Czy nutella jest zdrowa? Co warto o niej wiedzieć?

Nutella jest smarowidłem cukrowo-tłuszczowym z dodatkiem orzechów laskowych i kakao, produkowanym przez włoską firmę Ferrero. Wykorzystuje się ją do kanapek, ciast, ciasteczek i innych słodkich produktów. Jednak czy Nutella jest zdrowa?

Czy Nutella jest zdrowa? Choć zawiera pewne składniki odżywcze takie jak żelazo i wapń, składa się głównie z cukru i oleju palmowego, który jest szkodliwy nie tylko dla naszego zdrowia, lecz także dla środowiska! Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat Nutelli.

Nutella – podstawowe informacje

Nutella po raz pierwszy została wprowadzona na rynek w latach 60. ubiegłego wieku. Od tego czasu stała się popularnym na całym świecie produktem śniadaniowym i smarowidłem do kanapek. Głównymi składnikami Nutelli są cukier, kakao w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, orzechy laskowe, olej palmowy, emulgator lecytyny oraz wanilina – związek chemiczny, będący jednym ze składników zapachowych wanilii. 

Można ją stosować jako smarowidło do tostów lub naleśników, a także jako składnik wypieków. Nutella jest również dostępna w wielu innych smakach, w tym truskawkowym i waniliowym.

Czy nutella jest zdrowa? Jakie ma wartości odżywcze?

Nutella jest pyszna, ale czy na pewno zdrowa? W porównaniu z innymi słodyczami charakteryzuje się ona sporą zawartością białka, błonnika i wapnia. Zawiera również żelazo i magnez. 

Nutella zawiera jednak bardzo dużo cukru – w rzeczywistości prawie dwie trzecie jej składników to cukier. Może to powodować, że Nutella daje szybki zastrzyk energii, ale nie jest to rodzaj trwałej energii, której potrzebujesz przez cały dzień. Jedna porcja Nutelli (dwie łyżki stołowe) zawiera aż 21 gramów cukru. 

Zawiera również olej palmowy, który powiązano z chorobami serca i innymi problemami zdrowotnymi. Choć Nutella może smakować dobrze, nie jest rozsądnym wyborem, jeśli szukasz wartościowej przekąski.

Zobacz też:  Czy wołowina jest zdrowa? Przedstawiamy garść podstawowych informacji

W jaki sposób można wykorzystać Nutellę w kuchni?

Nutella to wszechstronny składnik, który można stosować zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Można na przykład dodawać ją do naleśników lub gofrów, aby uzyskać pyszne śniadanie. Można ją także wykorzystać do przygotowania ciasteczek, ciast i innych deserów. Należy jednak pamiętać, by używać jej oszczędnie, ponieważ jest to wysokokaloryczny produkt spożywczy. 

Nutella jest bardzo popularnym produktem śniadaniowym i przekąską na całym świecie. Czy Nutella jest zdrowa? Choć zawiera białko, błonnik, wapń, żelazo i magnez, to niestety jest w niej bardzo dużo cukru. Oprócz tego jej skład zawiera sporą ilość oleju palmowego, który jest bardzo niezdrowy. Z tych powodów Nutella nie jest produktem, który warto włączyć do codziennej diety.



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz