Mango Lassi to orzeźwiający napój rodem z Indii. Ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze uwielbiany jest tam, gdzie jest ciepło. Indyjski napój z mango zrobisz w zaledwie 2 minuty. Przekonaj się, w jak prosty sposób możesz go przyrządzić i jak cudnie smakuje.
Spis treści
Ukryj
Mango Lassi oparty jest na trzech naturalnych składnikach: mango, jogurcie naturalnym i wodzie. Połączenie mango i jogurtu sprawia, że Mango Lassi jest napojem wysokowęglowodanowym i białkowym. Spożywanie tego koktajlu jest przyjemne i zdrowe. Przepis na wykonanie Mango Lassi jest prosty, wygodny i łatwy do zapamiętania. Warto jednak zwrócić uwagę, że obecnie w Internecie dostępnych jest wiele odmian przepisów na Mango Lassi.
Mango lassi – wersja prosta
SKŁADNIKI
- 1 sztuka mango (duże, dojrzałe)
- 400 g zimnego jogurtu naturalnego
- ½ szklanki zimnego mleka
- przyprawy: ½ łyżeczki kardamonu, ewentualnie do posłodzenia syrop klonowy, miód lub cukier
WYKONANIE
- Przygotuj mango: owoc obierz ze skórki, nożem odkrój miąższ, usuń pestkę i włókna.
- Do blendera włóż: miąższ mango, jogurt, wodę, przyprawy.
- Zmiksuj na gładki mus.
- Rozlej do szklanek.
Lassi mango – wersja bogata
SKŁADNIKI
- 110 g świeżego mango drobno pokrojonego lub musu z mango
- 235 g jogurtu sojowego o smaku waniliowym lub naturalnego
- 4 kostki lodu
- 2 łyżki syropu z agawy w zależności od słodkości jogurtu
- ¼ łyżeczki wody różanej (opcjonalnie)
- 1 szczypta kardamonu (opcjonalnie)
- 6 nitek szafranu
- 60 ml wody
- listek mięty do dekoracji
WYKONANIE
- Wodę zagotuj i przelej do małej miseczki.
- Do gorącej wody dodaj nitki szafranu na 30 minut, by zmiękły.
- Jogurt, mango, cukier, kostki lodu, wodę różaną i kardamon dobrze zmiksuj.
- Dodaj szafran i wodę (lub tylko wodę) i ponownie wszystko porządnie zmiksuj.
- W razie potrzeby dodaj wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Odstaw na godzinę do lodówki.
- Koktajl serwuj w schłodzonych szklankach przystrojonych listkiem mięty.
Lassi mango – słona wersja (orientalna)
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu lub kefiru bez cukru (zwykłego lub waniliowego)
- 3/4 szklanki mrożonego organicznego mango
- 1/2 łyżeczki suszonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- sok z cytryny
- szczypta soli morskiej
- 3 obroty lub jedna szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka surowego miodu (opcjonalnie)
WYKONANIE
- W blenderze umieść: jogurt, mango, kurkumę, suszony imbir, sól morską i czarny pieprz.
- Dodaj sok z cytryny i miód, jeśli używasz.
- Zmiksuj na gładko i przelej do wysokiej szklanki do serwowania.
- Uzupełnij grubą posypką (około 1/4 łyżeczki) Chaga z korzenia i kości, aby uzyskać dodatkowe przeciwutleniacze, wzmocnienie odporności i wsparcie energetyczne (opcjonalnie).
Korzyści ze spożywania indyjskiego napoju z mango:
- polepsza trawienie
- zapobiega wzdęciom
- dostarcza probiotyki
- poprawia zdrowie kości
- wzmacnia układ odpornościowy
- wspomaga budowę masy mięśniowej
- podnosi poziom energii fizycznej i psychicznej
- daje uczucie sytości, więc sprzyja odchudzaniu.
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Koktajl z mango i banana – moc witamin
- Karczochy marynowane – przepis na smaczne i wyraziste w smaku pikle!
- Krem z dyni thermomix – wyśmienity przepis na aromatyczną zupę krem z dyni
- Kultowa surówka colesław jak z KFC – jak przygotować?
- Makowiec Thermomix – podajemy składniki i prosty przepis
- Gąski marynowane – przepis na pyszne i aromatyczne grzyby!
Archiwum: lipiec 2024