Jak ugotować leczo – prosty przepis i wskazówki

Wskazówki dla początkujących:

  • Leczo wywodzi się z Węgier, ale popularne jest także w Polsce, w Czechach, w Niemczech i w Izraelu.
  • Leczo występuje w dwóch wersjach: leczo warzywne możesz wzbogacić o soczewicę, cukinię, bakłażana czy kabaczek, a leczo mięsne połączyć z kiełbasą, boczkiem lub z mięsem drobiowym.
  • Im mniej wody, tym bardziej aromatyczne będzie leczo – zamiast niej możesz zwiększyć ilość soczystych pomidorów.

Czym jest leczo?

Leczo to węgierska potrawa z duszonej papryki i pomidorów z dodatkiem mięsa oraz podsmażonej na smalcu cebulki i papryki w proszku. Podawane jest głównie jako dodatek do dań mięsnych, można traktować je także jako samodzielną potrawę. W Polsce leczo często gotowane jest z dodatkiem kiełbasy, a podawane ze świeżym pieczywem.

Leczo jest aromatycznym i rozgrzewającym daniem o charakterystycznym pikantnym smaku. Stanowi źródło witamin i składników mineralnych takich jak witamina A, witamina E, witamina B6, cynk, fosfor, potas i żelazo. Leczo w wersji wegetariańskiej ma więcej błonnika pokarmowego i miedzi, a mniej sodu.

Leczo – jak je przygotować?

Planujesz przygotowanie leczo? Możesz to zrobić na kilka sposobów – jeden z najpopularniejszych przepisów wymaga takich składników jak:

  • czerwona, zielona i żółta papryka;
  • pomidory;
  • cebula;
  • smalec;
  • kiełbasa;
  • czosnek;
  • koncentrat pomidorowy;
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra i słodka papryka.

Jak ugotować leczo, aby uzyskać klasyczny smak tej węgierskiej potrawy? Wsadź smalec do garnka, dodaj pokrojoną drobno cebulę i plasterki kiełbasy. Całość smaż na złoty kolor, w międzyczasie dodając zgnieciony czosnek. Kontynuuj smażenie, dorzucając pokrojoną w kosteczkę paprykę. Dodaj sól, pieprz i paprykę w proszku. Na koniec dorzuć pokrojone w kostkę pomidory (opcjonalnie passatę pomidorową). Zawartość garnka gotuj pod przykryciem. Jeśli użyłeś świeżych pomidorów, pod koniec gotowania dodaj do leczo koncentrat pomidorowy.

Zobacz też:  Jak ugotować bigos z kiszonej kapusty? Przedstawiamy prosty przepis!

Twoje leczo wyszło zbyt rzadkie? Zagęścisz je, dodając do potrawy zawiesinę powstałą z połączenia mąki z odrobiną wody. A jeśli jesteś zwolennikiem niecodziennych połączeń, smak leczo wzbogaci dodatek innych warzyw: fasolki szparagowej, bakłażana lub kabaczka.

Jak ugotować leczo, czyli jednogarnkowe danie, które cię rozgrzeje

Leczo to danie, które możesz przygotować zgodnie z przepisem albo nieco zmodyfikować je pod swoje upodobania kulinarne. To ty decydujesz, w jakich proporcjach użyć papryki i pomidorów oraz jakiej kiełbasy, przypraw i ziół dodasz.

Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować leczo, zrezygnuj z dużej ilości wody, która niepotrzebnie rozcieńczy smak potrawy. Zamiast tego zmniejsz gaz i gotuj wolniej, ale bez przypalania. Źródłem smaku jest połączenie papryki i pomidorów z podsmażoną na smalcu cebulką. W takiej wersji przygotujesz leczo wegetariańskie. Danie możesz też wzbogacić o kiełbasę i boczek, grzyby leśne oraz inne warzywa, na przykład pieczarki, soczewicę, kabaczek czy fasolkę. Leczo podawaj z chlebem, ziemniakami, ryżem lub kaszą.



Zobacz także:
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz