Jak ugotować kaszę jęczmienną?

Kasza jęczmienna to jeden z najzdrowszych produktów zbożowych. Choć często jest używana do krupniku czy jako farsz do gołąbków, jej zastosowanie jest dużo szersze. Warto wiedzieć, jak ugotować kaszę jęczmienną, aby zachować pełnię jej właściwości odżywczych.

Dlaczego warto gotować kaszę jęczmienną? Wpływ kaszy na zdrowie

Ma ona niezwykle pozytywne działanie na organizm i jest świetnym składnikiem diety lekkostrawnej, sprzyjającej utracie zbędnych kilogramów. Zawiera dużo błonnika, który usprawnia trawienie i przemianę materii. Obfituje również w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego. Ta smaczna kasza jest też źródłem potasu, cynku, żelaza, magnezu, fosforu i wapnia. Jak przygotować kaszę jęczmienną do spożycia, aby zachować jak największą ilość substancji zdrowotnych? W dużym stopniu zależy to od tego, z jakim gatunkiem mamy do czynienia. Niezależnie od tego istnieje kilka uniwersalnych zasad, które powinniśmy stosować przy każdej odmianie.

Sposób przygotowania kaszy jęczmiennej – co zrobić, żeby była smaczna?

Przede wszystkim warto zrezygnować z produktów w woreczkach, ponieważ ich gotowanie wiąże się z przenikaniem do wody szkodliwych substancji. Najzdrowszą opcją jest gotowanie kasz zakupionych luzem, w dużych opakowaniach. Pierwszym krokiem jest dokładne opłukanie kaszy na sitku pod kranem. Następnie umieszczamy w garnku wodę, przy czym na jedną szklankę kaszy powinny przypadać dwie szklanki wody. Dodajemy sól w zależności od preferencji smakowych i opcjonalnie łyżkę oleju. Kaszę wrzucamy do wody dopiero w momencie, kiedy ta zacznie wrzeć. Wówczas umieszczamy ziarna we wrzącej cieczy, mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką. Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy gaz i pozwalamy kaszy spokojnie się gotować.

Zobacz też:  Jak ugotować kiełbasę i jak jej nie przegotować! To proste!

Jak ugotować kaszę jęczmienną perłową, a jak pęczak czy łamaną?

Jeśli gotujemy drobną kaszę jęczmienną perłową, powinno to trwać około 15-20 minut. Jeśli jest to kasza średnia bądź gruba, gotowanie wydłużamy nawet do 30 minut. Podobnie postępujemy w przypadku kaszy łamanej drobnej, średniej oraz grubej. Najdłużej trwa przygotowanie kaszy pęczak, która powinna się gotować od 30 do 45 minut. Bardzo istotne jest to, aby nadmiernie nie mieszać kaszy podczas gotowania. Wystarczy zamieszać ją kilkukrotnie, tak aby nie przywarła do dna. Dzięki dodatkowi oleju ziarna nie będą posklejane. Po ugotowaniu warto zostawić kaszę na wyłączonym gazie, tak aby wchłonęła resztki wody. W takiej wersji będzie już gotowa do jedzenia jako dodatek do gulaszu, sałatki czy farsz do rozmaitych potraw.



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz