Ile mleka w proszku na 1 litr wody?

Przygotowujesz napój zastępczy dla swojego dziecka i zastanawiasz się, ile mleka w proszku na 1 litr wody się dodaje? Dokładną odpowiedź zna producent. Nie masz już opakowania? Sprawdź przykładowe wartości i inne, przydatne informacje!

Doświadczeni specjaliści zawsze zalecają staranne zapoznanie się z informacjami na opakowaniu produktu i ścisłe przestrzeganie zaleceń. Dzieci mają różne potrzeby na poszczególnych etapach rozwoju, istnieje wiele rodzajów mleka w proszku dla ludzi. Pełne, o obniżonej zawartości tłuszczu, odtłuszczone… a nawet do lodów i deserów. To, ile mleka w proszku na 1 litr wody wsypiesz, wpłynie m.in. na zawartość składników odżywczych. Czytaj dalej, a poznasz więcej praktycznych porad!

Ile mleka w proszku na 1 litr wody – proporcje i przeliczniki

Różni producenci stosują różne skale. Warto pamiętać, że litr H₂O waży 1000 g. Nie zawsze też istnieje możliwość dokładnego zważenia mleka w proszku. Poniżej orientacyjne wartości w powszechnych metodach odmierzania:

  • 1 szklanka 250 ml – ok. 120 g mleka w proszku;
  • 1 płaska łyżka stołowa – ok. 8 g;
  • 1 łyżeczka – ok. 4 g.

Załóżmy, że producent zaleca dodanie 35 g mleka w proszku do szklanki wody – w przeliczeniu na 1 lit wychodzi 140 g mleka w proszku. Korzystając ze skal przelicznikowych, otrzymasz następujące wartości:

  • ok. 1⅙ szklanki (140 g / 120 g na szklankę);
  • ok. 17,5 łyżek stołowych (140 g / 8 g na łyżkę);
  • ok. 35 łyżeczek (140 g / 4 g na łyżeczkę).

Kolejny przykład – 100 g mleka w proszku na 900 g wody. Ile mleka w proszku na 1 litr wody wyjdzie w takim przypadku? Proporcja 100 do 900 g oznacza 100 g na 900 ml, czyli ok. 111 g na 1 litr wody. W skalach przelicznikowych daje to:

  • niecałą szklankę (111 g / 120 g na szklankę);
  • ok. 14 łyżek stołowych (111 g / 8 g na łyżkę);
  • ok. 28 łyżeczek (111 g / 4 g na łyżeczkę).
Zobacz też:  Solanka do ryb. Ile soli na litr wody?

Inne ważne zasady przygotowania mleka w proszku

Gdy już wiesz, ile mleka w proszku dodać do 1 l wody, nie możesz zapominać o pozostałej części instrukcji. Przede wszystkim pamiętaj, aby woda była przegotowana i ostudzona do odpowiedniej temperatury. Zalecana temperatura wody do rozpuszczania mleka w proszku wynosi najczęściej ok. 70 stopni Celsjusza. Następnie:

  • dodaj odpowiednią ilość mleka w proszku, zgodnie z zaleceniami producenta, do niewielkiej ilości wody;
  • rozprowadź proszek;
  • dolej resztę wody;
  • intensywnie mieszaj do momentu, w którym proszek całkowicie się rozpuści, a mleko zagotuje;
  • reszta zależy od zastosowania. Przed podaniem mleka dziecku ostudź je do ok. 36-37°C.

Przechowywanie mleka w proszku

Zawsze przechowuj mleko w proszku w chłodnym i suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Po otwarciu należy je zużyć w ciągu miesiąca, aby zapewnić jego świeżość i jakość. Mleko w proszku powinno być przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zaleca się używanie pojemników z ciasno dopasowaną pokrywką, aby zapobiec dostępowi powietrza, które może przyspieszyć proces utleniania.



Zobacz także:
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz