Jak przyrządzić kurki bez gorzkiego smaku? Sos kurkowy, kurki marynowane, czy też smażone na maśle i w śmietanie – jakie smakują najlepiej?

Choć kurki w Polsce cieszą się wyjątkową popularnością, to ich przygotowanie wymaga odpowiedniej wiedzy i techniki. Kluczem jest to, aby grzyby nie miały goryczy. Jak przyrządzić kurki? Poznaj sprawdzone i proste przepisy.

Kurki to grzyby, które smakują pod wieloma postaciami. W polskich domach często stanowią podstawę do sosu kurkowego, który idealnie komponuje się z makaronami, mięsami i potrawami z ziemniaków. Alternatywą pozostają marynowane kurki w occie, które z powodzeniem przetrwają do zimy. Niezależnie od tego, na jaki sposób obróbki pieprzników jadalnych się zdecydujesz, postaraj się uniknąć w nich goryczy. Jak przyrządzić kurki?

Kiedy zbiera się pieprzniki jadalne?

Sezon na kurki w Polsce trwa kilka miesięcy. Zbiera się je z reguły od połowy czerwca do późnej jesieni. Najczęściej spotykane są na piaszczystym podłożu oraz w lasach iglastych i żyją w większych skupiskach.

Jak oczyścić kurki?

Zanim zdecydujesz się na ich gotowanie, musisz najpierw dokładnie oczyścić kurki z piasku. Dobrym wyborem jest kilkukrotne płukanie grzybów w lekko osolonej wodzie. W ten sposób można nie tylko umyć je z piasku, ale również z innych zabrudzeń i pozostałości leśnych.

Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie?

Niewłaściwe przygotowywanie kurek sprawia, że zyskują one charakterystyczny goryczkowy smak. Można jednak tego uniknąć. Aby temu zapobiec, można m.in. postawić na moczenie kurek w mleku, zimnej wodzie, czy też wodzie z dodatkiem cukru. Taka kąpiel powinna trwać minimum 1,5 godziny, po czym z dużym prawdopodobieństwem grzybki będą smaczne i bez goryczy. Jeżeli korzystasz z mrożonych okazów, to ważny jest sposób ich przygotowania przed zamrożeniem. Kurki warto blanszować i osuszyć, a dopiero później umieścić w dedykowanych pojemnikach.

Zobacz też:  Gotowanie na parze – zdrowy i smaczny sposób przygotowywania potraw!

Kurki marynowane w zalewie octowej – czy to dobry wybór?

Dobrym wyborem jest marynowanie. Kurki w zalewie octowej z powodzeniem przetrwają przez wiele miesięcy i są przy tym niezwykle smaczne. Sposób ich przygotowania jest bardzo prosty. Pierwszym krokiem jest gotowanie ich w wodzie, a następnie przygotowanie zalewy. Jej proporcje to około 30% octu i 70% wody z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Taką zalewę doprowadza się do wrzenia, a następnie zalewa nią ugotowane grzyby. Średnio litr zalewy starcza na około 3-4 duże garści grzybów. Tak przygotowane świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań.

Prosty przepis na kurki w śmietanie lub smażone na maśle

Przepisy na dania z kurkami są proste i smaczne. Doskonale pasują do słodkiej śmietany i cebuli. Kurki w sosie są dobrym dodatkiem do makaronu, dań mięsnych, czy też do babki ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę, czosnek, natkę pietruszki, czy koperek. Dodaj kurki i poczekaj aż puszczą sok, a następnie woda z grzybów odparuje. Duże okazy pokrój na mniejsze kawałki. Kurki smażone na patelni powinni spędzić na niej około 10-15 minut, po czym można dodać śmietanki i wina. Gdy sos zgęstnieje, dopraw do smaku i podawaj. Tak przygotowane pyszne kurki to prawdziwy rarytas. Sos z kurek można przechowywać w lodówce przez kilkadziesiąt godzin. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czy pieprzniki jadalne można mrozić lub suszyć?

Jak najbardziej tak. Kurki z powodzeniem można zamrozić lub ususzyć, jednak należy być przy tym ostrożnym. W przypadku mrożenia warto wcześniej blanszować grzyby. Ponadto nadają się do spożycia tylko przez 3 miesiące od czasu zbiorów. Zdecydowanie dłużej poleżą suszone grzyby, które zachowują swój wyjątkowy smak. Z nich możesz przygotować m.in.: sos, jajecznicę, czy też makaron z kurkami.

Zobacz też:  Jak przyrządzić rydze w prosty i smaczny sposób? Rydze smażone na maśle to nie jedyna opcja.


Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz