Smażony karp wigilijny – przepis

Na ziemiach polskich karp wigilijny pojawił się w XII wieku dzięki czeskim cystersom. Wówczas ryba ta była hodowana w stawach przyklasztornych w dolinie Baryczy. Karp był doskonałą alternatywą dla mięsa podczas wielu postnych dni w kalendarzu mnichów, ponieważ przez około 180 dni w roku, mieli oni zakaz jedzenia mięsa. Nieprzestrzeganie tego zakazu było surowo karane. Co ciekawe, to właśnie Cystersi spod Milicza założyli w Polsce pierwsze stawy hodowlane karpia.

Warto wiedzieć, że na świecie odławia się około 200 tysięcy ton karpia rocznie. W Polsce natomiast stanowi on ponad połowę odławianych ryb słodkowodnych. Przez wędkarzy karp uważany jest za waleczną oraz przebiegłą rybę.

Prezentujemy Państwu treść opracowaną z udziałem kurs-kucharski.pl

Karp wigilijny – kilka cennych wskazówek przed podaniem na stół

  1. Kupując żywego karpia należy go odpowiednio wypatroszyć. Potem ostrym nożem trzeba go pozbawić łusek, usuwając je od ogona w kierunku głowy. Następnie pozbywamy się ogona, płetw i głowy, pozostałą część karpia dzielimy na dzwonka.
  2. Należy pamiętać o wcześniejszym porządnym wymoczeniu ryby w mleku lub w maślance, aby pozbyć się smaku mułu. Zlikwidować ten nieprzyjemny posmak można także dzięki wcześniejszemu obłożeniu ryby plasterkami cytryny, cebuli lub startą marchewką.
  3. Karpia najlepiej smażyć się na maśle klarowanym.
  4. Rybę należy smażyć wolno, na małym ogniu, aby się nie spalił na zewnątrz, a we wewnątrz nie pozostał surowy.
  5. Karpia można usmażyć dzień wcześniej, a na chwilę przed kolacją wigilijną można go tylko odgrzać w piekarniku.
  6. Wiele osób twierdzi, że karp zdecydowanie lepiej smakuje jak jest przemrożony.
  7. Warto kupować takie ryby, które nie są zbyt przerośnięte, czyli nieco lżejsze niż 2 kg.
Zobacz też:  Pieróg kornwalijski - cornish pasty - przepis

Smażony karp wigilijny składniki

  • 4 całkiem duże dzwonka karpia, około 800 gr,
  • 3 szklanki mleka lub maślanki 750 ml,
  • 1 cebula około 150 g,
  • sok z 2 cytryn,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • 2 jajka,
  • sól oraz pieprz wedle uznania do smaku,
  • klarowane masło do smażenia lub smalec.

Karp wigilijny- przepis na smażonego karpia

  1. Dzwonka ryby trzeba pozbawić łusek za pomocą noża i płetw, które najlepiej uciąć nożyczkami kuchennymi. Następnie karpia należy opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się najwięcej rybiego śluzu. Tak opłukanego karpia osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dzwonka, aby powstały 4 kawałki ryby.
  2. Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka.
  3. Dno pojemnika wykładamy cebulką, następnie układamy karpia, a pomiędzy nim a przykryciem dodajemy pozostałe piórka cebuli. Dodatkowo całość zalewamy zimnym mlekiem lub maślanką. Zamykamy pojemnik i chowamy do lodówki najlepiej na całą dobę, aby pozbyć się posmaku mułu.
  4. Po około jednej dobie, wyciągamy rybę z pojemnika, otrzepujemy z nadmiaru mleka, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem i skrapiamy go z obu stron wyciśniętym sokiem z cytryny. Ponownie przekładamy karpia do czystego pojemnika, zamykamy i chowamy do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy rybę z lodówki, dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami lub czystą ściereczką. Dzwonka doprawiamy z obu stron pieprzem i solą.
  5. Przyprawioną rybę obtaczamy w pszennej mące, rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Można także karpia panierować tylko w mące lub tylko w bułce tartej, jednak połączenie mąki pszennej i bułki tartej pozwala uzyskać bardziej chrupiącą panierkę.
  6. Gdy dzwonka obtoczymy już w panierce, na patelni musimy rozgrzać masło klarowane lub smalec. Smażymy rybę na małym ogniu, z obu stron na złocisty kolor. Należy pamiętać, aby płomień gazu nie był zbyt silny, ponieważ wtedy karp może się spalić z zewnątrz, a w środku pozostanie surowy.
  7. Każdy dobrze wysmażony kawałek karpia należy odsączyć z nadmiaru masła na papierowym ręczniku.
  8. Karpia można także usmażyć nieco wcześniej, natomiast tuż przed Wigilią, na chwilę przed podaniem na stół, włożyć go na około kwadrans do piekarnika nagrzanego do około 100°C. Smacznego!
Zobacz też:  Koktajl z mango i banana - moc witamin


Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz