Kompot z suszu. Przepis na tradycyjny napój wigilijny

Kompot z suszu lub też kompot z suszonych owoców to tradycyjny napój serwowany tylko podczas Wigilii. Jak go przygotować? Jakie przyprawy dodać? Dlaczego warto podać taki kompot do wigilijnej kolacji? Odpowiadamy!

Kompot z suszu, a właściwie jego smak to esencja zimowego czasu. Połączenie suszonych owoców i korzennych przypraw sprawia, że ten napój doskonale sprawdza się podczas wigilijnej kolacji. Świetnie smakuje na zimno, ale również na ciepło, a podczas gotowania, w całym domu unosi się wyjątkowy świąteczny zapach. Jednak to nie jedyne powody, by przyrządzić ten tradycyjny, wigilijny napój. Kompot z suszu jest też zdrowy, ponieważ słodzi się go miodem. Z tego powodu świetnie zastąpi niezdrowe, słodzone cukrem napoje na bożonarodzeniowym stole. Zastanawiasz się, z jakich owoców przygotować taki kompot? Już za chwilę zdradzimy ci dokładny przepis!

Aromatyczny kompot z suszu i jego tradycja

W chwili obecnej dostęp do słodkich napojów jest nieograniczony. Od oranżady, mrożonej herbaty po soki owocowe. Co więcej, również owoce dostępne są w niemal nieograniczonych ilościach. Możemy wybierać pomiędzy owocami krajowymi, ale też tymi egzotycznymi. Zatem przygotowanie kompotu z owoców w dowolnym momencie nie stanowi większego problemu. Jednak nie zawsze tak było.

Napój z zimowych zapasów

Dawniej ludzie spożywali wyłącznie to, co udało im się zebrać lub wyhodować. Kiedy kończyło się lato, kończyły się również świeże owoce. Jednak z pomocą przychodziło suszenie, a wraz z nim możliwość spożywania owocowych napojów przez cały rok, aż do momentu, w którym pojawiały się kolejne, świeże zbiory.

Zobacz też:  Pierniczki świąteczne – sprawdzony przepis na nadchodzące Boże Narodzenie

Przepis na wigilijny kompot z suszonych owoców

Kompot możesz przygotować z dowolnych owoców suszonych, jednak aby zrobić tradycyjny napój z suszu potrzebne będzie:

  • suszone jabłka – 150 g
  • gruszki suszone – 100 g
  • suszone morele – 100 g
  • śliwki wędzone – 100 g
  • żurawina – 50 g
  • pomarańcza – 1 szt.
  • cytryna – 1 szt.
  • goździki – 5 szt.
  • laska cynamonu – 1 szt.
  • anyż – 1 szt.
  • miód do smaku
  • 4 litry wody

*Opcjonalnie możesz użyć suszonych śliwek lub pominąć składniki, których nie lubisz. Przepis na kompot z suszu możesz modyfikować według własnych upodobań.

Jak przygotować kompot z suszu?

  1. Zalej wszystkie owoce suszone zimną wodą wodę i pozostaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie dobrze je zamieszaj, a następnie odcedź wodę.
  3. Umieść owoce w sporym garnku i zalej przegotowaną wodą.
  4. Zakryj garnek przykrywką i odstaw na kilka godzin. Możesz na przykład przygotować je wieczorem, pozostawić na noc, a kolejnego dnia przystąpić do dalszej części przygotowań.
  5. Suszone owoce po godzinach moczenia będą napęczniałe. Nie odlewaj z nich wody – kompot gotujemy w tej samej wodzie, w której namaczaliśmy owoce.
  6. Dodaj do nich goździki, cynamon i anyż, a następnie możesz już zagotować wodę z owocami.
  7. Gotuj kompot na małej mocy palnika przez 20 minut.
  8. W międzyczasie sparz i wyszoruj pomarańczę i cytrynę, a następnie pokrój je w plasterki.
  9. Po upływie 20 minut dodaj do kompotu cytrynę i pomarańczę.
  10. Gotuj kompot wigilijny przez kolejne 20 minut.
  11. Po tym czasie zdejmij kompot z ognia i pozwól mu wystygnąć.
  12. Dodaj miód do smaku i dokładnie wymieszaj.
  13. Najlepiej schłodzić napój i podawać w dzbanku.

*Owoce z kompotu można zjeść oddzielnie. Jeśli kompot jest za bardzo esencjonalny, można delikatnie rozcieńczyć go przegotowaną wodą.

Dlaczego warto przygotować wigilijny kompot z suszu?

Jak widzisz, w przepisie na kompot z owoców suszonych znalazły się wyłącznie zdrowe produkty. Polecamy wybierać naturalnie suszone owoce, zamiast siarkowanych. W chwili obecnej nie ma problemu z ich dostępnością, jeśli nie możesz znaleźć ich w stacjonarnych dyskontach, z pewnością znajdziesz je w Internecie. Oczywiście, kompot z suszu można dosłodzić cukrem, jednak naszym zdaniem miód nadaje mu wyśmienitego smaku i jest też o wiele zdrowszy. A dlaczego warto zrobić kompot z owoców suszonych właśnie do wigilijnej wieczerzy? Otóż dlatego, że ma on prozdrowotne właściwości, a przede wszystkim usprawnia trawienie, co w czasie, kiedy pozwalamy sobie na wiele więcej, jest bardzo ważne. Jest też pomocny podczas zaparć. Kompot z suszu wzmacnia układ odpornościowy, krwionośny i nerwowy, a dodatkowo łagodzi objawy stresu.

Zobacz też:  Krokiety wigilijne z kapustą i pieczarkami. Przepis

Witaminy i minerały

W tradycyjnym kompocie z suszu znajdziemy błonnik, witaminę A, C i E oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego znajdą się w nim też minerały: magnez, potas, żelazo i miedź. Zasadniczo, napój dostarczy nam dokładnie tych witamin, które znajdują się w wybranych przez nas owocach. Jednak aby nie pozbyć się większości cennych właściwości, nie należy zbyt długo gotować kompotu. To zapobiegnie również rozpadnięciu się owoców.

Symbolika owoców

Właściwości prozdrowotne kompotu z suszu to niejedyny powód, dla którego warto podać ten napój na świątecznym stole. 12 wigilijnych potraw dla niektórych są symbolem dwunastu apostołów. Dla innych symbolizują one obfitość. Jeśli zaś chodzi o sam kompot z suszu, pewna symbolika kryje się w wykorzystanych owocach. Jabłka oznaczają zdrowie, gruszki to obfitość, śliwki oznaczają szczęście, morele symbolizują zaufanie do życia, żurawina – miłość i przyjaźń.



Zobacz także:
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz