Marynowana marchew – jak przygotować marchewkę marynowaną w occie?

Marynowana marchew to wariacja na temat znanej wszystkim jarzyny. Mieszanka słodyczy i kwaskowatości doskonale odnajduje się jako codzienna przekąska. Może też być dodatkiem do bardziej wykwintnych potraw. Sprawdź przepis na marynowane marchewki.

Marynowana marchew jest pyszna i stanowi źródło składników odżywczych. Nie bez powodu mówi się, że jedzenie jarzyn poprawia kondycję skóry. Zawiera ona beta-karoten i witaminę A. To one dbają o jej gładkość i jędrność. Przepis na marynatę jest wyjątkowo prosty. Wystarczy kilka składników, żeby przygotować przetwory idealne na zimę. Przekonaj się, jak zrobić marchewkę w occie krok po kroku.

Dlaczego marchewka marynowana to zdrowa i smaczna przekąska?

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw. Dodajemy ją do zup i sałatek. Surowa wzmacnia szczęki, a gotowana chroni jelita. Jednak najważniejsze jest to, że marchewka sama w sobie jest po prostu smaczna. Nie powinno więc dziwić, że właśnie tą jarzynę bardzo często znajdziemy w polskich spiżarkach.

Marynowana marchew to dobre źródło karotenów. Dostarcza witaminy A, C, E, H, K, PP i witamin z grupy B. Zawiera takie mikroelementy jak wapń, magnez, potas i sód. Dzięki temu marchewka w każdej postaci wspomaga zapobieganie starzeniu się skóry. Wzmacnia układ immunologiczny i chroni przed infekcjami. Masz zbyt wysoki poziom cholesterolu? Marchewka to ważny element profilaktyki przeciwmiażdżycowej.

Marynowana marchew krok po kroku – zobacz przepis i składniki

Marchew marynowana to nieco inna odsłona tego warzywa. W zalewie staje się ona delikatnie kwaśna. W połączeniu z naturalną słodyczą nadaje jej to ciekawego smaku.

Zobacz też:  Grzyby marynowane siostry Anastazji - koniecznie musisz spróbować!

Przepis na marynowaną marchewkę jest banalnie prosty. Wystarczy przygotować takie składniki jak:

  • marchewka (4 szt.);
  • woda (2 szkl.);
  • ocet (1 szkl.);
  • cukier (1 szkl.).

Marchewkę należy umyć i obrać. Kroimy ją w cienkie paseczki, można też pokroić w plasterki. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, szklankę cukru i szklankę octu. Doprowadzamy do wrzenia. Marchewki trzeba dodać do zalewy. Zostawiamy na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie ostrożnie przekładamy do słoika i pozwalamy jej ostygnąć. Jest gotowa do jedzenia praktycznie od razu po ostudzeniu.

Marchew marynowana jako dodatek do obiadu – przygotowania, jak przechowywać

Marynowana marchew to jarzyna uniwersalna. Urozmaici styl twojej kuchni. Sprawi, że ulubione potrawy będą smakowały jeszcze lepiej. Aby cieszyć się przetworami jak najdłużej, pamiętaj, żeby szczelnie zamknąć słoiki. Przechowuj je w chłodnym miejscu. Najlepiej wstawić słoiczki do lodówki.

Chcesz przyrządzić niebanalną zalewę? Postaw na marchew po azjatycku. Dodatek czosnku i chili to pyszna alternatywa, która pasuje na każdą okazję. Co więcej, taką marynatę gotujemy przez wyjątkowo krótki czas. Najpierw 5 minut. Po dodaniu marchewek jeszcze 3 minuty i danie jest gotowe.

Marynowana marchewka, czyli gotowanie dla zdrowia i smaku

Marchewka w marynacie to smaczna i zdrowa przekąska. Niebanalny smak sprawia, że zwykła sałatka czy kanapka nabierają całkiem innej klasy. Warzywa w zalewie można jeść samodzielnie albo jako dodatek do potraw.

Przetwory na stałe goszczą w wielu domach. Wśród nich znajduje się także marynowana marchew. Zimą słoiki z pysznymi warzywami to jedyny sposób, aby móc cieszyć się smakiem świeżych, wiosennych marchewek. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jak łatwo przygotować słoiki z marynowaną zawartością.



Zobacz także:
Zobacz też:  Grzyby marynowane w occie – proste przepisy na grzybki w zalewie
Archiwum: lipiec 2024

Dodaj komentarz