Kulebiak z kapustą i grzybami – Thermomix – składniki i przygotowanie

Zastanawiasz się, czy możesz samemu przygotować kulebiak z kapustą i grzybami? Thermomix ci w tym pomoże. Skorzystaj z łatwego przepisu.

Chcesz przygotować na święta kulebiak z kapustą i grzybami? Thermomix umożliwia przygotowanie tego dania nawet tym, dla których gotowanie nie jest najmocniejszą stroną. Skorzystaj z naszego przepisu i zaskocz wszystkich wyśmienitym smakiem tej potrawy!

Kulebiak i inne wigilijne potrawy

Święta to czas, w którym cała rodzina może się spotkać razem. Ten czas oczywiście umilają wyśmienite potrawy. Większość wigilijnych dań można kupić gotowych w sklepie, ale oczywiście najlepiej smakują te, które przygotuje się samemu. W tym okresie wiele osób, które nawet na co dzień nie gotują, próbuje swoich sił w kuchni. Na szczęście z pomocą przychodzą łatwe przepisy i proste w obsłudze urządzenia, takie jak np. Thermomix. Wiele osób szuka przepisów na domowe potrawy, których smak znają z dzieciństwa w Internecie. Najczęściej wpisywane frazy dotyczące gotowania to: pyszna kapusta z grzybami mojej mamy, potrawy z karpia, barszcz z uszkami czy słodkie ciasta. Inne popularne danie, zwłaszcza w okresie świąt, to kulebiak, czyli duży pieróg drożdżowy z farszem. 

Kulebiak z kapustą i grzybami – Thermomix: składniki

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 1 żółtko,
  • 1 białko do posmarowania ciasta,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 50 g grzybów suszonych,
  • 1 cebula,
  • 500 g wody,
  • 50 g masła,
  • pieprz, sól.

Kulebiak z kapustą i grzybami – Thermomix: przygotowanie

Kulebiak z kapustą i grzybami Thermomix – wykonanie:

  1. Mleko z drożdżami podgrzej w naczyniu miksującym 1,5 minuty/ 37 stopni/ obr. 1.
  2. Następnie dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto 2 minuty. Uformuj z ciasta kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką, odłóż i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
  3. W naczyniu miksującym rozdrobnij cebulę, grzyby i kapustę 5 sekund/obr. 5. 
  4. Następnie dodaj wodę i gotuj 20 minut/ 100 stopni/ obr. 1.
  5. Dodaj masło i duś 6 minut/90 stopni/ obr. 2, po czym odstaw naczynie na 20 minut, aby masa ostygła. 
  6. Na koniec dodaj sól oraz pieprz i wymieszaj 15 sek./ obr. 3.
  7. Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta, ułóż na nim farsz i zwiń w rulon. Posmaruj ciasto roztrzepanym białkiem. Przenieś kulebiak na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 40 minut.
Zobacz też:  Kompot z suszu – Thermomix. Poznaj prosty przepis


Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz