Gruszki marynowane w occie – sprawdź nasz przepis!

Gruszki marynowane w zalewie octowej to pyszna przekąska, która zaskakuje niezwykłym aromatem. Poznaj najlepszy przepis na nie!

Gruszki marynowane w occie to pyszny dodatek, który doskonale dopełnia smak soczystych, pieczonych mięs i wędlin, idealnie przełamując ich pikantny smak swoją delikatną słodyczą. To także niezwykle smaczny dodatek do sałatek i innych potraw, w których smak słodki łączy się z kwaśnym i pikantnym. Zamknięte w słoikach marynowane gruszki z odrobiną goździków i szczyptą cynamonu to sprawdzony sposób na kulinarny sukces. Pora dowiedzieć się jak w łatwy i szybki sposób zrobić gruszki w occie.

Gruszki marynowane – składniki

Składniki potrzebne do przygotowania marynowanych gruszek można dowolnie modyfikować dodając lub ograniczając niektóre przyprawy takie jak cynamon i imbir. W zależności od potrzeb można też zwiększać liczbę składników, co pozwoli na przyrządzenie większej ilości porcji i dostosowanie przepisu na gruszki do indywidualnych potrzeb. Do przygotowania marynowanych gruszek potrzeba:

  • 1 kg gruszek;
  • 400 g cukru;
  • korzeń imbiru;
  • 6 – 8 goździków;
  • szczypta cynamonu;
  • 500 ml wody;
  • 350 ml octu winnego.

Gruszki marynowane – sposób przygotowania

Gruszki należy dokładnie umyć, obrać ze skórki, przedzielić na pół i z każdej połówki usunąć gniazda nasienne. Imbir obrać i grubo posiekać. Wodę z octem, imbirem oraz przyprawami zagotować. Pozostawić na ogniu przez około 3 minuty. Dodać pokrojone na ćwiartki gruszki i całość ponownie gotować przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie gruszki wraz z powstałym syropem zdjąć z ognia i przełożyć do wyparzonych słoików. Słoiki z przetworami szczelnie zakręcić wyparzonymi zakrętkami i pasteryzować przez około 10 – 15 minut. Gotowe wyjąć ostrożnie z wody i odwrócić do góry dnem ustawiając na czystej bawełnianej ściereczce. Przechowywać podobnie jak inne przetwory w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zobacz też:  Grzyby marynowane w occie – proste przepisy na grzybki w zalewie

Gruszki marynowane z dodatkiem goździków i cynamonu to świetny dodatek do smacznych sałatek, wędlin i pieczonych mięs, który świetnie przełamuje ich smak.



Zobacz także:
Archiwum: lipiec 2024

Dodaj komentarz