Kopytka z dyni – proste kluseczki dyniowe z ziemniaków, które pokochasz!

Kopyta to tradycyjne polskie danie, które cieszy się dużym powodzeniem w całym naszym kraju. Co ciekawe, możesz przygotować je nie tylko z ziemniaków, ale także z innych warzyw. Poznaj sprawdzony przepis na kopytka z dyni.

Kopytka z dyni to dokonały pomysł na jesienny obiad. Za pomocą tego sezonowego warzywa możesz urozmaicić klasyczny obiad oraz zrobić wrażenie na domownikach lub gościach. Kluseczki z dodatkiem dyni mają przyjemną konsystencję oraz rozpływają się w ustach niczym włoskie gnocchi. Uwagę przyciąga ich pomarańczowy kolor, który możesz dodatkowo wzmocnić za pomocą kurkumy. Sprawdza się zarówno jako dodatek do mięsa, jak i samodzielne danie.

Kopytka z dyni i ziemniaków

Przygotowanie kopytek dyniowych nie jest trudne – przepis na nie jest bardzo podobny do tradycyjnej wersji tego dania z mąki ziemniaczanej. Jeżeli więc kiedykolwiek przygotowywałeś zwykłe kopytka, z pewnością sobie z nim poradzisz. Od czego zacząć? Musisz przygotować niezbędne składniki – wśród nich znajdują się ziemniaki, puree z dyni, jajko, mąka pszenna oraz masło. Niezbędna będzie także stolnica.

Jak przygotować dynię?

Kluseczki dyniowe możesz zrobić z gotowego purée lub przygotować je samodzielnie. W drugim przypadku, warzywo trzeba poddać obróbce. Jak to zrobić? Umyj je oraz obierz – nie jest to konieczne, jeżeli użyjesz dyni hokkaido, która ma bardzo cienką skórkę. Następnie przekrój ją na pół oraz usuń gniazdo nasienne wraz z otaczającym je miąższem. Tak przygotowaną dynię kroimy na kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Ewentualnie możesz ją podsmażyć aż do miękkości, jednak większość osób przyznaje, że kluski smakują wybornie z pieczonej dyni.

Zobacz też:  Sos ze świeżych grzybów leśnych – prosty i sprawdzony przepis

Przepis na kluseczki dyniowe

Masz już puree z dyni oraz inne niezbędne składniki? Pora przygotować pyszne kopytka dyniowe. W tym celu ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki oraz gotujemy w osolonej wodzie – powinny być na tyle miękkie, aby widelec delikatnie w nie wchodził. Następnie należy odstawić je na 2-3 minuty aż lekko przestygną, ale jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ponieważ zimne robią się twarde i trudno jest je podusić.

Jakich przypraw użyć do klusek z dyni i ziemniaków?

Dynia oraz ziemniaki mają raczej neutralny smak, dlatego kopytka należy odpowiednio przyprawić. W tym celu możesz użyć różnych składników w zależności od preferencji, między innymi gałki muszkatołowej oraz kurkumy, która nada im intensywnego pomarańczowego koloru. Ponadto warto dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu oraz nieco więcej soli – nawet 1/2 łyżeczki.

Zagniatanie klusek z pieczonej dyni

Aby zacząć zagniatać kopytek z dyni, przełóż ziemniaki do miski, a następnie dodaj pozostałe składniki, czyli mąkę pszenną puree z dyni oraz jajko. Po połączeniu wszystkich składników, pora przystąpić do tworzenia kluseczek. W tym celu wyjmij ciasto na stolnicę, która wcześniej została podsypana mąką. Następnie zacznij zagniatać ciasto ręcznie. Jeżeli jest bardzo klejące, opcjonalnie możesz dodać do niego nieco mąki. Pamiętaj jednak, że nie wolno przesadzić z ilością mąki, ponieważ kluski staną się twarde po ugotowaniu. Uformuj cienkie paski za pomocą wałka oraz odkrajaj kawałeczki w poprzek o długości 2-3 cm.

Kluski dyniowe – jak je gotować?

Gotowanie kopytek rozpoczyna się od doprowadzenia do wrzątku wody w dużym garnku. Jeżeli będzie już kipiała, dodaj do niej soli. Następnie wrzucaj do garnka świeżo uformowane kopytka, wcześniej nieco oprószone mąką. Gotuj je około 1,5 do 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie – należy to robić partiami. Warto delikatnie przemieszać wodę w garnku, aby nie przykleiły się do dna. Następnie odcedź za pomocą łyżki cedzakowej. Aby się nie kleiły, możesz je dodatkowo zanurzyć w zimnej wodzie lub rozpuścić na patelni 50 g masła i podsmażyć, dzięki czemu kluseczki będą delikatniejsze.

Zobacz też:  Risotto z dynią krok po kroku

Kopytka z dyni w sosie grzybowym, z cebulką a może kiełbaską?

Jeżeli lubisz intensywne smaki, podawaj kopytka z dyni wraz z aromatycznym klarowanym masłem szałwiowym. Świetnym pomysłem jest użycie listków szałwii do dekoracji dania. Doskonale smakują również z podsmażoną czerwoną cebulką lub polane masłem. Wyśmienicie komponują się z sosem grzybowym, na przykład kurkowym lub też wraz z kiełbaską.

Kopytka z dyni to pomysł na smaczny obiad. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji ich spróbować, wykorzystaj sezon dyniowy i przygotuj to proste danie!



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz