Makaron z dynią w sosie śmietanowym – przepis krok po kroku

Dynia to niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo, które warto włączyć do swojej diety. Zastanawiasz się, jakie danie z niej przygotować? Poznaj nasz przepis na makaron z dynią.

Makaron z dynią to szybki sposób na zdrowy i smaczny obiad lub kolację. Przygotowanie posiłku nie jest skomplikowane – szczególnie, że zawiera tylko łatwo dostępne składniki, Wystarczy zaledwie 30 minut, aby cieszyć się kremowym i aksamitnym sosem wraz z dodatkiem ulubionego makaronu. To danie, które możesz jeść na co dzień lub przygotować na specjalną okazję – na przykład wizytę gości. Sprawdzi się na diecie wegetariańskiej. Dowiedz się, jak przygotować je krok po kroku!

Makaron z dynią w sosie

Makaron z dyniowym sosem to potrawa, która rozpieści twoje kubki smakowe. Wszystko za sprawą aksamitnego sosu na bazie śmietanki, aromatycznych ziół oraz włoskiego makaronu – koniecznie ugotowanego al dente. W tym celu sprawdzą się takie jego rodzaje jak spaghetti lub fettuccine. Nie możesz zapomnieć też o parmezanie, który doda potrawie charakteru. Od czego więc zacząć przygotowanie posiłku? Najpierw trzeba przygotować dynię, która jest jego najważniejszym składnikiem.

Pierwszy krok, czyli przygotowanie dyni

Niemal każdy rodzaj dyni sprawdzi się w tym prostym daniu – także olbrzymia czy piżmowa. Wiele osób wybiera jednak dynię hokkaido, która charakteryzuje się intensywnie pomarańczowym odcieniem oraz zwartym miąższem. Ze względu na cienką i jadalną skórę, jest ona też bardzo łatwa w obróbce, ponieważ wystarczy ją umyć. Jeżeli jednak wybierasz inne gatunki, wcześniej je obierz. Zanim dodasz ten składnik do sosu, musisz poddać go odpowiedniej obróbce. Dynię umyj oraz pokrój w kostkę. Usuń też gniazdo nasienne wraz z otaczającym je miąższem.

Zobacz też:  Puree z dyni – jak zrobić pyszny mus?

Świetny przepis na makaron z dynią

Aby przygotować makaron z dynią, rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem, dodaj do niej kilka łyżek masła oraz podsmaż cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Wystarczy około 10 minut, aby się zeszkliła, pamiętaj jednak, aby co kilka chwil ją mieszać. Następnie dodaj pokrojoną w większe kawałki dynię – możesz doprawić ją solą i gałką muszkatołową. Przykryj ją przykrywką oraz duś, aż dynia będzie miękka, czyli około 15-20 minut – niektóre dynie muszą gotować się nieco dłużej, dlatego w razie potrzeby wydłuż ten czas do 30 minut. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę, aby ugotować makaron tagliatelle.

Inna wersja przepisu

Istnieje kilka różnych wersji przepisu na makaron z dyni – według innych źródeł można całkowicie pominąć moment duszenia dyni oraz dodać do dania puree z dyni. Jeżeli nie chcesz smażyć jej kawałków, możesz je ewentualnie upiec w piekarniku.

Gotowanie makaronu – jak to zrobić dobrze?

Wbrew pozorom gotowanie spaghetti to bardzo ważny element tego przepisu. Niezależnie od tego, czy wybierzesz prosty makaron, czy jego nieco bardziej oryginalną wersję, musisz zadbać o odpowiedni czas gotowania tak, aby pozostał zwarty i sprężysty – powinien stawiać lekki opór przy gryzieniu. Już po odcedzeniu makaronu zachowaj około pół szklanki słonej wody, która przyda się w dalszej części przepisu. Zastanawiasz się, ile makaronu ugotować ? Uważa się, że na 2 porcje wystarczy około 200-240 gram – jeżeli jest on podstawowym składnikiem, ponieważ do zupy wystarczy zaledwie 50-60 gram na osobę.

Tagliatelle dyniowe krok po kroku

Pod koniec gotowania, do patelni z doprowadzoną już do miękkości dynią dodaj śmietankę. To także odpowiedni moment, aby doprawiać danie – między innymi natką pietruszki. W razie potrzeby możesz wlać do niego wodę z makaronu, tak aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu. Pod konie wystarczy wymieszać ugotowany makaron z sosem pozwalając, aby delikatnie się nim oblepił. Podawać gorący posypany pieprzem oraz pozostałym parmezanem.

Zobacz też:  Sernik z dynią i polewą – zdrowy i smaczny deser na jesienną szarówkę!

Makaron z dynią – jakie składniki możesz dodać?

Chciałbyś nieco urozmaicić swoje danie? Doskonałym wyborem będzie makaron z dynią i boczkiem. Dzięki zawartości mięsa, stanie się pełnowartościowym posiłkiem, bogatym w białko. Boczek w kremowym sosie śmietanowym sprawdza się doskonale, dzięki czemu przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym miłośnikom jedzenia. Możesz też po koniec dodać pesto oraz przyprawy takie jak rozmaryn, bazylia i tymianek, dzięki czemu danie stanie się bardziej aromatyczne. Sprawdzonym składnikiem są też suszone pomidory, ostre papryczki, a nawet ser feta – wszystko zależy od twoich preferencji.

Makaron z dynią to danie obiadowe, które jest pyszne oraz proste w wykonaniu. Jeżeli chcesz wykorzystać sezon dyniowy i nie masz pomysłu na posiłek, wypróbuj naszą propozycję!



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz