Papryka marynowana lub inaczej konserwowa to bardzo popularny przetwór, który doczekał się licznych receptur. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na paprykę w słoikach na zimę.
Papryka marynowana jest pyszna – to fakt, ale czy wiesz, dlaczego warto macerować warzywa? Marynowanie potraw nie jest niczym nowym stanowi jedną z najstarszych technik gotowania, która w ostatnich latach staje się bardzo modna. Marynowanie to proces utrwalania żywności, który polega na poddaniu produktu działaniu marynat, np. roztworu octu i innych składników, takich jak cukier lub przyprawy. Rozmaite produkty spożywcze można konserwować w solankach o zróżnicowanym składzie, ale w przypadku marynat ocet musi stanowić jej znaczną część. Marynowanie to proces wydłużający przydatność do spożycia, jednocześnie zmieniający konsystencję i smak konserwowanych produktów.
Dlaczego warto marynować paprykę?
Duże zapotrzebowanie na paprykę, zarówno świeżą, jak i konserwową, uczyniło Meksyk największym światowym producentem tego warzywa. Jeśli konsument tak bardzo jej potrzebuje, to nie tylko dlatego, że papryka jest smaczna, aromatyczna i kolorowa, ale także dlatego, że to warzywo ma liczne zalety oraz wykazuje działanie prozdrowotne dla naszego organizmu. Może być również bardzo przydatna w naszej codziennej diecie, aby każdego dnia czuć się zdrowym i silnym.
Ponadto papryka wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości dzięki swojemu składowi. To warzywo bogate w błonnik, kwas foliowy, witaminy i przeciwutleniacze – zwłaszcza w witaminę C. Zawiera kapsaicynę o działaniu antybiotycznym, przeciwbólowym i pobudzającym błonę śluzową żołądka oraz pęcherzyka żółciowego. Czerwone odmiany mają również likopen o działaniu przeciwnowotworowym.
Papryka marynowana z miodem – jak przygotować?
Jak przygotować paprykę marynowaną na zimę z miodem? Do konserwowania w zalewie octowej najlepiej nadają się papryki czerwone, pomarańczowe lub żółte. Miód należy wybrać pachnący. Wtedy uzyskamy niepowtarzalny smak i aromat.
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki
- słodka papryka: 780 g;
- miód: 2,5 łyżki;
- ocet 9%: 2 łyżki;
- sól: 1 łyżeczka;
- olej roślinny: 1 łyżeczka;
- woda: 500 ml;
- papryka mielona: 0,5 łyżeczki;
- pieprz czarny: 8 sztuk;
- gorczyca: 5 ziarenek;
- czosnek: 4 ząbki;
- liść laurowy: 2 szt;
- ziele angielskie: 4 szt.
Papryka konserwowa przepis krok po kroku
- Wyjmij, odmierz i połóż na stole wszystkie produkty niezbędne do gotowania. Z podanej ilości składników uzyskuje się 2 słoiki o pojemności 500 ml.
- Dokładnie wyparz każdy słoik i wysterylizuj je w dowolny sposób: w piekarniku, na parze, w kuchence mikrofalowej.
- Dobrze umyj warzywa. Z kolorowej papryki usuń gniazda nasienne. Następnie przekrój na pół, a potem każdą połówkę na jeszcze dwie części. Powinieneś otrzymać długie trójkąty.
- Następnie plastry papryki ułóż w wyparzonych słoikach, układając je pionowo. Na wierzchu każdego słoiczka połóż obrane i posiekane ząbki czosnku.
- Zagotuj wodę w czajniku. Słoiki napełnij wrzątkiem po brzegi i pozostaw tak na 6-8 minut i wylej wodę do zlewu i powtórz tę czynność. Po podwójnym zalaniu nasza sałatka paprykowa jest gotowa do zalania miodową marynatą.
- Do garnka wlej 500 mililitrów wody i dodaj składniki marynaty. Całość doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, aby rozpuścić miód.
- Gdy tylko woda się zagotuje, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia. Wrzący płyn wlej do słoików tak, aby przykrył wszystkie składniki.
- Słoiki należy mocno zakręcić i poddać procesowi pasteryzacji i postaw do góry dnem w ciemnym i chłodnym miejscu. Pamiętaj, aby upewnić się, że słoiki są szczelnie zakręcone, a zakrętki są czyste i wcześniej nieużywane.
Papryka w słodko octowej zalewie będzie gotowa do jedzenia już po miesiącu.
Marynowane papryki są małymi bombami smakowymi, które wzbogacają wszelkiego rodzaju dania, szeroko stosowane są jako dressing lub dodatek do kanapek i hamburgerów – ale również idealne do samodzielnego spożywania, szczególnie jako przystawka lub zdrowa przekąska między posiłkami. Koniec lata i początek jesieni to doskonały czas na przygotowanie aromatycznych warzyw na zimę, a papryka konserwowa jest jednym z ulubionych zaprawianych warzyw.
Zobacz także:
- Dynia marynowana w occie i nie tylko – przepisy
- Marynowane warzywa – wypróbuj najlepsze przepisy!
- Cebula marynowana – szybki przepis na marynowaną czerwoną cebulę w occie
- Marynowana marchew – jak przygotować marchewkę marynowaną w occie?
- Kapusta marynowana – poznaj przepis na pyszną sałatkę do słoika!
- Papryczki chili marynowane – przepis na marynowane papryczki chili w zalewie