Tracydyjne polskie flaki to potrawa, która nieodmiennie kojarzy się z weselem lub innymi, rodzinnymi okazjami. Jak ugotować flaki, żeby zadowolić gości i samemu rozkoszować się smakiem? Jak wydobyć ich aromat?
Tradycyjne polskie flaki – czego potrzebujesz?
Lista składników potrzebnych do przygotowania flaków jest dosyć długa. Jednak nie warto się zrażać, ponieważ gotowanie flaków samo w sobie nie jest trudne. Może być co najwyżej pracochłonne. Z pewnością nie jest to danie, które uda Ci się przygotować w 5 minut przed przyjściem Twoich gości. Jednak postępując zgodnie z tym przepisem, na pewno zrobisz na nich pozytywne wrażenie.
Składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnych flaków to:
- 1 kg wołowych flaków
- 1/2 kurczaka,
- 1 natka pietruszki,
- 2 duże marchewki,
- 1/3 selera,
- 1 cebula,
- przyprawa do flaków,
- ziele angielskie,
- liść laurowy do smaku,
- gałka muszkatułowa,
- majeranek.
Miłośnicy zasmażki potrzebują również:
- 1 łyżki czerwonej, słodkiej papryki
- 2 łyżek mąki,
- 2 łyżek masła.
Zabieramy się do pracy! Flaki – poradnik praktyczny
Falki należy najpierw dokładnie umyć, a potem wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu. Pierwszą wodę należy odlać, a potem znowu zagotować flaki w nowej wodzie.
W drugim garnku gotujemy kurczaka z dodatkiem warzyw pokrojonych w kostkę. Kiedy mięso z kurczaka stanie się miękkie, należy je wyciągnąć i pokroić w paski. Tak przygotowane mięso wrzucamy do wywaru i gotujemy przez chwilę.
Po chwili dodajemy ugotowane i odcedzone flaki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, stopniowo dodając przyprawy. Następnie kroimy cebulę w kostkę, podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy ją do flaków. Cebula wzmocni smak naszej potrawy i wydobędzie z niej szerokie spektrum aromatów.
Zasmażka do flaków – jak ją przygotować?
Aby przygotować zasmażkę do flaków, wystarczy masło i mąkę podsmażyć do zbrązowienia. Kiedy tak się stanie, wyłączamy gaz i dodajemy do zasmażki paprykę czerwoną. Całość najpierw mieszamy z odrobiną zimnej wody, a następnie dodajemy do flaków i ponownie gotujemy. Majeranek dodajemy dopiero pod koniec gotowania.
Kilka porad na koniec
Gotowanie flaków jest procesem dość pracochłonnym i zwykle trwa około 1,5 godziny. Nie warto jednak go przyspieszać, zwiększając przesadnie ogień. Flaki najlepiej gotować na niewielkim ogniu i pozwolić składnikom na stopniowe przechodzenie obróbki termicznej.
W ten sposób zabezpieczysz potrawę przed wykipieniem z garnka i zwiększysz głębię jej smaku oraz aromatu. Tak przygotowane flaki z pewnością zachwycą Twoich gości.
Zobacz także:
- Jak ugotować rosół z kurczaka – sprawdzone porady i triki
- Gotowanie kapuśniaka – jak ugotować kapuśniak?
- Jak ugotować zalewajkę – domowy przepis na aromatyczne danie
- Jak ugotować kaszę jaglaną?
- Jak ugotować grzyby? Sekrety przygotowywania pysznych potraw
- Gotowanie makaronu – jak ugotować makaron?