Kapusta marynowana na occie z dodatkiem warzyw to pyszna sałatka do słoika, idealna na zimę. Dowiedz się jak przygotować ją krok po kroku!
Kapusta marynowana w zalewie octowej, z dodatkiem warzyw takich jak na przykład marchewka, seler, papryka, cebula czy czosnek oraz przyprawami, nadającymi jej odpowiedni smak i aromat to pomysł na prostą w przygotowaniu i zarazem bardzo pyszną sałatkę. Tak przygotowana marynowana kapusta to smaczna przekąska, którą można przechowywać w lodówce, idealny dodatek do obiadu, a także pomysł na aromatyczną kapustę na zimę, którą można włożyć do słoika. Pora dowiedzieć się jak przyrządzić smaczną kapustę marynowaną w prosty i nie wymagający dużego nakładu czasu sposób. Marynowana kapusta, podobnie jak kapusta kiszona zawiera duże ilości witaminy C i świetnie odnajduje się w roli surówki do obiadu, idealnej w okresie jesienno – zimowym.
Kapusta marynowana – lista składników
Choć marynowaną kapustę można przygotowywać na różne sposoby, ograniczając się wyłącznie do kilku podstawowych składników, tak naprawdę każdy kolejny dodatek, wzmacnia jej smak i czyni ją jeszcze smaczniejszą. Dlatego też poza marchewką warto dodać do niej na przykład papryczkę chili, która wzmocni smak sałatki, sprawiając, że stanie się ona bardziej pikantna, a przez to wyrazista. Oto lista składników, które pozwolą przygotować marynowaną kapustę w nieco odmienionej wersji:
- 2 kg kapusty (można wykorzystać białą lub czerwoną kapustę);
- 1 papryczka chili;
- 4 ząbki czosnku;
- 4 marchewki średniej wielkości;
- 5 goździków;
- 4 liście laurowe;
- ok. 10 ziaren ziela angielskiego;
- 100 g cukru;
- 2 łyżki soli;
- pieprz do smaku;
- 1 l wody;
- 100 ml octu;
- 100 ml oleju (najlepiej słonecznikowego).
Kapusta marynowana – sposób przygotowania
Przygotowanie marynowanej kapusty należy rozpocząć od jej umycia i pokrojenia lub poszatkowania wedle uznania. Marchewkę należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Papryczkę chili po umyciu i wyjęciu ze środka nasion można pokroić na cienkie plastry. W cienkie plasterki można też pokroić obrane ząbki czosnku. Z pozostałych składników należy przygotować marynatę, rozpoczynając od rozpuszczenia soli i cukru w wodzie z dodatkiem pieprzu, liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i goździków. Tak przygotowaną marynatę doprowadzić do wrzenia. Podczas zagotowywania można ją mieszać, tak aby wszystkie składniki mogły się ze sobą połączyć.
Zagotowaną marynatę należy zdjąć z ognia i wlać do niej ocet oraz olej i wymieszać. Do garnka najlepiej o kształcie kwadratu należy dodawać kolejno na dno posiekaną na drobne kawałki kapustę i warzywa, a na nie warstwę czosnku i papryczki chili, aż do wyczerpania wszystkich składników. Tak ułożone warstwy należy zalać gotową chłodną marynatą, a następnie przykryć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce, najlepiej do lodówki na około 24 godziny. Całość można też przełożyć do słoików, zalać gorącą marynatą, osuszyć brzegi, zakręcić i pasteryzować. Każda z tych metod pozwoli przygotować równie smaczną surówkę z marynowanej kapusty, idealnie sprawdzającą się jako dodatek do obiadu, świetnie komponującą się z smażonymi lub pieczonym mięsami, sosem z grzybów oraz innymi dodatkami.
Kapusta marynowana z warzywami w zalewie octowej to pyszna i niezwykle aromatyczna surówka, którą można wykorzystać po upływie 24 godzin lub pasteryzować, umożliwiając w ten sposób jej dłuższe przechowywanie.
Zobacz także:
- Marynowana marchew – jak przygotować marchewkę marynowaną w occie?
- Marynowana rzepa – przepis który Cię zaskoczy!
- Cebula marynowana – szybki przepis na marynowaną czerwoną cebulę w occie
- Papryka marynowana z miodem – przepis na sprawdzoną przekąskę
- Papryczki chili marynowane – przepis na marynowane papryczki chili w zalewie
- Buraczki marynowane – idealny dodatek do obiadu!