Sernik na zimno. Thermomix zrobi dla ciebie ciasto, które zawsze się udaje
Na przygotowanie sernika na zimno możesz się zdecydować nawet wówczas, gdy nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Do przyrządzenia tego deseru w ogóle nie będziesz potrzebować piekarnika! Ciasto osiągnie swoją pożądaną konsystencję w lodówce – wymaga to jedynie określonej ilości czasu, nie musisz w tym czasie niczego sprawdzać ani poprawiać.
Chcesz prowadzić kanał na social mediach o gotowaniu i pieczeniu? Świetny pomysł! Dowiedz się, czym jest lokowanie produktu na filmikach i zdjęciach.
Jeśli chcesz uzyskać doskonały efekt niskim kosztem, wybierz właśnie sernik na zimno. Thermomix sprawi, że ograniczysz swoją pracę do minimum. Urządzenie wymiesza za ciebie składniki, a tobie pozostanie tylko ułożenie kolejnych warstw ciasta.
Jakich składników na sernik na zimno z Thermomixa będziesz potrzebować?
Przepis na Thermomix ma dość długą listę składników, ale nie przejmuj się. Wystarczy tylko odpowiednio połączyć je ze sobą w naczyniu.
Aby zrobić sernik na zimno, potrzebujesz:
- 2 opakowań galaretki do masy serowej (o wybranym smaku, np. brzoskwiniowym);
- 2 opakowań galaretki na wierzch (np. truskawkowej);
- 200 g cukru;
- 120 g pokrojonego na kawałki masła;
- 1 kg pokrojonego na kawałki twarogu sernikowego;
- 1 opakowania biszkoptów;
- wody do zalania galaretek;
- owoców, np. truskawek.
Przygotuj także tortownicę o średnicy 22-24 cm.
Przepis na sernik na zimno krok po kroku
Zacznij od przygotowania galaretek w obu smakach. Rozpuść każdą z nich w ilości gorącej wody podanej na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
Teraz możesz przystąpić do robienia kolejnych warstw sernika na zimno. Thermomix ustaw na 15 sekund i obroty na poziomie 10. Wsyp cukier i zmiksuj go na drobny puder. Następnie do naczynia miksującego dodaj masło i roztop je, korzystając z następujących ustawień: 60 stopni, 3 minuty, obroty 1. Odstaw do ostygnięcia.
Do masła i cukru włóż twaróg. Wymieszaj za pomocą kopystki na obrotach 6, przez 1,5 minuty. Podczas mieszania przez otwór w pokrywie wlewaj galaretkę brzoskwiniową (lub o innym smaku – tę, którą chcesz dodać do masy serowej). Następnie załóż miarkę, by zapobiec chlapaniu.
Dno tortownicy dokładnie wyłóż biszkoptami. Wylej na dolną warstwę masę z twarogu i galaretki. Gdy zacznie tężeć, ułóż na niej kawałki owoców. Całość zalej tężejącą galaretką truskawkową.
Niewymagający pieczenia sernik Thermomix to tylko jedna z naszych propozycji. A może poznasz także inne nasze przepisy?
Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie będzie gotowe do spożycia.
Zobacz także:
- Sernik Thermomix – ciasto, na które skusisz się nie tylko od święta!
- Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto
- Sernik królewski – Thermomix a przepis na wypiek
- Sernik rosa Thermomix – pyszny deser dla całej rodziny
- Szybkie ciasto – Thermomix. Poznaj wyjątkowo prosty przepis
- Rogaliki – Thermomix to twój sposób na udany deser