Ten przepis to niskokaloryczny, a zarazem pożywny zamiennik niezdrowych wrapów. Przygotowanie fit tortilli nie jest trudne, a składniki można modyfikować wg własnych potrzeb i tego co mamy pod ręką.
Samodzielnie przygotowana tortilla to świetny zamiennik dla popularnych fast foodów. Zapewni podobne doznania smakowe, ale też dostarczy organizmowi wartościowych składników odżywczych z jednoczesnym ograniczeniem kalorii. Przygotowanie, wbrew pozorom, jest dość łatwe i nie wymaga trudnodostępnych składników.
Podstawą takiej tortilli jest fit ciasto. Do jego przygotowania potrzebna będzie mąka pszenna pełnoziarnista. 200g takiej mąki mieszamy w misce z połową łyżeczki soli, i ćwiartką łyżeczki proszku do pieczenia. Dolewamy 25g wybranego oleju, najlepiej jeśli będzie to taki z pierwszego tłoczenia i nie poddawany rafinacji oraz 120g gorącej wody. Wszystko mieszamy łyżką i po wstępnym połączeniu składników, dokładnie wyrabiamy rękoma, aż będziemy mogli uformować kulę. Dzielimy ją na 6-8 mniejszych i pozostawiamy na godzinę przykrywając je suchą i czystą ściereczką.
Podczas wyrastania ciasta, można przyrządzić nadzienie fit tortilli. Przygotujmy potrzebne warzywa:
- 200g ogórków;
- 100g papryki (żółtej lub czerwonej);
- 200g obgotowanej cukinii;
- pomidor;
- czerwona cebula
Wszystkie powyższe składniki kroimy w cienkie słupki lub plasterki. Jedynie ogórki obsypujemy szczyptą soli i pozostawiamy na kilka minut do odsączenia. W tym czasie przygotowujemy fit sos. 200g jogurtu naturalnego, 15g oliwy z oliwek, kilka kropel cytryny mieszamy dokładnie z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i trzema gałązkami drobno posiekanego koperku.
Po godzinie wracamy do ciasta. Każdą jego kulkę rozwałkowujemy na cienkie 1-2mm okrągłe placki. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Smażymy je na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. W zależności od kuchenki, będzie to ok.30s z każdej strony. Aby placki pozostały miękkie, nie wyschły i nie łamały się podczas zwijania, należy każdy okryć wilgotną ściereczką zaraz po usmażeniu.
Na tak opieczonych tortillach rozsmarowujemy łyżeczkę fit sosu i układamy równomiernie warzywa. Możemy eksperymentować i dodawać ulubione produkty i zmieniać ich proporcje. Wkład tortilli może być tez podyktowany tym jakie składniki akurat mamy w kuchni. Musimy tylko pamiętać aby były to świeże i nieprzetworzone warzywa. Jeżeli zależy nam na mięsnej przekąsce, przygotujmy wcześniej ugalowane lub ugotowane na parze kawałki z piersi indyka. W tym celu warto je najpierw zamarynować lub oprószyć ulubionymi przyprawami, takimi jak słodka papryka, curry, kurkuma, pieprz, sól. Wrapy pozostaną niskokaloryczne i jednocześnie dostarczą pożywnego białka.
Aby dobrze zwinąć tortillę najpierw zawiń jej dolny i górny brzeg, dopiero wtedy zroluj całość. Tak przygotowane można dodatkowo zgrillować w opiekaczu lub spakować do pracy czy szkoły jako zdrowy i pożywny lunchbox.
Zobacz też: FILMI.
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Pierogi ze szpinakiem i serem feta
- Pizza kalafiorowa
- Ciasto marchewkowe fit. Najlepsze!
- Brownie z fasoli – przepis
- Sałatka z cieciorką, jajkiem i pomidorem
- Tarta z ciasta francuskiego – przepis