Na ziemiach polskich karp wigilijny pojawił się w XII wieku dzięki czeskim cystersom. Wówczas ryba ta była hodowana w stawach przyklasztornych w dolinie Baryczy. Karp był doskonałą alternatywą dla mięsa podczas wielu postnych dni w kalendarzu mnichów, ponieważ przez około 180 dni w roku, mieli oni zakaz jedzenia mięsa. Nieprzestrzeganie tego zakazu było surowo karane. Co ciekawe, to właśnie Cystersi spod Milicza założyli w Polsce pierwsze stawy hodowlane karpia.
Warto wiedzieć, że na świecie odławia się około 200 tysięcy ton karpia rocznie. W Polsce natomiast stanowi on ponad połowę odławianych ryb słodkowodnych. Przez wędkarzy karp uważany jest za waleczną oraz przebiegłą rybę.
Prezentujemy Państwu treść opracowaną z udziałem kurs-kucharski.pl
Karp wigilijny – kilka cennych wskazówek przed podaniem na stół
- Kupując żywego karpia należy go odpowiednio wypatroszyć. Potem ostrym nożem trzeba go pozbawić łusek, usuwając je od ogona w kierunku głowy. Następnie pozbywamy się ogona, płetw i głowy, pozostałą część karpia dzielimy na dzwonka.
- Należy pamiętać o wcześniejszym porządnym wymoczeniu ryby w mleku lub w maślance, aby pozbyć się smaku mułu. Zlikwidować ten nieprzyjemny posmak można także dzięki wcześniejszemu obłożeniu ryby plasterkami cytryny, cebuli lub startą marchewką.
- Karpia najlepiej smażyć się na maśle klarowanym.
- Rybę należy smażyć wolno, na małym ogniu, aby się nie spalił na zewnątrz, a we wewnątrz nie pozostał surowy.
- Karpia można usmażyć dzień wcześniej, a na chwilę przed kolacją wigilijną można go tylko odgrzać w piekarniku.
- Wiele osób twierdzi, że karp zdecydowanie lepiej smakuje jak jest przemrożony.
- Warto kupować takie ryby, które nie są zbyt przerośnięte, czyli nieco lżejsze niż 2 kg.
Smażony karp wigilijny składniki
- 4 całkiem duże dzwonka karpia, około 800 gr,
- 3 szklanki mleka lub maślanki 750 ml,
- 1 cebula około 150 g,
- sok z 2 cytryn,
- bułka tarta,
- mąka pszenna,
- 2 jajka,
- sól oraz pieprz wedle uznania do smaku,
- klarowane masło do smażenia lub smalec.
Karp wigilijny- przepis na smażonego karpia
- Dzwonka ryby trzeba pozbawić łusek za pomocą noża i płetw, które najlepiej uciąć nożyczkami kuchennymi. Następnie karpia należy opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się najwięcej rybiego śluzu. Tak opłukanego karpia osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dzwonka, aby powstały 4 kawałki ryby.
- Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka.
- Dno pojemnika wykładamy cebulką, następnie układamy karpia, a pomiędzy nim a przykryciem dodajemy pozostałe piórka cebuli. Dodatkowo całość zalewamy zimnym mlekiem lub maślanką. Zamykamy pojemnik i chowamy do lodówki najlepiej na całą dobę, aby pozbyć się posmaku mułu.
- Po około jednej dobie, wyciągamy rybę z pojemnika, otrzepujemy z nadmiaru mleka, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem i skrapiamy go z obu stron wyciśniętym sokiem z cytryny. Ponownie przekładamy karpia do czystego pojemnika, zamykamy i chowamy do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy rybę z lodówki, dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami lub czystą ściereczką. Dzwonka doprawiamy z obu stron pieprzem i solą.
- Przyprawioną rybę obtaczamy w pszennej mące, rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Można także karpia panierować tylko w mące lub tylko w bułce tartej, jednak połączenie mąki pszennej i bułki tartej pozwala uzyskać bardziej chrupiącą panierkę.
- Gdy dzwonka obtoczymy już w panierce, na patelni musimy rozgrzać masło klarowane lub smalec. Smażymy rybę na małym ogniu, z obu stron na złocisty kolor. Należy pamiętać, aby płomień gazu nie był zbyt silny, ponieważ wtedy karp może się spalić z zewnątrz, a w środku pozostanie surowy.
- Każdy dobrze wysmażony kawałek karpia należy odsączyć z nadmiaru masła na papierowym ręczniku.
- Karpia można także usmażyć nieco wcześniej, natomiast tuż przed Wigilią, na chwilę przed podaniem na stół, włożyć go na około kwadrans do piekarnika nagrzanego do około 100°C. Smacznego!
Zobacz także:
- Karp po żydowsku, że palce lizać
- Zapiekanka z kurczakiem i warzywami
- Czerwony barszcz wigilijny bez zakwasu
- Barszcz wigilijny – Thermomix. Prosty przepis!
- Rydze marynowane – jak marynować te grzyby?
- Kanie marynowane – przepis na kanie marynowane w zalewie octowej