Sezon na grzyby w naszym kraju już się zaczął! Zastanawiasz się, jakie dania przyrządzić na ich podstawie? Poznaj sprawdzony przepis na sos ze świeżych grzybów, który każdemu przypadnie do gustu.
Polska złota jesień to doskonały czas na grzybobranie. Już we wrześniu pojawiają się pierwsze okazy borowików, podgrzybków czy kani, a zagajniki zapełniają się maślakami. Świeżo zebrane grzyby w tym okresie są źródłem wielu witamin i antyoksydantów, dlatego warto włączyć je do swojej diety. W dodatku polska kuchnia obfituje w smaczne i pożywne dania z grzybami w roli głównej.
Sos ze świeżych grzybów leśnych – podstawowe zasady
Doskonałym sposobem na wykorzystanie większej lub mniejszej ilości świeżych grzybów leśnych jest przygotowanie na ich podstawie sosu. Wbrew pozorom to prosty i szybki sposób na smaczny obiad, który zawiera tylko kilka łatwo dostępnych składników. Podstawą są grzyby – najlepiej jeżeli jest ich kilka rodzajów, wtedy danie będzie miało lepszy smak i aromat. Jakie ich rodzaje się sprawdzą? Na przykład świeże podgrzybki, maślaki, kozaki, kurki czy prawdziwki.
Pyszny sos grzybowy – od czego zacząć?
Każdy przepis na pyszny sos rozpoczyna się od starannego przygotowania składników. Dlatego na samym początku grzyby dokładnie oczyść z piasku oraz innych zanieczyszczeń. Sprawdź, czy nie są spleśniałe lub robaczywe – wszystkie sztuki, co do których masz wątpliwości lepiej wyrzucić. Grzyby oczyścić można na kilka sposobów – między innymi opłukać w zimnej wody lub z wykorzystaniem wrzątku. Niekiedy wystarczy przetrzeć ich kapelusze i trzonki mokrą szmatką oraz osuszyć, a następnie obrać – ma to zastosowanie szczególnie w przypadku delikatnych grzybów takich jak maślaki.
Przepis na pyszny sos grzybowy
Masz już oczyszczone i pokrojone leśne grzyby? Kolejnym krokiem jest przygotowanie cebuli i czosnku, dzięki którym danie będzie aromatyczne i pełne smaku. Ząbki czosnku należy przecisnąć przez praskę, a cebule drobno pokroić oraz zeszklić na średniej mocy palnika. Kolejno należy dodać oczyszczone i pokrojone grzyby i smażyć całość przez około 5 minut. Następnie podlej wodą lub bulionem podsmażone produkty oraz zmniejsz moc palnika. W ten sposób powinieneś dusić pod przykryciem sos przez kolejnych 10 minut, doprowadzając grzyby do miękkości.
Czym doprawić sos grzybowy? Śmietana i zioła
Aby uzyskać aromatyczny sos grzybowy, należy dodać do niego jeszcze kilka składników. Z pewnością sprawdzi się śmietana – najlepiej kwaśna 18%, która podkreśli jego intensywny smak. Nie możesz zapomnieć także o ziołach i przyprawach. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj też pietruszkę lub tymianek. Doskonałym pomysłem jest dorzucenie kilku suszonych grzybów. Całość możesz skropić 1 łyżką oliwy. Pamiętaj, że im dłużej będziesz trzymać potrawę na ogniu, tym sos śmietanowy stanie się gęściejszy.
Z czym możesz jeść kremowy sos grzybowy?
Domowy sos ze świeżych grzybów można podawać na wiele różnych sposobów. Pasuje do placków ziemniaczanych oraz klusków śląskich czy kopytek. Doskonale smakuje z kaszą, ziemniakami oraz makaronem. Z sosem grzybowym możesz podać nawet tak wytrawne dania jak polędwiczki wieprzowe. Jeżeli aktualnie nie masz pomysłu na obiad, doskonałym rozwiązaniem jest zamrożenie gotowego sosu po jego wcześniejszym ostudzeniu. Może się wtedy przydać w najmniej spodziewanym momencie.
Jak widać, sos ze świeżych grzybów jest prosty w przygotowaniu oraz uniwersalny. Warto więc wykorzystać sezon grzybowy, aby przygotować na bazie tych składników zdrowe i sycące dnia!
Zobacz także:
- Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych – zobacz nasz przepis
- Sernik z dynią i polewą – zdrowy i smaczny deser na jesienną szarówkę!
- Makaron z dynią w sosie śmietanowym – przepis krok po kroku
- Risotto z dynią krok po kroku
- Kopytka z dyni – proste kluseczki dyniowe z ziemniaków, które pokochasz!
- Puree z dyni – jak zrobić pyszny mus?