Jak ugotować kapustę kiszoną? Przedstawiamy prosty przepis!

Kapusta kiszona jest bardzo popularnym składnikiem w polskiej kuchni. Stanowi podstawę wielu sałatek i potraw (np. bigosu i świątecznych pierogów). Jakie ma wartości odżywcze? Jak ugotować kapustę kiszoną? Odpowiedź znajdziesz poniżej!

Kapusta kiszona to bardzo zdrowy produkt. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Spożywanie jej reguluje pracę przewodu pokarmowego, pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit i sprzyja wytwarzaniu hormonu szczęścia. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak ugotować kapustę kiszoną! 

Kapusta kiszona – co warto o niej wiedzieć?

Kapusta kiszona to popularny produkt w kuchni środkowo- i wschodnioeuropejskiej. Charakteryzuje się kwaśnym smakiem, który zawdzięcza bakteriom mlekowym biorącym udział w procesie fermentacji. Jest często wykorzystywana jako dodatek do dań, chociaż stanowi też podstawę wielu z nich, np. bigosu (w przypadku tego typu dań warto wiedzieć, jak ugotować kapustę kiszoną).

Zazwyczaj przyprawia się ją kolendrą, koperkiem i kminkiem. Przygotowana kapusta kiszona zawiera często marchewkę i jabłko. Jest ona często podawana w towarzystwie dań z wieprzowiny (kotlety schabowe, pieczeń), ale także używana do gulaszu wołowego i rosołu. 

Jest popularna w kuchniach krajów Europy Środkowej i Wschodniej takich jak Polska, Czechy i Węgry. W Stanach Zjednoczonych kapusta kiszona jest nawet podawana z hot dogami i hamburgerami!

Jakie witaminy ma kapusta kiszona? W jaki sposób jej spożywanie może wspomóc ludzki organizm?

Kapusta kiszona jest popularna w wielu częściach świata. Uważa się, że żywność fermentowana jest dobra dla zdrowia jelit, a kapusta kiszona nie jest wyjątkiem. Proces fermentacji pomaga rozbić błonnik w kapuście, ułatwiając organizmowi wchłanianie jej składników odżywczych. 

Zobacz też:  Gotowanie golonki - jak ugotować golonkę?

Jest ona cennym źródłem witamin A, C i E, witamin z grupy B, potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Zawiera też bakterie probiotyczne, które mają korzystny wpływ na zdrowie jelit. Jej spożywanie poprawia trawienie, wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza stany zapalne.

Ponadto kapusta kiszona zawiera probiotyki, które są żywymi bakteriami mającymi prozdrowotne właściwości. Uważa się, że probiotyki pomagają poprawić zdrowie układu pokarmowego, zwiększyć odporność, a nawet zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych. Chociaż potrzeba więcej badań, aby potwierdzić te potencjalne korzyści zdrowotne, nie ma wątpliwości, że kapusta kiszona jest pożywną żywnością, którą może cieszyć się każdy.

Trzeba też pamiętać, że kapusta kiszona zawiera dużą ilość sodu. Z tego powodu powinno się ją spożywać z umiarem. Jest jednak sposób na zmniejszenie zawartości sodu. Wystarczy płukać kapustę w zimnej wodzie.

Jak ugotować kapustę kiszoną?

Na początku kapustę kiszoną przepłucz wodą. Odcedź ją i posiekaj ostrym nożem. Kolejnym krokiem jest przesmażenie na maśle posiekanej cebuli. Następnie dodaj przygotowaną wcześniej kapustę. Wlej do garnka wrzącą wodę (kapusta w niej powinna być lekko przykryta). Dodaj odrobinę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość gotuj do miękkości. Co jakiś czas mieszaj. W razie, gdyby kapusta była wodnista, gotuj ją bez przykrycia. Pod koniec wrzuć do garnka ziele angielskie i liść laurowy. Całość dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

Do jakich dań dodaje się kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona jest uniwersalnym składnikiem, który znajduje zastosowanie w wielu przepisach. Jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych sposobów na wykorzystanie kapusty kiszonej jest surówka. Bardzo często podaje się ją razem z rybą. Surówka z kapusty kiszonej znakomicie się sprawdza w sezonie przeziębieniowym. 

Do popularnych dań z kapustą kiszoną należą: kwaśnica po góralsku na żeberkach, bigos myśliwski, bigos staropolski, ryba z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami, kapuśniak, krokiety, tarta z kapustą i grzybami, bułeczki z farszem, paszteciki drożdżowe, pierogi z kapustą i grzybami, duszona golonka w kapuście kiszonej i kapusta wigilijna z grzybami.

Zobacz też:  Jak ugotować tapiokę? Przedstawiamy prosty przepis!

Inną potrawą wykorzystującą kapustę kiszoną jest gulasz szegedyński. Jest to bardzo syty posiłek, który składa się z kiszonej kapusty, cebuli, mięsa wieprzowego oraz dużej ilości wędzonej papryki. Bardzo dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami i kwaśną śmietaną.

Kapusta kiszona to bardzo wartościowy produkt spożywczy, który zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Jest niskokaloryczna i zawiera mało tłuszczu. Zawiera cenny błonnik, magnez, żelazo, wapń, przeciwutleniacze oraz witaminy A, C, E i witaminy z grupy B. Jej spożywanie pozytywnie wpływa na zdrowie jelit, zmniejsza stany zapalne, wzmacnia odporność i obniża ryzyko zachorowania na raka. Wiesz już, jak ugotować kapustę kiszoną. Teraz pora wykorzystać tę wiedzę w praktyce i przygotować wartościowy posiłek dla całej rodziny!



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz