Jagodzianki thermomix – najlepsze przepisy na jagodzianki z kruszonką i nie tylko!

Drożdżowe bułeczki z jagodami kojarzą się ze smakiem lata i słońcem. Świetnie sprawdzą się podczas śniadania lub jako przekąska na wycieczkę lub do szkoły. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na jagodzianki thermomix.

Domowe wypieki najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Zwłaszcza gdy są to drożdżówki z jagodami! Aromatyczne bułeczki doskonale smakują popite mlekiem lub jako dodatek do kawy. Słodkie drożdżówki mile zaskoczą twoich domowników oraz gości. Posiadając thermomixa łatwo przygotujesz ciasto na bazie suszonych lub świeżych drożdży. Wystarczy trochę mleka, szczypta soli, jagód, masła i gotowe. Poznaj najlepsze przepisy na jagodzianki thermomix.

Jagodzianki thermomix – przepisy

Domowe jagodzianki to miękkie i aromatyczne drożdżowe bułeczki z jagodowym nadzieniem. Wśród najpopularniejszych propozycji wypieków znajdują się jagodzianki z kruszonką oraz jagodzianki z lukrem. Do wykonania nadzienia możesz użyć jagód leśnych lub borówek amerykańskich. Oto dwa najpopularniejsze przepisy na jagodzianki thermomix.

Przepis na jagodzianki z kruszonką

Do wykonania klasycznych jagodzianek z kruszonką, będziesz potrzebować:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Składniki na nadzienie:

  • 2 szklanki jagód lub borówek amerykańskich
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na kruszonkę:

  • 30 g masła (zimne)
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia thermomix wlej mleko, dodaj masło, cukier i drożdże. Całość mieszaj przez 3 minuty w temperaturze 37°C/ obroty 3.
  2. Odczekaj 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodaj do masy mąkę, żółtka jajek oraz esencję waniliową i sól. Wyrabiaj ciasto przez 3 minuty w trybie interwał.
  3. Przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 45 minut,
  4. Wyciągnij ciasto z miski i przełóż na blat. Podziel na 16 części.
  5. Z każdej części uformuj placek i nałóż na niego jagody z cukrem pudrem.
  6. Uformuj z placków podłużne bułeczki i przełóż na blachę, układając łączeniem do dołu.
  7. Pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  9. Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem, a następnie posyp kruszonką.
  10. Piecz przez 15 minut, aż do zarumienienia.
  11. Smacznego!
Zobacz też:  Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto

Przepis na kruszonkę:

Aby przygotować kruszonkę, dodaj wszystkie składniki do naczynia miksującego thermomix i mieszaj przez 10 sekund/ obroty 6.

Przepis na jagodzianki z lukrem

Alternatywą dla klasycznych jagodzianek z kruszonką, są równie popularne jagodzianki z lukrem. Do ich wykonania będziesz potrzebować:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 250 g mleka
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • bułka tarta lub mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

  1. Do miski thermomixa wlej mleko oraz drożdże i 1 łyżkę cukru. Mieszaj przez 3 minuty z temperaturą 37°C/ obroty 2. Zostaw zaczyn na 15 minut.
  2. Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez 4 minuty w trybie interwał. Przełóż ciasto do osobnej miski i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez godzinę.
  3. Jagody wymieszaj z cukrem i 1 łyżką bułki tartej lub ziemniaczanej,
  4. Ciasto wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, po czym podziel je na 16 części.
  5. Każdą z kuleczek rozwałkuj i dodaj na środku farsz jagodowy.
  6. Ciasto zlep i uformuj w pożądany kształt,
  7. Gotowe jagodzianki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia,
  8. Pozostaw do zwiększenia objętości przez 30 minut.
  9. Wyrośnięte bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut.
  10. Po wyciągnięciu z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia i polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
  11. Smacznego!

Jagodzianki thermomix – pyszne i proste

Jagodzianki thermomix to niezawodny sposób na udane, letnie wypieki. Aromatyczne bułeczki wykonasz z użyciem podstawowych produktów, jak drożdże, mleko, mąka i masło. Niezbędne będą także jagody. Najlepiej, jeśli dysponujesz słoikiem jagód leśnych. Jeśli jednak ich nie posiadasz, możesz użyć jagód mrożonych lub borówek amerykańskich. Wśród przepisowych klasyków znajdziesz jagodzianki z maślaną kruszoną lub drożdżowe bułeczki z lukrem i cukrem pudrem. Tajemnicą smaku jagodzianek są proste składniki i świeże owoce. Jagodzianki thermomix to łatwy sposób na pyszne wypieki, które z pewnością docenią twoi domownicy i goście!

Zobacz też:  Hummus – Thermomix. Jak przygotować pastę z ciecierzycy w tym urządzeniu?


Zobacz także:
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz