Słynna surówka z KFC ma ogromną rzeszę fanów. Chyba nie ma osoby, która choć raz nie spróbowałaby znanego colesława, a wiele z tych osób próbowało odtworzyć ten smak w swojej kuchni. Jak odtworzyć smak tej popularnej surówki w domu?
Surówka colesław swoją nazwę zawdzięcza niderlandzkiemu słowu koolsalade oznaczającego dosłownie sałatkę z kapusty. Surówka świetnie pasuje do znanych wszystkim z sieci restauracji panierowanych skrzydełek kurczaka lub nuggetsów z kurczaka z frytkami, ale także do tradycyjnych dań obiadowych. Odtworzenie jej smaku, by surówka smakowała jak tradycyjny colesław jak z KFC nie jest takie trudne, z pewnością z przygotowaniem jej poradzi sobie każdy. Jakie składniki będą potrzebne do samodzielnego przygotowania surówki jak z KFC?
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 mała cebula
- 1 średnia marchewka
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki miodu lub cukru
- Sól, pieprz do smaku
- Odrobina soku z cytryny lub octu winnego (opcjonalnie)
Jak przygotować surówkę colesław jak z KFC:
- Przed rozpoczęciem przyrządzania surówki jak z KFC należy umyć białą kapustę i marchewkę. Następnie przygotuj warzywa do dalszych kroków. Główkę kapusty obierz z warstwy liści zewnętrznych, odsłaniając te ładne i świeże. Następnie podziel główkę na mniejsze części, aby łatwiej się ją kroiło oraz wykrój wewnętrzną część, zwaną głąbem. Kapustę podzieloną na mniejsze części drobno posiekaj i umieść w osobnym naczyniu.
- Następnie obierz umytą marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą marchewkę dodaj do naczynia z poszatkowaną kapustą.
- Kolejnym krokiem w przygotowaniu słynnej surówki jak z KFC będzie przygotowanie cebuli. Cebulę należy obrać z brązowej łupiny i pokroić w drobniutką kostkę, a następnie umieścić w naczyniu z wcześniej przygotowanymi warzywami.
- Kluczową rolę w surówce colesław odgrywają nie warzywa, a sos. Tylko dobrze przygotowany sos sprawi, że wyjdzie nam colesław jak z KFC. Warzywa stanowią stały składnik surówki i nie wpływają znacząco na efekt końcowy, natomiast to właśnie sos stanowi tajemnicę smaku, ponieważ dobrze dobrane przyprawy sprawią, że odtworzymy znany smak colesława.
- Do przygotowania sosu potrzebne będzie osobne, małe naczynie. Do naczynia dodajemy 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz miód lub cukier. Składniki dokładnie mieszamy do połączenia w jednolitą masę. Następnie powstały sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy sok z cytryny lub ocet winny, by nadać lekko kwaśnego akcentu w surówce. Tak przygotowany sos dodajemy do naczynia z przygotowanymi wcześniej warzywami i dokładnie mieszamy do równomiernego połączenia się składników.
- Przed podaniem surówkę należy przechowywać w lodówce przez 30 minut, najlepiej podawać dobrze schłodzoną. Tak przygotowaną surówkę można przed podaniem dodatkowo ozdobić natką pietruszki lub koperkiem, co dodatkowo poprawi walory smakowe.
Dzięki tym kilku prostym krokom z pewnością każdemu uda przygotować się surówkę colesław jak z KFC i cieszyć się tym wyjątkowym smakiem w domu.
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Sałatka colesław thermomix – klasyczny przepis na surówkę coleslaw z białej kapusty
- Wigilijna kapusta z grzybami – pyszny przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix
- Menu na stypę w domu
- Kapuśniak z białej kapusty
- Uszka wigilijne – Thermomix – poznaj składniki i przepis!