Czy jajecznica jest zdrowa? Co warto o niej wiedzieć?

Jajecznica jest synonimem prostej kuchni. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Zastanawiasz się, czy jajecznica jest zdrowa? Czy jej spożywanie dostarcza organizmowi składników odżywczych? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule!

Czy jajecznica jest zdrowa? Tak, jest nie tylko sycącym, ale także zdrowym daniem. Niestety wiele osób często rezygnuje z jajek, bojąc się, że podwyższają one poziom cholesterolu. Jednak są one bardzo cennym źródłem wielu witamin i mikroelementów, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu!

Jajecznica – co to jest?

Jajecznica to danie z jaj, które są smażone na patelni z dodatkiem masła lub oleju. Jajecznicę zwykle podaje się z tostami, kiełbasą, bekonem, szynką lub innymi dodatkami.

Kluczem do przyrządzenia wspaniałej jajecznicy jest powolne smażenie na małym ogniu. Dzięki temu jajka nie staną się gumowate lub suche. W ten sposób powstaje również piękna, puszysta konsystencja. Innym sposobem na uzyskanie niezwykle gładkiej i kremowej jajecznicy jest dodanie odrobiny mleka, śmietany lub nawet kwaśnej śmietany do ubitych jajek przed ich smażeniem.

Jeśli chcesz wzbogacić smak jajecznicy, możesz dodać do jajek przed smażeniem trochę startego sera, posiekanych ziół lub pokrojonych w kostkę warzyw. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z dodatkami, bo w przeciwnym razie powstanie papka.

Kiedy już opanujesz technikę przyrządzania jajecznicy, możesz ją przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Podawaj ją z odrobiną ostrego sosu do maczania, ułóż na wierzchu obfitego śniadaniowego burrito lub użyj jako bazy w tacos. Możliwości są nieograniczone! 

Czy jajecznica jest zdrowa?

Jajecznica to zdrowa i bogata w białko opcja śniadaniowa. Jest też stosunkowo niskokaloryczna, co czyni ją dobrym wyborem dla osób dbających o wagę. Ponadto jest dobrym źródłem kilku witamin i minerałów, w tym selenu, jodu i witaminy B12. 

Zobacz też:  Krupnik – ile kaszy na litr wody potrzeba do stworzenia doskonałej zupy?

Jajecznica ma jednak dość wysoką zawartość cholesterolu, dlatego należy spożywać ją z umiarem. Aby uczynić jajecznicę zdrowszą, można dodać do niej warzywa takie jak cebula, papryka czy szpinak. Można też użyć mleka o niskiej zawartości tłuszczu zamiast śmietany.

Czy jajecznica jest zdrowa? Odpowiednio przygotowana i w towarzystwie wartościowych składników będzie znakomitym i wartościowym uzupełnieniem codziennej diety! 

Jajecznica – wartości odżywcze

Jajecznica jest dobrym źródłem białka. Jedno duże jajko zawiera około sześciu gramów białka. Jest to mniej więcej taka sama ilość, co w jednej uncji chudego mięsa, ryby lub drobiu. Jajecznica zawiera również witaminę A, żelazo i cholinę. Cholina jest ważnym składnikiem odżywczym dla rozwoju mózgu. 

Jedno duże jajko zawiera około 213 mg cholesterolu i 5 gramów tłuszczów nasyconych. Aby zmniejszyć ich ilość w diecie, należy przyrządzać jajecznicę bez dodatku masła lub oleju. 

Czy jajecznica jest zdrowa? Jest dobrym źródłem białka i niezbędnych składników odżywczych, ale zawiera również cholesterol i tłuszcze nasycone. Jednak spożywana w towarzystwie warzyw oraz umiarkowanej ilości masła i oleju będzie smacznym i pożywnym wzbogaceniem twojego menu!



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz