Jak ugotować kaszę gryczaną?

Kasza gryczana należy do najwartościowszych odmian kaszy. Bogata w witaminy i minerały jest wartościowym dodatkiem do posiłku. Mało kto jednak wie, jak ugotować kaszę gryczaną, aby była sypka i jednocześnie zachowała wszystkie swoje walory odżywcze.

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?

Nie od dziś wiadomo, że kasza gryczana smakuje najlepiej, gdy ugotowana jest na sypko. To właśnie w tym sposobie tkwi cały sekret smacznej kaszy, która będzie doskonałym dodatkiem do tradycyjnych polskich mięs. Świetnie komponować się będzie ze zrazami, pieczenią, czy też gulaszem. Wyśmienicie smakować może również podana z drobno posiekanymi warzywami, grzybami lub podsmażonym boczkiem i suszonymi śliwkami.

W przyrządzaniu kaszy na sypko najważniejsze są proporcje. Na jedną porcję kaszy przypaść powinny mniej więcej dwie porcje wody lub ulubionego wywaru mięsnego albo warzywnego. Na gotującą się w garnku wodę wsypać należy kaszę, dosolić do smaku, dodać odrobinę masła lub oleju i mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Następnie rondelek przykryć i na najmniejszym ogniu gotować przez około piętnaście minut. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, zawinąć w kuchenną ściereczką i najlepiej odłożyć pod kołdrę lub koc, aby kasza wchłonęła całą pozostałą wodę. Tak przyrządzoną kaszę można następnie odgrzewać na patelni lub w piekarniku.

Jak ugotować kaszę gryczaną na mleku?

Z kaszy gryczanej przyrządzić można nie tylko doskonały dodatek do obiadu, ale też pyszne i bardzo pożywne śniadanie. Taka gryczanka doskonale smakować będzie posłodzona miodem lub syropem klonowym i podana ze świeżymi lub suszonymi owocami oraz bakaliami. Całość doprawić można aromatycznym cynamonem i świeżą wanilią.

Do przyrządzenia kaszy na mleku najlepiej użyć jednak jej niepalonej, jasnej wersji. Jest ona delikatniejsza w smaku od swojej ciemnej siostry, a w dodatku zawiera więcej wartości odżywczych, które każdemu zapewnią dawkę zdrowej energii na dobry początek dnia. Wystarczy zamiast wody użyć mleka krowiego lub jego roślinnej alternatywy w proporcjach takich jak w przypadku kaszy palonej. Ważne, żeby do gotowania użyć garnka z głębokim dnem, w którym nie przypali się nasze mleko.

Zobacz też:  Jak ugotować botwinę? Przedstawiamy prosty przepis!

Tak przyrządzana kasza powinna znaleźć się w jadłospisie każdego, kto dba o swoje zdrowie. Wysoka zawartość błonnika usprawni pracę jelit i poprawi wchłanianie składników odżywczych. Bogactwo wapnia doskonale uzupełni dietę osób, które nie spożywają nabiału, a także wegetarian, wegan i tych, którzy wyeliminowali ze swoich jadłospisów produkty glutenowe.

 



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz