Pączki thermomix – najlepsze przepisy na pączki pieczone. Nie tylko na tłusty czwartek!

Pączki to nieodłączny symbol tłustego czwartki i karnawału. Drożdżowe smażone ciasto świetnie smakuje z marmoladą i cukrem pudrem. Przedstawiamy najlepsze przepisy na pączki thermomix.

Karnawał i coroczne ostatki kojarzą się z suto zastawionym stołem oraz obecnością takich przysmaków, jak faworki, oponki serowe czy nasączone rumem piaskowe babki. Gdy przychodzi tłusty czwartek, wszyscy sięgamy jednak po pączki. W końcu od ilości zjedzonych pączków zależy nasza pomyślność na kolejny rok. Pączki to także dobra przekąska i poczęstunek do kawy na pozostałe dni roku. Jak przygotować domowe wypieki? Poznaj najciekawsze przepisy na pączki thermomix.

Pączki – rodzaje i przepisy

Pączki to karnawałowy klasyk, który jednak posiada wiele różnych rodzajów. W zależności od przepisu możesz postawić na tradycyjne pączki polskie, wiedeńskie gdańska lub amerykańskie donuty, Pączki różnią się także nadzieniem. Wśród najpopularniejszych znajdują się czekolada, marmolada lub toffi. W sprzedaży nie brakuje także bardziej wymyślnych propozycji, jak pączki z ajerkoniakiem czy wytrawne pączki z wątróbką lub parmezanem. Wszystko zależy od Twojej inwencji oraz tego, co akurat masz pod ręką. Przedstawiamy klasyczny przepis na szybkie pączki thermomix, które z łatwością wykonasz samodzielnie w domu.

Pączki – przepisy thermomix

Przepis na thermomix nie różni się szczególnie od innych popularnych przepisów na pączki. Różnica polega na tym, że zamiast samodzielnie wyrabiać ciasto, możesz scedować to zadanie na precyzyjnego robota kuchennego. Aby wykonać pączki thermomix będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 g mleka
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej lub smalec

Aby przygotować szybkie i chrupiące pączki thermomix, postępuj wedle kolejnych kroków:

  1. Przygotowanie pączków rozpocznij od wmieszania drożdżowego zaczynu. Do miski naczynia miksującego dodaj mleko, drożdże, cukier waniliowy, cukier i masło. Całość podgrzej i mieszaj przez 3 minuty z temperaturą 37 °C/ tryb interwał.
  2. Zaczyn odstaw na około 15 minut do ciepłego miejsca, a następnie dodaj do niego mąkę, jajka, żótka i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto przez 3 minuty w trybie interwał.
  3. Przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia przez około godzinę. Możesz zostawić je misie thermomix lub przełożyć do innej miski.
  4. Po upływie godziny, uderz kilka razy w ciasto, aby je odgazować i wyciągnij na oprószony mąką blat. Wyrabiaj ręcznie przez kilka minut.
  5. W kolejnym kroku oderwij od ciasta małe kawałki i uformuj z nich okrągłe pączki. Jeśli chcesz, aby były równie, możesz zrobić to za pomocą szklanki.
  6. Gotowe pączki pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Pamiętaj, że cierpliwość, gwarantuje udany wypiek i pojawienie się charakterystycznej jasnej obwódki wokół pączka, po upieczeniu.
  7. Pączki smaż na patelni w głębokim tłuszczu. Do smażenia możesz użyć rozgrzanego smalcu lub oleju. Smaż do uzyskania rumianego koloru z każdej strony.
  8. Pączki nadziewamy od razu po upieczeniu. Możesz użyć na przykład konfitury, masy czekoladowej lub ulubionego budyniu.
  9. Po wystygnięciu posyp pączki cukrem pudrem lub polej przygotowanym w międzyczasie lukrem.
Zobacz też:  Kluski śląskie – Thermomix jako sposób na przygotowania tradycyjnego dania

Pączki thermomix

Pączki thermomix to sposób na szybkie i efektowne wypieki karnawałowe. Drożdżowe ciasta daje wiele możliwości personalizacji. Pączki możesz formować w klasyczne kule lub zdecydować się na efektowne gniazdka. Popularnym wariantem są również amerykańskie donuty. Wystarczy, że zawiniesz ciasto w okrąg i pozostawisz w środku dziurkę. Pączki nadziewaj od razu po smażeniu, tak aby nie zdążyły jeszcze wystygnąć. Wtedy ciasto ładnie się zasklepi, a nadzienie pozostanie w środku wypieku.

Do nadziewania pączków możesz użyć zarówno klasycznej konfitury lub czekolady, jak i wytrawnego nadzienia. Ostatnim krokiem jest ozdobna posypka z cukru pudru, lukru lub kolorową polewą. Wszystko zależy od twojej pomysłowości oraz zawartości lodówki. Smacznego!



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz