Ziemniaki można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Bardzo popularne jest zwłaszcza ich gotowanie, które tylko z pozoru wydaje się łatwe. Warto skorzystać z paru wskazówek, dzięki którym będą najlepsze w smaku. Jak ugotować ziemniaki w poprawny sposób?
Przygotowanie ziemniaków
Zanim przystąpi się do ugotowania ziemniaków to należy je odpowiednio wybrać. Warto kupować Typ A, gdzie pozostają one zwarte i ciężko o ich rozpadanie się. Jeżeli po ugotowaniu chce się z nich purée to warto postawić na Typ B. Miąższ będzie tu bardziej zwarty, dzięki czemu łatwiej o zgniatanie pod naciskiem. To najczęściej gotowane ziemniaki w Polsce. Typ C z kolei posiada dużą ilość skrobi, co polecane jest w przypadku tworzenia klusek. Powinno się uniknąć ziemniaków zazielenionych lub spleśniałych. Nie wystarczy tutaj zwykłe odkrojenie ich części – będzie on wówczas w całości do wyrzucenia.
Podstawowe zasady gotowania
Pierwszą czynnością jest gotowanie wody, aż będzie gorąca. W przypadku zimnej dochodzi do zużywania się wielu składników odżywczych. Najlepiej wrzucić ziemniaki bezpośrednio do wrzątku. Jak ugotować ziemniaki jeśli chodzi o ilość wody? Musi być jej na tyle dużo, żeby wszystkie były w całości zalane. Czas gotowania może być różny, ale najczęściej jest to około 25 minut. Warto na bieżąco sprawdzać miękkość i smak ziemniaka.
Nie należy przesadzać z ogniem i utrzymywać go na średnim poziomie. W przeciwnym razie może dojść do wykipienia. Warto używać pokrywki, gdzie para wodna może wydostawać się przez mały otwór. Jeśli go nie posiada to można ją po prostu uchylić. W ten sposób nie zaleje się niepotrzebnie kuchni. Ziemniaki należy też odpowiednio przysolić. Najczęściej używa się około 1,5 łyżeczki soli na 2 litry wody. Należy ją dokładnie i równomiernie wymieszać. W celu sprawdzenia, czy ziemniaki się ugotowały warto użyć widelca. Powinien być one miękkie, ale nie na tyle, że rozpadały się w garnku.
Ziemniaki w mundurkach
Wiele osób stosuje alternatywną metodę gotowania, którymi są ziemniaki w mundurkach. W tym celu należy je przygotować bez obierania, wrzucając je do wody w skórkach. Należy wtedy pamiętać, żeby dokładnie oczyścić je z brudu. Czas gotowania i solenie jest wtedy podobne, ale warto na bieżąco sprawdzać stan ziemniaków. Jeśli komuś zależy na czasie gotowania może pokroić je na mniejsze części albo zwiększyć ogień. Dzięki temu z 30 minut można sobie poradzić nawet w 15. Innym sposobem przygotowywania ziemniaków jest szybkowar lub nawet mikrofalówka. Jak ugotować ziemniaki, żeby były najlepsze? Lepiej skorzystać z tradycyjnego obierania i korzystania z garnka.
Zobacz także:
- Jak ugotować ziemniaki w mundurkach – praktyczne porady
- Jak ugotować ryż na mleku?
- Gotowanie brukselki – jak ugotować brukselkę?
- Jak ugotować ryż basmati – poradnik krok po kroku
- Gotowanie makaronu – jak ugotować makaron?
- Gotowanie ciecierzycy – jak ugotować ciecierzycę?