Czosnek marynowany przypadnie do gustu nawet tym osobom, które nie mogą znieść pikantnego smaku świeżego warzywa. Jak zatem przygotować tę smaczną przekąskę o lekko słodkim smaku?
Czosnek marynowany jest delikatniejszy w smaku od świeżego, dlatego smakuje tak szerokiemu gronu osób. Marynowany czosnek dodawany jest do gulaszu lub pilawu, dusi się go i piecze z mięsem, używa się do kanapek i podaje ze smalcem. Podczas marynowania zalety czosnku są częściowo zachowane, dzięki czemu przystawka jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa.
Czosnek marynowany – właściwości przetworów
Czosnek jest źródłem olejków eterycznych oraz witamin z grupy B, PP, C i D. Zawiera również wiele minerałów m.in. sód, wapń, potas, a także żelazo, jod, mangan i magnez. Czosnek ma ponad sto odmian siarczków, których właściwości sprawiają, że skutecznie przeciwdziała wirusom i bakteriom. Kolejną zaletą czosnku jest pozytywny wpływ na układ krwionośny i sercowo-naczyniowy. Spożywając ząbek czosnku dziennie można:
- zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu;
- znormalizować krzepnięcie krwi i zapobiec tworzeniu się skrzepów krwi;
- regulować skład lipidowy krwi.
Ponadto czosnek jest bardzo przydatny w różnych układach ludzkiego ciała, może np.:
- zmniejszyć ilość złego cholesterolu w organizmie;
- pomóc w przyswojeniu glukozy;
- obniżyć ciśnienie krwi.
Odrębne badania dowodzą, że włączenie na stałe czosnku do swojej diety jest przydatne w zwalczaniu i zapobieganiu chorobom nowotworowym i prostaty. Wśród innych przydatnych właściwości warto wyróżnić to, że:
- Działa korzystnie na układ nerwowy (tylko w postaci surowej).
- Wzmacnia układ odpornościowy. Dlatego jest szczególnie przydatny w okresie wiosennego niedoboru witamin.
- Jako naturalny antybiotyk doskonale radzi sobie z wirusami wywołującymi ARVI itp.
- Pomaga przy zapaleniu stawów i innych problemach ze stawami.
- Normalizuje trawienie, pobudzając wydzielanie żółci. Nic więc dziwnego, że czosnek jest częstym gościem w przepisach na tłuste potrawy.
- Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym zapobiega infekcjom jelitowym.
Pamiętaj, marynując to warzywo, lepiej dać pierwszeństwo polskiemu czosnkowi. Z pewnością nie raz zauważyłeś, że chiński czosnek nabiera niebieskiego odcienia podczas obróbki cieplnej. Dlatego idź do sprawdzonego sprzedawcy i umów się z nim na zakup produktu krajowego. Najlepiej użyć młodego i świeżo wykopanego z ziemi – taki jest najsmaczniejszy.
Czosnek marynowany w occie – sprawdź jak przygotować
Przed marynowaniem czosnek należy obrać i wyjąć z folii, a następnie dokładnie umyć. Jeśli chcesz, aby czosnek zmienił kolor na biały, po blanszowaniu należy go zanurzyć w zimnej wodzie z lodem, aby zatrzymać proces gotowania.
Jeśli przygotowujesz czosnek na zimę, najlepiej wybierz małe słoiczki – po 200 lub 350 ml. Jak pokazuje praktyka, jeśli słoik ma 500 ml lub więcej, nie jest spożywany na raz.
Składniki:
- czosnek: 350 g;
- woda: 250 ml;
- sól: 0,5 łyżki stołowej;
- cukier: 1 łyżka stołowa;
- koper: 1 pęczek;
- gorczyca: 4 szt.;
- liść laurowy: 1 szt.;
- pieprz: 10 ziarenek;
- ocet 9%: 25 ml.
Przepis na marynowany czosnek krok po kroku
Ząbki czosnku obierz z łupinki, umyj i osusz. Ułóż czosnek w wyparzonych słoikach. Wlej wodę do rondla i zagotuj. Wrzuć wszystkie suche przyprawy do wrzącej wody i poczekaj, aż się ponownie zagotuje. Następnie wlej ocet do marynaty, i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Tak przygotowaną gorącą zalewę wlej do słoików z czosnkiem. Zakręć pokrywkę i przechowuj w lodówce. Marynowany czosnek będzie gotowy za 2 tygodnie.
Przepis na czosnek marynowany w oleju
To podstawowy przepis na czosnek marynowany w oleju, który stanowi doskonały dodatek do sałatek, zup i czerwonego wina.
Składniki:
- czosnek: 200 g;
- liść laurowy: 2 szt.;
- woda: 250 ml;
- ocet jabłkowy: 120 ml;
- sól: 35 g;
- cukier: 100 g;
- tymianek: 3 gałązki;
- oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy: 250 ml.
Przepis krok po kroku
Ząbki czosnku porozdzielać i dokładnie obrać i oczyścić. W rondlu zagotować wodę z octem. Wyłączyć ogień, dodać sól, cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Należy doprowadzić marynatę ponownie do wrzenia, dodać do niej czosnek i gotować przez 1 minutę. Następnie wrzącą marynatę razem z czosnkiem zdejmij z kuchenki i oddziel warzywa od zalewy.
Tak przygotowane ząbki czosnku włóż do wyparzonych i suchych słoików i dodaj tymianek oraz liść laurowy. Na koniec całość zalej olejem i dokładnie zakręć. Przetwór może spokojnie poczekać na odkręcenie kilka miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Marynowany czosnek to nie tylko ciekawy smak, ale również dobre źródło witamin. Nie lubisz smaku czosnku? Nie przejmuj się, bo marynowany czosnek jest delikatniejszy od świeżego warzywa. Najlepszym sposobem na uzyskanie smacznego dodatku do zimowych dań jest marynować młody czosnek, który dojrzewa dopiero w połowie czerwca, charakteryzuje go bowiem najlepszy posmak. Mamy nadzieję, że nasze proste przepisy na czosnek marynowany przypadną ci do gustu, smacznego!
Zobacz także:
- Kabaczek marynowany – przepis idealny na zimę!
- Papryka marynowana z miodem – przepis na sprawdzoną przekąskę
- Seler marynowany doskonały do sałatek – wypróbuj nasz przepis!
- Imbir marynowany do sushi – sprawdź przepis krok po kroku
- Kalafior marynowany – poznaj łatwy przepis na pyszne pikle!
- Marynowane warzywa – wypróbuj najlepsze przepisy!