Jak przyrządzić rydze w prosty i smaczny sposób? Rydze smażone na maśle to nie jedyna opcja.

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów i charakterystyczny dar lasu, który pojawia się na polskich stołach. Jak przyrządzić rydze zgodnie z kulinarną sztuką?

Oczywiście najlepsze są te świeże. W związku z tym optymalnym wyborem jest przygotowanie grzybów od razu po powrocie z lasu lub zakupie ich w sklepie. To jeden z produktów, które preferują prostą, szybką i smaczną technikę gotowania. Najpopularniejsze są te przesmażone na maśle z czosnkiem lub w zalewie octowej. Obróbka termiczna potrwa kilka minut, po czym danie będzie gotowe do spożycia. Jak przyrządzić rydze, aby spełnić oczekiwania nawet największych smakoszy?

Sezon na zbieranie rydzów

Ich katalogowa nazwa to mleczaj rydz. To jadalny grzyb, który w polskich lasach pojawia się w okresie od sierpnia do listopada. Najczęściej zbierany jest w lasach iglastych oraz w młodych drzewostanach na piaszczystym podłożu. Kapelusze i blaszki grzybów cechują się ciemnopomarańczową barwą i mogą być różnej wielkości.

Jak rozpoznać rydza?

Jednym ze sposobów na rozpoznanie grzyba w trakcie zbiorów jest przełamanie go. Wówczas powinien wydzielać pomarańczowe mleczko. Ponadto w kontakcie z powietrzem zielenieje. W lesie możesz spotkać również podobne okazy, które będą trujące. Wśród nich znajdują się m.in.: krowiak podwinięty i mleczaj wełnianka. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości, to rekomenduje się pozostawienie grzybów w lesie. Spożycie trujących gatunków może powodować groźne konsekwencje zdrowotne.

Jak przyrządzić rydze szybko i smacznie? Postaw na proste przepisy kulinarne

Bez dwóch zdań rydze należy przygotowywać prosto i szybko. Na samym początku zebrane okazy należy dokładnie oczyścić i wypłukać w wodzie. W ten sposób pozbędziesz się piasku, a także innych leśnych pozostałości. Kolejnym krokiem jest odcięcie trzonków i pozostawienie samych kapeluszy. Na patelni rozpuść masło, a następnie układaj kapelusze w równych odstępach blaszkami do góry. Grzyby te potrzebują dosłownie kilka minut z każdej strony do momentu, aż odparują soki. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu i dopraw solą i pieprzem do smaku. Smażone rydze na maśle doskonale sprawdzają się z natką pietruszki, a także w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków. Wyjątkowy smak grzybów wzbogaci również wiele innych potraw. Mogą być traktowane jako przekąska lub pełnoprawne danie. Przepis na rydze smażone to najczęściej stosowany w Polsce wariant, który spotkamy również w prestiżowych restauracjach. Podobne przepisy na rydze z patelni mogą się niewiele różnić.

Zobacz też:  Gotowanie na parze – zdrowy i smaczny sposób przygotowywania potraw!

Czy warto zrobić marynowane rydze?

Jak najbardziej tak. Rydze marynowane z powodzeniem przetrwają przez kilka miesięcy, jednak w tym celu należy wybrać tylko dorodne i zdrowe osobniki. Rydze to grzyby, które doskonale sprawdzają się w zalewie octowej. Wystarczy przygotować miksturę z proporcjami około 30% octu i 70% wody oraz dodać do niej cebulę, sól, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Następnie całość zagotuj. W słoikach ułóż przesmażone na maśle produkty, a następnie zalej je gotującą się zalewą i szczelnie zamknij. Tak przygotowane przetwory zachowają swoją świeżość przez wiele miesięcy, choć z powodzeniem można spożywać je już po kilku dniach.

Mrożenie sposobem na mleczaje

Mleczaje z powodzeniem można mrozić, jednak należy je spożyć w ciągu kilku miesięcy od grzybobrania. Do zamrażania nadają się tylko zdrowe i świeże grzyby, które najpierw trzeba dokładnie oczyścić. Dopiero później można je przesmażyć lub zblanszować oraz umieścić w dedykowanych pojemnikach. Dzięki temu unikniesz ewentualnej goryczy. W zależności od potrzeb, zamrażać okazy pokrojone lub w całości. Odmrożone rydze zachowują swój zapach, smak i wygląd. Dzięki temu jeszcze zimą lub wczesną wiosną możesz cieszyć się ich smakiem.



Zobacz także:
Zobacz też:  Jak przyrządzić szparagi? Sprawdź sprawdzone sposoby!
Archiwum: lipiec 2024

Dodaj komentarz