Przydatne porady:
- Kojarzone ze Śląskiem kluski znajdują się na liście potraw tradycyjnych dwóch województw: śląskiego i opolskiego.
- Kluski śląskie to proste czteroskładnikowe danie – wystarczą ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko i sól.
- Charakterystyczna dziurka w kluskach śląskich to miejsce na sos oraz sposób na równomierne gotowanie ciasta.
Kluski śląskie – co to za potrawa?
Kluski śląskie to produkt tradycyjny województwa opolskiego i śląskiego. Te ziemniaczane kluski przygotowywane na bazie gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej wyróżniają się niecodziennym kształtem. Formowane są w spłaszczone kulki z wgłębieniem pośrodku.
Przygotowanie klusek śląskich krok po kroku
Pierwotny przepis na kluski śląskie zawierał jedynie mąkę ziemniaczaną i ziemniaki. Z czasem dodano do niego także jajka i sól, dzięki czemu poprawiła się konsystencja ciasta. Jak ugotować kluski śląskie, aby zachwycały smakiem?
Najważniejsze są odpowiednie proporcje – dzięki temu przygotowana masa jest plastyczna, a formowanie klusek nie sprawia problemu. Stosunek objętościowy ugotowanych ziemniaków do mąki ziemniaczanej to 4:1 albo 3:1. Do tego dodajemy soli do smaku i opcjonalnie surowe jajko. Wygląd klusek zależy od gatunku ziemniaków i intensywności koloru żółtka. Mogą być białokremowe, ale też lekko żółtawe.
Po ugotowaniu ziemniaki (wciąż gorące) należy zmielić lub przecisnąć przez praskę i połączyć z innymi składnikami. Wyrobione ciasto na kluski formuje się w wałek, kroi go na kawałki i nadaje im właściwy kształt – „dziurkę” robi się palcem. Co ciekawe, dekoracyjna dziurka pełni nie tylko funkcję estetyczną. Jest to miejsce, w jakim zatrzymuje się podany z kluskami sos. Sama dziurka sprawia też, że kluski gotują się równomiernie.
Przygotowane kluski śląskie należy wrzucić do wrzącej osolonej wody – gotować około minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu można okrasić je stopioną słoniną lub sosem albo podać na słodko: ze śmietaną i cukrem lub z dżemem.
Czy kluski śląskie są zdrowe?
Kluski śląskie zawierają przede wszystkim węglowodany, dlatego szybko zapewniają poczucie sytości. Jednak tylko w niewielkim stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Przyjmuje się, że jest to zaledwie 10–17% zalecanego spożycia takich składników jak witamina C i E, witaminy z grupy B czy potas.
Jak ugotować kluski śląskie popularne w polskiej kuchni?
Znane wszystkim kluski z dziurką to nic innego jak ziemniaczane kluski podawane z aromatycznym sosem lub ze skwarkami. Nierzadko są też dodatkiem do mięsnych potrawek i gulaszu czy kotletów schabowych. Przygotowanie klusek śląskich nie jest trudne. Będziesz potrzebować ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej w proporcji 4:1 lub 3:1, odrobiny soli do smaku oraz jajka. Składniki musisz zagnieść na gładką, plastyczną masę – uformuj z niej wałek i wycinaj z niego kawałki, z których powstaną poszczególne kluski. Każdy kawałek ciasta formuj w spłaszczoną kulkę z dziurką pośrodku, a potem gotuj w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia.
Zobacz także:
- Gotowanie ziemniaków – jak ugotować ziemniaki?
- Jak ugotować ziemniaki w mundurkach – praktyczne porady
- Jak ugotować kwaśnicę – domowy przepis na tradycyjne danie
- Jak ugotować mrożone pierogi? Przedstawiamy prosty przepis!
- Gotowanie żurku – jak ugotować żurek?
- Jak ugotować jajko w mikrofali – przepisy i porady