suszony bób jest doskonałym źródłem żelaza i magnezu. Jest również dobrym źródłem fosforu, potasu i cynku. Jak jeść bób? Odpowiedź poniżej!  

Dlaczego warto spożywać bób?

Bób jest źródłem L-dopy, prekursora dopaminy. Wykazano, że L-dopa poprawia funkcje poznawcze i korzystnie wpływa na długość życia u zwierząt. Bób jest również dobrym źródłem antyoksydantów i fitoskładników. Te składniki odżywcze pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych takich jak choroby serca i rak. 

Czy istnieją jakieś zagrożenia dla zdrowia związane ze spożywaniem bobu?

Chociaż bób jest wartościowym źródłem pożywienia, istnieją pewne obawy dotyczące jego spożywania, o których należy pamiętać przed jego spożyciem. Jednym z problemów jest to, że bób zawiera wysoki poziom lektyn. Lektyny są rodzajem białka, które może wiązać się z komórkami w jelitach, prowadząc do stanu zapalnego. Z tego powodu bób powinien być ugotowany przed spożyciem. 

Dodatkowo bób zawiera puryny, które są naturalnymi związkami, które mogą być rozłożone na kwas moczowy. Wysoki poziom kwasu moczowego może prowadzić do podagry, więc osoby z tym schorzeniem powinny unikać bobu. 

Chociaż bób jest zdrową żywnością, ważne jest, aby być świadomym tych potencjalnych problemów przed jego spożyciem.

Jak jeść bób?

Bób zazwyczaj spożywa się po ugotowaniu i można go znaleźć w postaci świeżej, mrożonej lub w puszce. Wybierając bób, szukaj takich nasion, które są jasnozielone i mają twardą konsystencję. Unikaj fasoli, która ma żółty albo brązowy odcień, ponieważ może być przejrzała. 

Zobacz też:  Jak jeść migdały – ze skórką czy bez? Podpowiadamy!

Aby przygotować bób, zacznij od wyjęcia go ze strąków. Jeśli używasz świeżego bobu, musisz go również zblanszować we wrzącej wodzie przez minutę. Następnie, dodaj bób do wybranego przepisu. Niektóre popularne potrawy zawierające bób to falafel, sałatka z bobu i makaron z pesto z bobu. 

Można również zrobić z niego pyszny dip albo smarowidło do kanapek. Po ugotowaniu bób ma delikatną konsystencję i orzechowy, ziemisty smak. Oprócz spożywania w całości, bób można również przecierać i używać jako pastę lub dip. 

Jak wszystkie rośliny strączkowe, bób jest dobrym źródłem białka i błonnika. Stanowi także dobre źródło folianów oraz witamin A i C. Bób można kupić świeży, mrożony lub w puszce. Jego świeże nasiona są dostępne od wiosny do wczesnego lata. Wiesz, jak jeść bób. Pora przygotować zdrowy posiłek, którym wzmocnisz swój organizm!



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz