Kopytka to dobrze znane, delikatne kluski, które przygotujesz w kilka minut. Jeśli do tej pory nigdy ci nie wychodziły – rozpadały się podczas gotowania albo były zbyt twarde – poznaj przepis na kopytka Thermomix. Będą idealne!
Kluski to świetny dodatek do wielu sosów i mięs. Wyśmienicie smakują również jako samodzielne danie. Sprawdź przepis na jedne z nich: kopytka! Thermomix ułatwi ci ich przygotowanie!
Kopytka – tradycyjne danie na polskim stole
Kopytka to danie, które większość osób poznała i uwielbiała w dzieciństwie. Ty również? Dzieciom zwykle smakowały one najbardziej w wersji na słodko. Dorośli z kolei często wybierali danie podane ze skwarkami. Kluski rzesze zwolenników zyskały jednak nie tylko z uwagi na smak. Ważne jest także to, że przygotowuje się je szybko z ogólnodostępnych, niedrogich składników. Jeśli chciałbyś odtworzyć smak dzieciństwa, ale tradycyjny przepis z wyjmowaniem części ziemniaków i zastępowaniem ich mąką ci nie wychodzi, poznaj nasz sposób na pyszne kopytka!
Kopytka Thermomix – przepis
Jak zrobić kopytka? Thermomix pomoże ci w przygotowaniu idealnego ciasta, dzięki czemu kluski będą pyszne, lekkie i bardzo miękkie. Przygotuj potrzebne składniki:
- ok. 0,5 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków (na kluski najlepiej nadają się odmiany mączyste);
- 180 g mąki pszennej;
- 2 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka soli.
Pamiętaj, że do przygotowania wszelkich rodzajów klusek (w tym kopytek) dobrze jest wybierać późne ziemniaki. Młode, dostępne w sklepach wiosną, zawierają więcej wody, więc kluski mogą rozpadać się podczas gotowania. Jeśli mimo wszystko chcesz przygotować kopytka z młodych ziemniaków, zwiększ podaną w przepisie ilość mąki. Warto jednak wiedzieć również, że im więcej mąki dodasz do ciasta, tym twardsze kluski otrzymasz. Dlatego też lepiej jest wyrabiać nawet lekko klejące się ciasto – ugotowane z niego kopytka będą bardziej miękkie i delikatne w smaku.
Do misy Thermomixa wsyp mąkę oraz kaszę i dodaj ziemniaki. Rozdrabniaj przez 10 sekund na obrotach 4. Dodaj jajko i sól i za pomocą kopystki wymieszaj wszystko na gładkie ciasto (wystarczy 30 sekund, obroty 4). Teraz przygotuj duży garnek z wodą i wsyp do niego łyżeczkę soli. W czasie, gdy woda będzie się gotowała, zdążysz wyrobić ciasto. Wyjmij je z Thermomixa i wyłóż na posypany mąką blat kuchenny albo stolnicę. Podziel ciasto na dwie części i z każdej uformuj dość cienki wałek. Odkrawaj od niego ok. 2 cm kawałki i wrzucaj na wrzącą wodę. Zamieszaj kopytka delikatnie, aby się nie posklejały. Kluski należy gotować od 3 do 5 minut od momentu wypłynięcia. Najlepiej podawać je od razu, jeszcze gorące. Dobrze smakują jednak również na drugi dzień np. podsmażone na maśle.
Z czym podawać kopytka?
W książkach kucharskich możesz znaleźć różne sposoby na to, jak podawać kopytka. Zaserwowane solo, z masłem i cukrem albo skwarkami i podsmażoną cebulką będą stanowiły sycący, szybki obiad. Kopytka możesz także podać z sosem pieczarkowym, grzybowym albo jako dodatek do pieczeni. Kopytka Thermomix w takiej wersji sprawdzą się zarówno ugotowane, jak i podsmażone.
Jeśli chcesz, możesz też nieco zmodyfikować podstawowy przepis i w ten sposób przemycić do diety swojej rodziny warzywa. Wystarczy dodać do ciasta na kopytka puree z dyni albo liście szpinaku. Jeśli ciasto połączysz z twarogiem, otrzymasz kolejne pyszne danie: tzw. pierogi leniwe. Najlepiej smakują one polane stopionym masłem i posypane cukrem.
Kopytka to jedno z dań mącznych uwielbianych zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Z pewnością zasmakują również twojej rodzinie. Wypróbuj sprawdzony przepis i zaskocz rodzinę pysznym obiadem!
Zobacz także:
- Kluski z makiem Thermomix – przepyszny deser nie tylko na święta
- Kluski śląskie – Thermomix jako sposób na przygotowania tradycyjnego dania
- Uszka wigilijne – Thermomix – poznaj składniki i przepis!
- Ciasto na naleśniki Thermomix (gotowe naleśniki smakują obłędnie!)
- Racuchy? Thermomix ci pomoże – sprawdź przepis!
- Kulebiak z kapustą i grzybami – Thermomix – składniki i przygotowanie