Bez dwóch zdań usmażone kapelusze kani to wyjątkowy przysmak wprost z polskich lasów. Odpowiednio przygotowane wyglądają i smakują podobnie jak kotlety schabowe. Jak smażyć kanie po powrocie z lasu?
Polska tradycja kulinarna bardzo chętnie czerpie z tego, co daje jej natura. W okresie letnim i jesiennym znakomitym miejscem do zbierania świeżych produktów są lasy. To w nich znajdziemy m.in. czubajkę kanię, czyli grzyba o charakterystycznym dużym i płaskim kapeluszu. To tą część panieruje się w jajku i bułce tartej i przygotowuje na rozgrzanym tłuszczu. Jak smażyć kanie, by były chrupiące i smaczne?
Kiedy zbierać kanie?
Sezon na kanie zbiega się z okresem zbierania innych leśnych grzybów. Zazwyczaj duże kapelusze zbiera się od połowy lata do późnej jesieni. Wpływ na wysyp czubajki ma m.in. temperatura oraz liczba ciepłych opadów latem.
Nie pomyl czubajki z innymi grzybami
Kania to grzyb jadalny z rodziny pieczarkowatych, jednak stosunkowo prosto pomylić go ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. W związku z tym na zbieranie kani powinni decydować się tylko doświadczeni grzybiarze, a w przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto zrezygnować ze zbiorów. W przeciwnym razie może to skutkować poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia osoby, która zje fałszywe kanie.
Czy te grzyby mają właściwości odżywcze?
Kanie to nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze grzyby. Są niskokaloryczne oraz zawierają małe ilości tłuszczu i węglowodanów, oraz duże ilości białka. Ponadto w ich składzie znajdują się m.in. witaminy A, B1, B2, C, D, E, PP oraz mangan, potas, żelazo, sole mineralne i fosfor. Ze względu na zawartą w nich chitynę, kanie należą do ciężkostrawnych produktów i nie powinno się ich spożywać tuż przed snem.
Przepis na kanie smażone w panierce a’la kotlet schabowy
Na samym początku kanie należy oczyścić z piasku i innych zabrudzeń i pozostałości leśnych. Szczególną uwagę należy zwrócić na kapelusze z blaszkami, ponieważ pomiędzy nimi znajduje się najwięcej zanieczyszczeń. Później w talerzu rozbija się jajka z solą. Aby przyrządzić kanie, należy je obtoczyć w mące i jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane grzyby można smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone kanie warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Kotlety doskonale pasują do klasycznych dodatków, w tym m.in. ziemniaków, surówki, czy też świeżych warzyw. Danie to jest atrakcyjną alternatywą dla klasycznych potraw mięsnych.
Poznaj podobne przepisy
Wymagania wybrednych smakoszy mogą spełnić również kanie w cieście. Powstaje ono z jajka, mąki i mleka, które łączy się w jednolitą masę. Ciasto tego typu powinno być nieco gęstsze, niż te przygotowywane tradycyjnie na naleśniki. Następnie doprawia się je solą i pieprzem do smaku oraz dodaje proszek do pieczenia. W tak przygotowanym cieście macza się grzyby, a następnie przesmaża na średnim ogniu na złoty kolor. Kanie można podawać z dodatkami lub z dedykowanym sosem. Uważaj, aby nie przeciągnąć kotletów. Jeżeli pozostaną na patelni zbyt długo, to mogą być wysuszone i twarde. Starannie przygotowane kanie to rarytas polskiej kuchni, który stanie się w sezonie częstym gościem na twoim stole.
Zobacz także:
- Boczniaki smażone można podawać w różnej postaci, m.in. w panierce niczym schabowe. Jak smażyć boczniaki by były idealne i smaczne?
- Jak smażyć schabowe, żeby były miękkie i soczyste? Poznaj niezawodne sposoby, dzięki którym kotlet schabowy będzie jak marzenie.
- Boczniaki panierowane to grzyby posiadające wyjątkowe wartości odżywcze. Jak długo smażyć boczniaki, aby były soczyste i smaczne?
- Jak smażyć schabowe?
- Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Sprawdź skuteczne sposoby przez zbliżającym się sezonem na kurki
- Jak smażyć kurki? Sprawdź sprawdzone sposoby na kurki smażone z cebulką i jajecznicę z kurkami.