Obawiasz się, że dużo czasu poświęcisz na to, aby przygotować sernik królewski? Thermomix to urządzenie, które znacznie uprości cały proces wypieku ciasta! Zobacz, jak przygotować ten przysmak z pomocą Thermomixa.
Najnowszą wersją Thermomixa jest TM6 i to do niego przystosowanych jest większość przepisów. Ten na sernik królewski nie jest wyjątkiem. Jak przygotować to ciasto, aby było tak samo smaczne, jak to wypiekane tradycyjnie? Niżej znajdziesz przepisy na sernik królewski – Thermomix pomoże ci go przygotować!
Sernik królewski – Thermomix. Składniki na ciasto
Jak w przypadku każdego wypieku sernika, Thermomix też potrzebuje odpowiednich składników. Oto kompletna lista przepisów na same kruche placki:
- 350 g mąki, najlepiej pszennej;
- 200 g pokrojonego na plastry, zimnego masła;
- 100 g cukru;
- 1 duże jajko;
- 25 g kakao dobrej jakości;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- ok. 40 g śmietany 18%.
Do tego potrzebujesz też składników na masę serową do sernika królewskiego. Thermomix pomoże ci ją przygotować:
- 1000 g tłustego twarogu w kawałkach;
- 200 g miękkiego masła, najlepiej rozdrobnionego;
- 200 g cukru;
- 5 dużych jajek;
- 30 g budyniu;
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub prawdziwego cukru waniliowego.
Uwaga! Pamiętaj, że dobrej jakości ser jest tutaj kluczowym elementem.
Sernik królewski w Thermomixie – przepis
Masz już wszystkie składniki na sernik? Thermomix czeka! Oto przepis na ciasto:
- Zmiel w urządzeniu cukier w ustawieniach 15 sekund przy obrotach 10.
- Dodaj do misy resztę składników. Zmieszaj je przez 30 sekund na obrotach 5. Następnie zawiń w folię, rozgnieć na grubość ok. 3 cm i trzymaj w zamrażalniku przez ok. 2 godziny.
- Zacznij rozgrzewać piekarnik do 170 stopni. Jednocześnie przygotuj prostokątną formę o długości ok. 30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjmij z zamrażalnika i pokrój na paski, a następnie rozdrobnij przez 15 sekund ok. 350 g ciasta w obrotach 6.
- Rozsyp ciasto w formie, ugnieć dłońmi na placek. Resztę rozdrobnij w ten sam sposób i odstaw do lodówki.
Teraz czas na masę serową:
- Oddziel białka od żółtek.
- Załóż motylek. Ubij białka na sztywną pianę przez 3,5 minuty na obroty 4.
- Załóż kopystkę. Wymieszaj żółtka z resztą składników przez 1 minutę na obrotach 7. Jeśli urządzenie jest przeciążone, podziel masę na dwie części i zrób je osobno.
- Wymieszaj z ubitą pianą i wylej masę na przygotowane w formie ciasto.
- Posyp masę serową resztą rozdrobionego ciasta z lodówki. Piecz przez ok. 60 minut, a potem przechowuj w otwartym piekarniku przez następną godzinę.
Tak przygotowany w Thermomix sernik królewski najlepiej smakuje na drugi dzień. Jeśli wolisz mniej słodkie ciasto, użyj o połowę mniej cukru – wyniki powinny cię zadowolić.
Zobacz także:
- Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto
- Sernik Thermomix – ciasto, na które skusisz się nie tylko od święta!
- Sernik rosa Thermomix – pyszny deser dla całej rodziny
- Sernik na zimno – Thermomix i pyszne ciasto bez pieczenia
- Biszkopt – Thermomix. Składniki i przepis na ciasto
- Szybkie ciasto – Thermomix. Poznaj wyjątkowo prosty przepis