Buraki charakteryzują się przyjemnym smakiem i posiadają liczne walory zdrowotne. Dlatego warto włączyć je do diety. Można spożywać je na surowo oraz po obróbce termicznej. Wystarczy odpowiednio je oczyścić, a następnie gotować w wodzie aż do miękkości.
Jak przygotować buraki przed gotowaniem?
Jak zaznaczono na wstępie, buraki smakują wyjątkowo po obróbce termicznej. Zanim zaczniemy je jednak gotować, warzywa muszą zostać właściwie przygotowane. Najistotniejsze jest jednak to, aby sięgnąć po warzywa wysokiej jakości. Najzdrowsze będą rzecz jasna buraki ekologiczne, najlepiej z własnego ogródka. Nic się jednak nie stanie, jeśli zakupimy buraki w supermarkecie. Ważne jest jednak to, aby warzywa były świeże i jędrne. Zanim zaczniemy gotować buraki, trzeba dokładnie je oczyścić. Potrzebna będzie nam do tego szczoteczka oraz rzecz jasna woda. Staranne mycie buraków szczoteczką pod bieżącą wodą pozwala na usunięcie z nich chociażby resztek ziemi oraz ewentualnych pozostałości nawozów. Ponadto, mycie buraków pozwoli na pozbycie się piasku. Ważne jest jednak to, aby buraki myć delikatnie. W przeciwnym bowiem razie istnieje spore prawdopodobieństwo uszkodzenia skórki. Pod skórką znajduje się zaś najwięcej witamin.
W jaki sposób gotować buraki, aby były smaczne?
Po oczyszczeniu skórki buraków konieczne staje się ich ułożenie w garnku, koniecznie bez obierania. Warzywa trzeba zalać wodą tak, aby były one przykryte. Czas gotowania buraków może być różny. Wiele zależy bowiem od rozmiaru warzyw. Jak powszechnie wiadomo, dużych rozmiarów buraki trzeba będzie gotować dłużej, a te niewielkie krócej. W przypadku tych dużych, czas gotowania może wynieść nawet do 40 minut. Małe buraczki mogą być miękkie nawet po 20 minutach. Ważne jest to, aby co jakiś czas wbijać nóż w warzywo i sprawdzać, czy jest ono odpowiednio miękkie. Po ugotowaniu buraków, należy wyłowić je z wody i przełożyć na talerz. Po ostudzeniu, warzywa nadają się do obrania. Skórka powinna odchodzić z nich dość łatwo. Jeżeli bardzo śpieszy nam się z obieraniem buraków, możemy ostudzić je w zlewie z zimną wodą. Warzywa można spożywać w różnej formie. Doskonale smakują starte na tarce i podane do obiadu. Można także przygotować na ich bazie smakowitą sałatkę. Buraki najlepiej komponują się z takimi warzywami jak ziemniaki, dynia czy też kabaczek. Jeżeli zależy nam na korzystnym wpływie buraków na nasze zdrowie, musimy spożywać je systematycznie. Buraki niezwykle korzystnie zadziałają na nasz układ krwiotwórczy, a także poprawią nam nastrój.
Zobacz także:
- Jak szybko ugotować buraki czerwone – praktyczne porady i wskazówki
- Gotowanie brokułów – jak ugotować brokuły?
- Gotowanie szparagów – jak ugotować szparagi?
- Jak ugotować zupę buraczkową – przepis na domowy smak
- Gotowanie brukselki – jak ugotować brukselkę?
- Gotowanie kalafiora – jak ugotować kalafior?