Jak ugotować jajka w koszulce? Przedstawiamy prosty przepis!

Jajka należą do grupy najbardziej pożywnych pokarmów. Większość dostępnych w sklepach jaj to jaja kurze. Kolor skorupki zależy od rasy kury, która ją zniosła, a różnica w smaku jest subtelna. Jak ugotować jajka w koszulce? Wyjaśniamy w naszym artykule!

Jajka to wszechstronny składnik i podstawa wielu kuchni. Dobrze łączą się z wieloma składnikami, tworząc różnorodne potrawy – od prostych omletów i tart, po pyszne sosy. Jajka powinny być zawsze przechowywane w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w lodówce.  Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak ugotować jajka w koszulce! 

Jajka – podstawowe informacje

Jajka są częstym składnikiem wielu przepisów i mają wiele różnych zastosowań. Są one dobrym źródłem białka i mogą być używane jako środek wiążący w przepisach. Mogą być gotowane na wiele sposobów. Są bardzo często spożywane na śniadanie. 

Jednak jajka mogą być również zagrożeniem dla zdrowia, jeśli nie są gotowane prawidłowo. Salmonella to bakteria, która może powodować zatrucie pokarmowe, a można ją znaleźć w jajkach, które nie zostały odpowiednio ugotowane. Dlatego należy unikać surowych jaj, a jajka powinny być gotowane do momentu, gdy białka i żółtka będą jędrne.

Jakie witaminy i wartości odżywcze mają jajka?

Jajka są bardzo dobrym źródłem witamin B6 i D, selenu oraz wysokiej jakości białka, które jest cennym źródłem witaminy B2. Żółtko natomiast jest źródłem witamin A i E oraz lecytyny – emulgatora, który może być stosowany w gotowaniu. 

Jajka zawierają też minerały takie jak miedź, cynk i żelazo. Żółtka zawierają więcej kalorii i tłuszczu niż białka. Jedno duże jajko ma około 75 kalorii i 7 gramów białka.

Jedno jajko pokrywa 6% naszego zapotrzebowania na witaminę D, więc spożywanie go każdego dnia może przynieść korzyści dla zdrowia kości. Jedzenie jajek może też pomóc ujędrnić i odżywić skórę. 

Zobacz też:  Jak ugotować kaszę bulgur – przepisy i inspiracje kulinarnie

Natomiast witaminy A i E, biotyna i foliany to tylko niektóre ze składników odżywczych zawartych w jajkach, które pomagają utrzymać gęste i zdrowe włosy. Żółtko zawiera zdrowe tłuszcze, które sprawiają, że pasma włosów wyglądają gładko i lśniąco.

Jak ugotować jajka w koszulce?

Jajko w koszulce to jajko gotowane bez skorupki w wodzie. Najczęściej jest podawane na tostach. Bardzo dobrze komponuje się z pomidorem, łososiem, plasterkami awokado i podsmażonym boczkiem.

Do tego dania najlepiej wybrać jak najświeższe jajka. Dzięki temu otrzymasz ładne jajko w koszulce. Starsze jajka mają bardziej rozlewające się białka, co utrudnia ugotowanie ładnego jajka w koszulce, ponieważ będzie rozlewać się w wodzie.

Do przygotowania jajka w koszulce będziesz potrzebować octu, wody, jajek, łyżki cedzakowej, niedużego garnka i ręcznika papierowego.

Najpierw jajko wbij do miseczki. W garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej octu (pomoże on przy ścinaniu się białka). Opcjonalnie można też użyć soku z cytryny.

Zmniejsz moc palnika na niską, by woda tylko lekko bulgotała. Łyżką szybko zamieszaj wodę, by utworzył się wir na środku. Sprawi on, że białko otuli żółtko i tym samym nie rozpłynie się na boki. Wlej jajko w środek wiru. Od tego momentu więcej nie mieszaj. Gotuj jajko przez 3 minuty. Gotowe jajka wyciągnij łyżką cedzakową i ułóż je na ręczniku papierowym, by wchłonął on wodę.

Zastosowanie w kuchni

Jajka to uniwersalny składnik, który można wykorzystać w wielu potrawach. Mogą być gotowane na wiele różnych sposobów. Wyjaśniliśmy już, jak ugotować jajka w koszulce. Jak jeszcze można przygotować jajka do spożycia? Do jakich potraw są one wykorzystywane?

Jajka mogą być używane jako składnik wypieków lub jako środek wiążący w daniach takich jak burgery czy klopsiki. Popularnym posiłkiem, chętnie spożywanym na śniadanie, są jajka na twardo. Aby obrać jajka na twardo, tocz je po twardej powierzchni, aż skorupka rozpadnie się na małe kawałki na całej powierzchni, a następnie obierz. 

Zobacz też:  Bób – gotowanie bardzo zdrowego warzywa

Popularne dania zawierające jajka to m.in. jajecznica, omlet, frittata (masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką i serem), quiche (placek składający się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą) i suflet. 

Jaja są również używane do przygotowania popularnej carbonary. Majonez, sos béarnaise, lody, lukier, mus, tiramisu i inne desery również zawierają jajka.

Niezależnie od tego, jakich jaj używasz, upewnij się, że są one świeże. Nigdy nie używaj jaj po upływie daty przydatności do spożycia. Nie używaj też jaj z uszkodzoną skorupką. Potrawy zawierające jaja należy spożywać jak najszybciej po ich przygotowaniu. W przeciwnym razie szybko je schłódź i przechowuj w lodówce. Bez względu na to, czy szukasz szybkiego i łatwego posiłku, czy też efektownego deseru, jajka są składnikiem, który oferuje nieskończone możliwości.

Jajka są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Są cennym źródłem żelaza, cynku, miedzi, fosforu, kwasu foliowego oraz witamin A, B2, B5, B12, D, E i K. Są także bogatym źródłem selenu. Ponadto są niedrogie i dostępne praktycznie we wszystkich sklepach i supermarketach. Istnieje nieskończenie wiele przepisów, które zawierają jajka. Dzięki nam wiesz już, jak ugotować jajka w koszulce. Jest to pożywny posiłek, który sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i kolacja.



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz