Papryczki chili marynowane – przepis na marynowane papryczki chili w zalewie

Papryczki chili marynowane to ostrość podkręcająca smak pizzy, mięs i kanapek. Przetwory pozwolą zachować ostre papryczki na dłużej i sięgać po nie w każdej chwili. Sprawdź przepis na chili marynowane w zalewie octowej.

Papryczki chili marynowane wyróżnia nie tylko pikantność. Są wyjątkowo smaczne i zdrowe. Zawarta w nich kapsaicyna to źródło ostrości, a jednocześnie związek wspomagający odchudzanie. Można kupić je o każdej porze roku, więc marynowanie nie sprawia żadnego problemu. Wystarczy kilka składników, aby przygotować przetwory idealne jako dodatek do dań obiadowych, kanapek, pizzy, sałatek czy po prostu do zjedzenia.

Marynowane papryczki chili – sprawdź, dlaczego warto je jeść

Papryczki chili marynowane to wysoki poziom ostrości, sporo błonnika i mało kalorii. Zawarta w papryczkach kapsaicyna odpowiada za ich ostry smak, a jednocześnie przyspiesza spalanie tłuszczu. Dodatkowo pomaga zapobiegać wrzodom żołądka i wspiera pracę układu krążenia. Pozytywnie wpływa też na układ odpornościowy.

Papryczka chili to prawdziwy skarbiec witamin. Zaledwie 100 gram dostarcza aż 240% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zapewnia także witaminy A i B6 oraz żelazo, magnez, mangan i potas.

Papryczki w zalewie octowej – jak je zrobić?

Papryczki chili marynowane to pikantny dodatek do obiadu. Chilli można kupić w niemal każdym warzywniaku i sklepie spożywczym niezależnie od pory roku. Dostępne jest jako sproszkowana przyprawa, płatki lub strąki. Jednak najbardziej znana jest świeża papryka. To właśnie ona doskonale odnajduje się w wielu potrawach. Jeśli jest taka możliwość, najlepiej wybierać dojrzałe papryki. Mają one więcej witaminy C.

Zobacz też:  Gąski marynowane - przepis na pyszne i aromatyczne grzyby!

Składniki zalewy:

  • papryczki chili (1 kg);
  • woda (3,5 szkl.);
  • ocet (2 szkl.);
  • cukier (do smaku);
  • sól (do smaku);
  • czosnek (1 szt.);
  • pieprz (1 ziarenko na słoik);
  • liść laurowy (1 szt. na słoik);
  • ziele angielskie (1 ziarenko na słoik).

Chili pozbawiamy ogonków i myjemy. Razem z przyprawami i czosnkiem należy układać je ciasno w słoiczkach. Następnie trzeba doprowadzić do wrzenia ocet z wodą oraz odrobiną cukru i soli. Po ostudzeniu zalewamy paprykę i zakręcamy słoik. Gotowe papryczki pasteryzujemy przez mniej więcej 10 minut.

Marynowane papryczki chilli – papryczki jalapeno, pieczarki marynowane i podobne przepisy

Marynowane przetwory to prosty sposób na zachowanie smaku świeżych warzyw na dłużej. Nie inaczej jest z chili. Ostre papryczki błyskawicznie wypełniają słoiki. Najlepiej wykorzystywać te mniejsze, na przykład po musztardzie. Wybrane słoiczki trzeba podgrzać – w piekarniku albo nad wrzącą wodą. Po ich wypełnieniu i szczelnym zamknięciu, obracamy je do góry dnem i powoli studzimy pod ręcznikiem.

Przygotowując paprykę warto założyć gumowe rękawiczki. Dzięki temu można uniknąć podrażnienia dłoni. A jeśli wolisz gotować bez rękawiczek, pamiętaj, żeby nie dotykać twarzy i okolic oczu.

Lubisz eksperymentować? Klasyczną marynatę możesz urozmaicić selerem, pietruszką i dowolnymi ziołami. Możesz też zastąpić cukier miodem.

Papryczki chili marynowane, czyli przetwory z ostrych papryczek

Słoiczek z chili to must have w każdej kuchni. Te ostre papryczki w zalewie octowej możesz dodać praktycznie do wszystkiego. Stanowią pyszny dodatek do kanapek, pizzy czy sałatek. Można też urozmaicić dania mięsne i zupy albo zajadać je same. To optymalne połączenie smaku, aromatu i zdrowia.

Papryka to jedno z tych warzyw, które można mrozić i suszyć. Jednak marynowane chili zyskuje na smaku i zawsze jest pod ręką. To świetny sposób na przedłużenie żywotności i przetwory, które wykorzystasz w dowolny sposób.

Zobacz też:  Podgrzybki marynowane w zalewie octowej – przepisy na grzyby marynowane


Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz