Makaron bolognese to klasyka włoskiej kuchni. Tradycyjnie przygotowywany ma sporo kalorii, ale dzięki modyfikacjom można zmienić go w danie fit. Jak to zrobić dowiesz się z dalszej części artykułu.
Spaghetti bolognese fit – przepis krok po kroku
W przepisie podane są składniki na 2 porcje:
- 100 g makaronu pełnoziarnistego,
- 50 g mięsa mielonego drobiowego,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 papryka,
- 1/2 puszki pomidorów,
- 2 łyżki passaty,
- przyprawy.
Przed rozpoczęciem gotowania najlepiej wcześniej przygotować wszystkie składniki, bo gotowanie pójdzie bardzo szybko. Marchewkę, cebulę, paprykę drobno kroimy, kroimy lub rozgniatamy pomidory, rozgniatamy czosnek. Makaron gotujemy al dente.
Rozgrzewamy patelnię i na 2 łyżkach oleju smażymy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek i marchewkę, dodajemy mięso mielone cały czas mieszając i rozdrabniając je na malutkie kawałki. Na koniec dodajemy paprykę, pomidory, passatę oraz wszystko doprawiamy. Pod przykrywką dusimy jeszcze przez 10 minut, aż wszystkie smaki się połączą. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy z sosem. Na talerzu ozdabiamy listkami bazylii lub posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Klasyczny makaron bolognese
Ojczyzną tego pysznego dania jest Bolonia, ale makaron szybko stał się popularny także w innych regionach Włoch. Choć w każdym z nich ma inny smak, to zawsze smakuje nadzwyczajnie.
Oczywiście zdobył także sympatię Polaków, jest sycący, szybki w przygotowaniu i bardzo prosty, mogą przygotować go nawet osoby nie mające doświadczenia kulinarnego.
Tajemnica doskonałego smaku makaronu tkwi w sosie bolognese. Wzajemnie przenikające się smaki warzyw, pomidorów i mięsa tworzą niezwykle aromatyczny i pyszny sos.
Niestety jest bardzo kaloryczny, jedna porcja może mieć nawet 600 kcal, na takie kaloryczne dania mogą sobie pozwolić tylko osoby z bardzo szybką przemianą materii. Dla pozostałych może wiązać się to z dodatkowymi niechcianymi kilogramami. Wystarczy jednak kilka modyfikacji przepisu, by włączyć zdrowe spaghetti bolognese do jadłospisu kuchni dietetycznej.
Dietetyczne spaghetti bolognese
Wartość kaloryczną makaronu bolognese można zmniejszyć nawet o połowę, do 300 kcal na porcję. Przede wszystkim makaron z białej mąki należy zastąpić makaronem pełnoziarnistym lub żytnim, które są mniej kaloryczne i zawierają więcej błonnika.
Najwięcej kalorii można zaoszczędzić na mięsie. Zamiast tłustego mięsa czerwonego warto postawić na mięso drobiowe, najlepiej wybrać pierś z kurczaka lub indyka. Mięso można zmielić w domu lub poprosić o to w sklepie. Jest to znacznie lepszy wybór niż kupowanie gotowego mięsa mielonego, ponieważ mamy pewność, że znajduje się w nim tylko chude mięso.
W sklepie ser feta dostępny jest w wersjach o różnej zawartości tłuszczu, najlepszy będzie ten w wersji light.
Sporo kalorii można zaoszczędzić rezygnując z posypania makaronu tartym parmezanem lub mozzarellą. Niestety sery twarde, choć są bardzo dobre smakowo, to równocześnie są bardzo kaloryczne.
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Makaron ze szpinakiem i mlekiem kokosowym
- Pizza kalafiorowa
- Przepis na omlet z szynką i warzywami
- Pierogi ze szpinakiem i ricottą
- Fit tortilla – przepis
- Ciasteczka owsiane bez cukru