Jak ugotować barszcz ukraiński? Przedstawiamy prosty przepis!

Barszcz ukraiński jest nie tylko bardzo smaczny, ale także bardzo zdrowy dzięki świeżym warzywom, które są jego podstawą. Jakich wartości odżywczych dostarcza organizmowi spożywanie tej zupy? Jak ugotować barszcz ukraiński? Odpowiadamy!

Barszcz ukraiński jest zupą gotowaną na bulionie. W jej skład zazwyczaj wchodzą takie składniki jak świeża kapusta, marchew, buraki, ziemniaki, czosnek, korzeń pietruszki, słodka papryka i koncentrat pomidorowy. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak ugotować barszcz ukraiński!

Barszcz ukraiński – co warto o nim wiedzieć?

Barszcz ukraiński to danie pochodzące z Ukrainy, które jest jednym z dań narodowych w tym kraju. Jest też często podawany w naszym kraju, jednak przepis został dość mocno zmodyfikowany, głównie przez dodanie fasoli.

Zupa ta charakteryzuje się dużą ilością czosnku. W smaku barszcz ukraiński jest słodko-kwaśny, a swój intensywny kolor zawdzięcza burakom. Barszcz ten może być przyrządzony zarówno w wersji mięsnej, przygotowywanej przeważnie na bulionie drobiowym, jak i wegetariańskiej, którą przygotowuje się na wywarze fasolowym albo fasolowo-grzybowym.

Tak naprawdę tradycyjny przepis na barszcz ukraiński jest dość często modyfikowany wedle upodobań kulinarnych danej osoby. Do zupy dodaje się też np. skwarki ze słoniny, jajka gotowane na twardo i gęstą śmietanę.

Jest to bardzo rozgrzewająca i dodająca energii zupa, dlatego w Polsce po barszcz ukraiński najchętniej sięga się w okresie jesienno-zimowym. Jest to posiłek niskokaloryczny, a dzięki warzywom wchodzącym w jej skład zawiera dużo cennych substancji odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Z tych powodów warto wiedzieć, jak ugotować barszcz ukraiński, bo dzięki temu nasz kulinarny repertuar zostanie wzbogacony o bardzo zdrowe danie.

Zobacz też:  Jak ugotować ryż na mleku z jabłkami – praktyczne porady

Czy barszcz ukraiński jest zdrowy? Jak jego spożywanie może wspomóc ludzki organizm?

Do przygotowania barszczu ukraińskiego używa się dużej ilości warzyw, dzięki którym zupa ta jest cennym źródłem składników odżywczych. Spożywanie barszczu dostarcza ludzkiemu organizmowi magnezu, fosforu, cynku, sodu, potasu, wapnia, miedzi, manganu, żelaza, witamin A, C i E oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3).

Magnez jest ważnym budulcem tkanki kostnej, a do tego pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi. Fosfor zmniejsza ból stawów i wpływa korzystnie na prawidłową pracę nerek. Cynk wzmacnia układ odpornościowy i poprawia stan paznokci i włosów. Sód jest pomocny w utrzymywaniu równowagi wodnej (ilość płynu wewnątrz i na zewnątrz komórek organizmu) i elektrolitowej w organizmie. Potas korzystnie wpływa na pracę mięśni, a wapń jest niezbędny dla zdrowia zębów i kości. Pomaga też utrzymać prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego. 

Miedź jest znana z tego, że pomaga zapobiegać powstawaniu chorób nerek i kości. Wpływa też pozytywnie na pracę mózgu i wzmacnia odporność. Mangan reguluje metabolizm kostny i wspiera proces gojenia kości (jest to szczególnie ważne w trakcie rekonwalescencji i profilaktyce osteoporozy). Natomiast żelazo pomaga dostarczać tlen do mięśni i narządów w ludzkim organizmie.

Jak ugotować barszcz ukraiński?

Główne składniki potrzebne do przygotowania barszczu ukraińskiego to: pietruszka, marchewka, seler, por, ziemniaki, kapusta, buraki, cebula, masło, fasola (biała lub czerwona) sos pomidorowy, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i porcja rosołowa (np. z kaczki).

Najpierw umyj porcję rosołową. Jeśli nie chcesz, by bulion był zbyt tłusty, z mięsa zdejmij skórę. Włóż mięso do garnka, zalej je dwoma litrami wody i zacznij gotować. Następnie pokrój pietruszkę i marchewkę w paski lub kostkę. Gdy mięso w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj do niego pietruszkę, marchewkę, liście laurowe, pora, selera i ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. godzinę. 

Zobacz też:  Jak ugotować jajka na twardo?

Kolejnym krokiem jest umycie buraków i gotowanie ich w osolonej wodzie do momentu, aż będą miękkie. Gdy buraki będą gotowe i ostygną, obierz je ze skóry. Potem zetrzyj je na dużych oczkach tarki.

Następnie posiekaj kapustę i zagotuj ją w osolonej wodzie. Teraz przecedź bulion, oddziel mięso od kości i z powrotem dodaj je do bulionu. Kolejnym krokiem jest obranie i pokrojenie ziemniaków w kostkę. Gdy to zrobisz, wrzuć je do garnka i gotuj przez ok. 15 minut. Na koniec gotowania do bulionu dodaj kapustę.

Teraz obierz cebulę, a potem pokrój ją w kostkę. Następnie podduś ją delikatnie na maśle na rozgrzanej patelni. Do cebuli dodaj sos pomidorowy i buraki. Wszystkie składniki podsmaż (nie zapomnij ich co chwilę mieszać!). Gotową zasmażkę dodaj do bulionu. Dodaj też fasolkę z puszki. Całość gotuj przez chwilę. Na koniec dopraw zupę wedle uznania. Smacznego!

Barszcz ukraiński jest bardzo lubianą zupą w Polsce. Jest ceniony nie tylko za smak, ale również za swoje wartości odżywcze. To rozgrzewająca, sycąca i bardzo wartościowa zupa. Stanowi ona źródło wielu witamin i składników odżywczych. W artykule opisaliśmy, jak ugotować barszcz ukraiński. Jest to danie, które powinno wzbogacić twój kulinarny repertuar – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym!



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz