Placek z dyni – jak zrobić ciasto dyniowe w wersji FIT? Przepis na jesienny deser

Jak jesień to sezon na dynie, a jak dynie, to oczywiście placek z dyni. Wypieki z dyni są pyszne, słodkie i lekko wilgotne. Ciasto z dyni możesz upiec na wiele sposobów. O tym, jak to zrobić, przeczytasz poniżej.

Jak przygotować dynię? Ciasto dyniowe od podstaw

Choć dynia jest warzywem typowo jesiennym, to dzięki grubej skórce swoje właściwości odżywcze i smakowe może zachować jeszcze przez kilka miesięcy. Musi być jednak przechowywana w chłodnym miejscu. Dzięki temu placek z dyni można upiec nawet wczesną wiosną. To prosty przepis nie tylko na Halloween!

Dynię do ciasta trzeba jednak wcześniej przygotować, można zrobić to na dwa sposoby. Każdy jest dobry, a wybór zależy od indywidualnych preferencji.

placek z dyni - jak przygotować dynię?

Purée z surowej dyni

Pierwszy sposób polega na przekrojeniu dyni na mniejsze kawałki. Następnie ze środka należy usunąć pestki oraz wszystkie włókna gniazda nasiennego. Pestki można ususzyć, w zimie będą służyć jako przekąska lub dodatek do sałatek. Następnie należy wyciąć miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie puree z dyni, które wykorzystasz do swojego placka.

Purée z dyni upieczonej w piekarniku

Drugi sposób w pierwszym etapie jest bardzo podobny, ale nie trzeba usuwać skóry, dynię należy pokroić na mniejsze kawałki. Następnie należy ułożyć je na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 25–30 minut. Po upieczeniu dynię należy ostudzić i zblendować na purée, skórę można usunąć, ale niekoniecznie.

placek z dyni -puree z dyni upieczonej

Przepis na placek z dyni w wersji FIT – składniki

Ciasto dyniowe można upiec ze zwykłej dyni, ale najlepsze jest z dyni hokkaido lub dyni piżmowej. To mniejsze odmiany, ale bardziej słodkie. Do placka z dyni potrzebujesz:

  • 200 g purée z dyni;
  • 210 g mąki orkiszowej;
  • 2 jajka;
  • 100 g ksylitolu;
  • 70 g masła;
  • 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia;
  • 0,5 łyżeczki cynamonu;
  • szczyptę soli.
Zobacz też:  Chleb pełnoziarnisty - przepis

Jak upiec placek z dyni? Pyszne ciasto z dyni w kilka chwil

Masło należy roztopić i wystudzić. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugiej ubij mikserem składniki mokre z ksylolitem. Na koniec dodaj suche składniki i delikatnie mieszaj łyżką do momentu uzyskania jednolitej masy. Aby upiec ciasto, gotową masę przelej do formy lub na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut. Zanim wyciągniesz aromatyczny placek z dyni z pieca, sprawdź za pomocą suchego patyczka, czy odpowiednio się upiekł i czy nie powstał zakalec.

Pyszne ciasto dyniowe możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ciasto można także przekroić i przełożyć ulubionym kremem fit lub serkiem mascarpone.

placek z dyni - jak upiec placek z dyni

Sprawdź właściwości dyni!

Znasz już przepis na ciasto z dyni. A czy wiesz, jakie są właściwości tego warzywa? Dynia jest warzywem jesiennym, jej pomarańczowy kolor idealnie wpisuje się w jesienne klimaty, niektóre odmiany mają skórkę zieloną lub fioletową. Uprawianych jest ponad 45 odmian dyni, jedne są jadalne, inne tylko dekoracyjne. Miąższ dyni i jej pestki są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, przede wszystkim beta-karotenu, który ma właściwości przeciwzapalne oraz wzmacnia odporność organizmu. Ze względu na dużą zawartość cynku dynia zalecana jest dla mężczyzn, cynk zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.

Dodatkowo dynia zawiera duże ilości witamin (A, C, E, B3, B9) oraz białka i błonnika. Nie zawiera węglowodanów i tłuszczów, stąd jej niska kaloryczność.

placek z dyni - sprawdź właściwości z dyni

Czy dynia jest warzywem kalorycznym?

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, 100 g miąższu to zaledwie 27 kcal, dlatego osoby stosujące dietę fit mogą jeść ją bezkarnie. Dynię można wykorzystać do przygotowania zup, sałatek, deserów, ciast. Możesz też zrobić przepyszny mus z dyni. Dlatego, jeśli szukasz inspiracji na pyszne ciasto domowe, już dziś upiecz placek z dyni!

Zobacz też:  Kluski leniwe fit

Przepis powstał przy współpracy z https://poprostuzdrowo.pl



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz