Jedzenie w szpitalu — najważniejsze informacje

Lekarze przepisują pacjentom różne diety w warunkach szpitalnych, od normalnej diety do specjalnej. Rodzaj diety szpitalnej zależy od potrzeb i ograniczeń pacjenta. Na przykład pacjent właśnie wychodzący z operacji wycięcia migdałków będzie na zupełnie innej diecie niż pacjent wracający do zdrowia po złamaniu nogi. Regularne diety, zwane również dietami normalnymi lub domowymi, są stosowane w celu utrzymania lub osiągnięcia najwyższego poziomu żywienia u pacjentów, którzy nie mają specjalnych potrzeb związanych z chorobą lub urazem. Podczas gdy regularne diety nie mają ograniczeń porcji ani wyboru, są one zmieniane, aby zaspokoić potrzeby pacjenta zgodnie z jej wiekiem, stanem i osobistymi przekonaniami. Na przykład kobieta w ciąży może wymagać więcej kalorii i innych składników odżywczych niż małe dziecko.

Jedzenie w szpitalu — rodzaje diet

Dieta pełno płynna to kolejny rodzaj diety szpitalnej, która obejmuje pokarmy łatwiejsze do połknięcia i strawienia niż pokarmy stałe. Diety te składają się z płynów lub pokarmów, które są płynne w temperaturze pokojowej. Trzy rodzaje płynnych diet to klarowny płyn, pełny płyn i puree. Lekarz zazwyczaj przepisuje płynną dietę jako dietę przejściową po chorobie lub operacji lub w ramach przygotowań do testu lub procedury. Przejrzyste diety płynne obejmują wodę, bulion, klarowne soki, takie jak jabłko i winogrona, lody i żelatyna smakowa. Diety pełno płynne pozwalają na stosowanie wszystkich płynów w klarownej diecie płynnej oraz gęstszych płynów, takich jak mleko, budyń i soki warzywne. Puree dietetyczne pozwala na wszystkie pokarmy, o ile są one przekształcane w płynną formę w blenderze. Ten rodzaj diety jest przeznaczony tylko na krótki okres. 

Miękkie diety są zazwyczaj przejściem dla pacjentów, którzy nie są gotowi na pokarmy o normalnej konsystencji po operacji lub zabiegach. Diety te składają się z pokarmów, które są lekkostrawne, zapewniając jednocześnie potrzebne odżywianie. Pacjenci, którym przepisano miękką dietę, są ograniczeni do pokarmów, które można zmiażdżyć widelcem. Obejmuje to gotowane owoce i warzywa, banany, jajka gotowane na miękko i delikatne mięso. Mechaniczna miękka dieta pozwala na większość produktów spożywczych, o ile można je posiekać, zmielić, zmiażdżyć lub przetrzeć do miękkiej konsystencji.

Zobacz też:  Piękno w strzykawce – jak działa toksyna botulinowa?

Ograniczone diety obejmują różne rodzaje diet dla pacjentów w zależności od ich indywidualnych wymagań. Mogą one obejmować różnorodne specjalne diety, które ograniczają kalorie, tłuszcz, sól i inne substancje w oparciu o potrzeby medyczne pacjenta. Na przykład dieta o ograniczonej zawartości tłuszczu pozwala tylko na niskotłuszczowe wersje mleka, sera, płatków zbożowych i lodów, ale nie nakłada ograniczeń na ilość świeżych owoców lub warzyw, które pacjent może spożywać.

Płynne diety zapewniają nawodnienie i elektrolity, gdy pokarm stały nie jest możliwy. Pokarmy dozwolone na diecie płynnej obejmują wodę, klarowną sodę, klarowne napoje dla sportowców, żelatynę, lody, sok owocowy bez miąższu i kawę lub herbatę bez śmietany lub mleka. Płynna dieta jest stosowana u osób, które nie są w stanie poradzić sobie z pokarmami stałymi z powodu wymiotów, nudności, biegunki i trudności w połykaniu. Płynne diety mogą być również stosowane do przygotowania lub powrotu do zdrowia po operacji lub teście z udziałem żołądka lub jelit. Płynne diety są łatwo trawione i nie obciążają przewodu pokarmowego. Płynna dieta to każda żywność lub napój w postaci płynnej w temperaturze pokojowej. 

Jedzenie w szpitalu — podsumowanie

Lekarze przepisują diety terapeutyczne w leczeniu chorób lub schorzeń. Podobnie jak diety ograniczone, mogą być również stosowane do modyfikowania innego rodzaju diety szpitalnej. Rodzaje diet terapeutycznych obejmują diety, które modyfikują spożycie kalorii, na przykład u pacjentów, którzy potrzebują diety wysokokalorycznej, która sprzyja przybieraniu na wadze; diety, które modyfikują niektóre składniki odżywcze, w tym poziom białka i węglowodanów; diety, które zwiększają spożycie płynów; i diety, które uwzględniają alergie lub nietolerancje pokarmowe. 



Zobacz także:
Zobacz też:  Dlaczego zupa kiśnie podczas burzy? Czy nauka ma odpowiedź?
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz